12. stu 2011.

Might & Magic Heroes VI, recenzija

Oktobar je mesec koji su ljubitelji strategija željno isčekivali, jer izlaze Stronghold 3 i Heroes of Might And Magic VI. Zanimljivo je da su oba serijala u istom položaju. Naime, oba moraju da povrate staru slavu. Dok je kod Stronghold-a drugi deo nazadovanje u odnosu na izvornu igru, kod Heroja godinama traje rasprava i prepucavanje oko toga da li trojka predstavlja "jedine prave heroje". Dok jedni govore da su i potonji delovi dobri, branioci trojke ih smatraju za svetogrđe, a posebno četvorku.


Priča počinje oko četiri stotine pedeset godina pre zbivanja u petici. Iako ljudska rasa i dalje vodi glavnu reč, iza zavese su anđeli koji povlače konce. U takvom svetu, Slava nasleđuje tron loze Grifina. Kreće kroz grofoviju, uništavajući demone i sklapajući pakt sa orcima. To razbesni njegovog suseda, koji Slavin potez koristi kao izgovor da ga napadne. Nekoliko rasprava i bitaka kasnije, vidimo vojvodu da se raspravlja sa carem. Slavi je naređeno da ćerku uda za komšiju koji ga je napao. To u isto vreme predstavlja kraj prologa i kraj Slavinog života, pošto ga ćerka ubija. Radnja se nastavlja kroz pet različitih poglavlja, a svako prati jedno od njegove dece. Primećuje se značajan trud autora da dodaju još delova u priču, da se ne zasniva samo na pukoj osveti, već da svaki lik ima neku vrstu unutrašnje borbe.


Iako svako poglavlje sadrži po četiri misije, to uopšte ne znači da se nećete naigrati. Svaka misija iziskuje po nekoliko sati igranja, što na kraju dolazi do zbira od pedesetak sati igranja. Dosadno? Previše? Uopšte nije. Igra vas mami da je igrate do kraja, a ni u jednom trenutku ne popušta. Međutim, postoje i propusti koji će vas propisno živcirati. Ali o tome kasnije.

Igra je značajno pojednostavljena u odnosu na prethodnike. Sve frakcije se slično ponašaju. Ima različitih jedinica i zgrada, ali princip je isti. Osim dve zgrade koje su posebne, gradovi su isti. Takođe, iako bi morale da postoje razlike između napretka might affinity poglavice orkova i magic sveštenika, gotovo da ih nema, pa se stiče utisak da je igra nedorađena. Sećate li se sirovina: sumpora, žive, kristala, dragulja? Sada su svi spojeni u jedan - krvave kristale. To, s jedne strane, znači da nema više mukotrpnog sakupljanja baš onog materijala koji vam nedostaje. S druge strane, više ne možete da ugrozite protivnika držanjem rudnika koji mu je neophodan da bi regrutovao najjače jedinice.


Igru počinjete s jednim herojem i jednim gradom. Na mapi su i razne važne tačke: izvori sirovina, zgrade za proizvodnju sirovina, građevine koje daju sitne prednosti, kao i neutralne jedinice koje su tu da bi vaš heroj imao koga da tamani. Na mapi se nalaze protivnici i saveznici. Igra se odvija u potezima, tokom kojih možete da nadograđujete gradove, kupujete vojsku i koristeći heroje, tumarate u potrazi za plenom i kavgom. Kada konačno dođe do šorke, igra se premešta u arenu u kojoj se odmeravaju snage. Najviše podseća na šahovsko polje, sastavljeno od kvadrata po kojima se kreću jedinice. U zavisnosti od veličine, likovi zauzimaju jedno ili četiri polja (2x2).


Evo, prva velika zamerka. Priča o novoj strategiji je laž. Hvalisanje da će upravljanje jedinicama u borbi donositi manje gubitke, takođe nije sasvim istina. Kao i uvek, ako sami vodite bitku, te ako ste pažljivi, možete smanjiti gubitke, ali i računar sa opcijom quick combat prolazi sjajno. Čak, računar vrlo retko greši, a zabrlja samo kad su posredi sukobi manjih razmera.

U igri postoji ukupno pet zaraćenih strana, od čega su četiri iz prethodnog dela, pa stoga samo neznatno prepravljene. Novi igrač je - Sanctuary. Svaka grupa ima posebnu magiju koja ne troši herojev potez, a razlikuju se i po načinu dopune skale za ovu specijalku.


Haven predstavlja ljudsku rasu. Odlikuje ih jaka odbrana kojoj pomažu strelci čije strele prolaze kroz više jedinica, male vile koje ne izazivaju odmazdu pri napadu i konjica koja ima ubitačan juriš. Najjača jedinica, Cellestial, predstavlja ojačanog anđela, koji satire protivnike, ali i leči i oživljava saborce.

Necropolis su nemrtvi. Leži im bespoštedna borba. Jedinice su jeftine, a najbolje su u borbi prsa u prsa. Međutim, čim ih malo proredite, njihov heroj ih podiže. Najjača jedinica im je paukoliko stvorenje koje može da se pretvara po želji u dve jedinice, jednu za blisku, drugu za dalekometnu borbu. Ovo se može upotrebiti neograničeno puta tokom borbe, te je odlična sposobnost.

Inferno su demoni koji napadaju Ashan (svet u kome se odvija priča) i čine ih svakakve spodobe. Iako su slabi u odbrani, napad im je izuzetno jak. Najmoćnija jedinica nije ona koju poslednju dobijete. Iako Juggernaught jeste najskuplja, Pit Lord je daleko uspešnija u borbi. Pored sposobnosti da ošteti sve neprijateljske jedinice, prilikom uzvraćanja, pogađa sve protivnike koji su ga ranili.

Stronghold, pored orkova, čine sva stvorenja koja su bila robovi u Ashanu. Tu su goblini, kentauri, panterski ratnici i kiklopi. Oni su najjača jedinica, spremni za blisku borbu, ali i za obračun sa odstojanja.

Sanctuary predstavljaju najnoviju grupaciju. To su bića koja žive pod vodom, a oslikana su u stilu japanske kulture. Zamislite gmizavce sa četiri ruke i katanom u svakoj. To su Kensei i zavolećete ih vrlo brzo. Najjača jedinica je Kiri Dragon, a to je onaj kineski zmaj koga viđate na njihovim festivalima. Samo što je ovde malo “vodeniji“, a najbitnija sposobnost mu je trag koji ostavlja iza sebe. Ukoliko vaša jedinica pređe preko tog traga, imaće dodatnu akciju, a ako je pređe neprijatelj, moraće da prekine trenutnu akciju.


Napredovanjem po nivoima heroji dobijaju dodatne statistike, kao i poene za unapređivanje veština i učenje novih. Stablo promenjeno u odnosu na prethodne igre, pojednostavljeno i isto za sve rase. Takođe, neke veštine i magije mnogo su korisnije od drugih, a ima i sasvim beskorisnih. Heroji slede put suza ili krvi (Tears and Blood), u zavisnosti od ponašanja. Da li pustiti neutralce da beže ili ih sravniti, izlečiti svoje ili uništiti protivnika, čak i odluke tokom kampanje daju Tears & Blood poene. Svršetak kampanje zavisi od puta za koji ste se odlučili.


Grafika je odlična. Sam svet je veoma živ, tako da gde god da krenete, osećate se kao da je to stvarno predeo gde se nešto dešava, a ne samo slika, beživotna i dosadna. Animacije su veoma kvalitetne. Problem nastaje pri učitavanju snimljene pozicije. Igra usporava, nevidljivi modeli i crni kvadrati koji zamenjuju objekte često se pojavljuju, što veoma živira. Takođe, dešava se da miš treperi, a to je manja smetnja. Zvuk je pristojan, ali je zato muzika fenomenalna. Ne preterujem, stvarno su obavili majstorski posao, a pojedine teme su gotovo remek-dela.


Režim za više igrača uvek je bio problematičan za ovu igru. Dok se jedan igra, ostali čekaju. Pred kraj igre ostali igrači se razbeže i uzalud sav trud. Deo programa koji se bavi mečevima dizajnirao je Ubisoft, pa možete zamisliti koliko je klimav i nepraktičan. Svetla strana je Dynasty, koji predstavlja dinastiju Griffina. Bilo da igrate sami ili sa drugarima, postepeno se puni profil koji otvara bonuse i dodatna oružja, pa ispadne kao neki kooperativni mod za koji vam nije neophodno prisustvo drugih igrača.


Još je teško reći da li je igra zaista dobra ili nije, dok autori ne pokrpe sve bagove. Što se tiče dizajnerskih odluka, premda su neke zaista sumnjive, u ceilini igra zaslužuje da bude deo serijala Heroes. Ostaje samo da HoMM VI prođe test vremena i smesti se u srcu igrača (ili ne). Za sada je nebrušeni dragulj. Stoga, ako sedate da je igrate, a već vam je psovka na usnama, jer "to nije trojka", onda odmah odustanite. Ukoliko ste spremni za neke nove Heroje, možda će vam se i dopasti.



Autor teksta, Nikola '2slow4me' Radisavljević, šegrt je bloga Igrorama od oktobra 2011. godine.

Učenik je gimnazije, a najviše voli da igra strategije i RPG. Vatreni je obožavalac serijala Stronghold.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Ovo čudo izgleda poprilično zahtevno hardverski...
    Na kraju krajeva, ipak ima nekih razlika između frakcija?

    OdgovoriIzbriši
  2. Igra nije preterano zahtevna.
    Razlika medju frakcijama naravno ima,ali ko je igrao Heroje 5 (koji su po meni posle cetvorke dosli kao lek na ranu), video je skoro sve, posto su jedinice dosta slicne,neki modeli i ideje su maltene prekopirani. Sanctuary je jedini koji predstavlja osvezenje,iako i tu ima kopija (Nage su direktni uzor Kenshi/Kensai jedinicama npr).
    Mislim da ce svim igracima smetati to sto ne postoji LAN opcija, i to sto je igra izuzetno pojednostavljena. Sve se svodi na jurnjavu za kristalima, a ukoliko se naidje na rudnik, na zestoko kontrolisanje i odbrana istog. Svaki zamak ima maltene isti nacin razvijanja i osobine. Borba je najbolja tacka igre po meni,zato sto SVAKA jedinica ima neku specijalnu sposobnost, i time svaka borba bude zanimljivija i neizvesnija. Sanctuary Kappa jedinica npr,kad se unapredi, moze sama da pocisti vise jacih creatura,sve zbog specijalnog napada,a predstavlja pocetnu jedinicu.Hteo bih jos i da naglasim tupavu odluku da se omoguci svakom Heal efektu da ozivi jedinicu,i time se maltene svaka borba svodi na to ko ima jace magije za lecenje, posto je tako moguce oziveti citave armije bez imalo muke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čak i undeadovi mogu da se leče tako lako?
    LAN opcije više nikada neće biti verovatno...ni za šta. Sve u prebacili na net.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oni cak mozda i lakse, s obzirom da imaju pristup undead only ressurection efektima/magijama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni su dvojka i četvorka zakon, ostalo mi je 'meh'

    OdgovoriIzbriši
  6. Nimalo mi se ne dopada smer u kojem se serijal razvija otkad ga je Ubisoft kupio. Odigrao sam demo kad se pojavio, i video jasno da nije ovo za mene. Držaću se KB-a. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Undeadovi mogu i njihovim resurect skillom, onda ima standardni Heal spell, i regeneration, koji leci na pocetku svakog poteza tu jedinicu.
    Problem sa kristalima je sto zgrade traze previse kristala, a na mapi nema dovoljno rudnika. Pa ko sto je mark rekao, treba da se brane, osim ako iz nekog nebuloznog razloga neko odluci da se odrekne kupovine najjacih jedinica i nadogradnje zgrada, ili jednostavno kasnije taj kristal sluzi samo za kupovinu, pa u slucaju posedovanja vise rudnika zlata, nije gre'ota da se tih nekoliko kristala kupe na pijaci.

    OdgovoriIzbriši
  8. ova igra i nije zaslužila bolji opis...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!