23. lis 2011.

WRC 2, prvi utisak


Skoro čitavu deceniju PC igrači strpljivo su čekali novu WRC igru. Prošle godine čekanju je došao kraj, kada je Milestone (poznat po serijalu SuperBike) dobio licencu za svetski reli šampionat i podario nam WRC: FIA World Rally Championship 2010. Nažalost, ishod nije bio zadovoljavajući, ali mnogi su se držali izreke "bolje išta, nego ništa". Ove godine dobili smo i nastavak, nadahnutog naslova - WRC 2.

Pomalo neverovatno ali, osim u grafičkom pogledu, WRC je nazadovao u odnosu na dvanaest godina stari Colin McRae Rally 2, koji se i danas smatra za merilo savršenog odnosa arkade i simulacije. Naravno da je povećan broj poligona na automobilima, a kartonska publika i drveće u pozadini zamenjeni su 3D modelima. Što se tiče fizike i samog utiska vožnje nove igre su podbacile. WRC 2 se i dalje trudi da nađe ravnotežu, težište između simulacije i arkade, ali vaga ipak neumitno preteže na stranu potonje.


Mora se priznati da je WRC 2 korak napred u osnosu na prošlogodišnje izdanje. Fizički model je donekle poboljšan, jasno se osete razlike u prijanjanju različitih podloga. Auto se ponekad ponaša čudno i tromo, a utisak inercije u krivinama nije najbolji. Stepen realističnosti vožnje može se podešavati, pa tako igra može zadovoljiti početnike, ali i iskusne lisce. Zbog arkadnog pristupa, za kontrolu vozila se sasvim zadovoljavajuće može koristiti i tastatura, mada je sve daleko lepše sa volanom. Igra ne izgleda sjajno, za današnje pojmove. Na trenutke, osvetljenje je prejako, teksture su zamrljane, a na većini mapa preovlađuje smeđa.


Karijeru počinjete kao vozač, s nešto novca na računu. Učestvovanjem na trkama zarađujete i stičete slavu, te polako izgrađujete tim. Unajmićete mehaničare koji će razvijati nove, bolje dodatke za automobile, zatim menadžere koji će vam obezbediti sponzorske ugovore, dok se  ekipa iz sezone u sezonu probija ka sve jačim takmičenjima. Sistem je dobro poznat svima koji su ikada probali bar jednu reli-igru: svaka trka u kalendaru sastoji se od nekoliko specijalnih ispita, na kojima je potrebno postići što bolje vreme. U igri je zastupljen zavidan broj staza, a ne oskudeva ni u broju licenciranih WRC-automobila. Kao posebna poslastica prisutni su i legendarni automobili iz osamdesetih: Lancia Delta, Ford RS200, Peugeot 205. Prava je šteta što nije ubačeno istovremeno igranje dva igrača na jednom računaru (split screen), a umeće možete proveriti i na internetu, putem GameSpy Arcade.



Nove WRC-igre savršeno se uklapaju u trend približavanja igara što širem krugu kupaca. Ove igre ne pokrivaju dva suprotstavljena tabora: zagrižene ljubitelje pravih simulacija i arkadne manijake kojima vožnja nije vožnja ako nema i pucanja. Ostali mogu da se lepo zabave, ali nažalost samo uz izreku "daj šta daš".


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, saradnik je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!