13. stu 2011.

Zombirama na Igrorami 2 - Flash Fleš 10

Drage moje i dragi moji. Za ovaj jubilarni, deseti, Flash Fleš pripremio sam vam još nekoliko zombi-igara. Zombiji su veoma zahvalna tema za razvojne timove, jer se u njima kriju svi elementi post-apokalipse začinjeni pretnjom koja ne može tako lako da se ukloni. Vampiri, u zavisnosti od mitologije, strahuju od vode, sunca, belog luka, krsta. Zombiji ne strahuju ni od čega, a zaustavlja ih samo metak (ili šta drugo) u glavu.

Lab of the Dead



Sećate li se filma "Day of the Living Dead", Džona A. Romera? Dok vojnici pokušavaju da prežive u dubini vojne baze, naučnici pokušavaju da nađu način da obrnu proces zombifikacije. Osim doktora Logana koji misli da zombiji mogu da budu umireni i izvežbani kao radna snaga. U te svrhe vaspitao je zombića s nadimkom Bab (Bub), da se seti delića prethodnog života i raspoznaje svakodnevne predmete kao što su knjiga ili kasetofon.


E, postavka igre Lab of the Dead upravo je takva. U ulozi ste luckastog naučnika u podzemnoj tajnoj laboratoriji. Ispitujući reakcije zombija, isprobavajući razne vrste oružja i dajući im hranu pokušavate da proniknete u njihove tajne. Ispunjavanje ciljeva otvara priču o tome šta se dogodilo prethodnom timu i dolazi do strašne istine. Zombiji su agresivne, izgladnele zveri, ali proučavanjem i opitima možete da ih potpuno primirite, povratite im ljudskost i zasitite ih. Igra je jednostavna i svedena, ali zanimljivim preplitanjem elemenata, te dopadljivom grafikom i muzikom, postala je veoma zarazna. Autori su Evil-Dog i SickDeathFiend sa Newgrounds-a. Glasove je radila grupa nezavisnih glumaca amatera, a muziku grupa kompozitora Symphony of Specters, svi dugogodišnji pratioci portala Newgrounds. Igru možete naći na gotovo svim većim flash-portalima.

Rebuild, Rebuild 2


Rebuild 2

Rebuild 1
Sara Nortvej putuje po svetu s mužem Kolinom. Posle velikog iskustva u veb-dizajnu i programiranju, pridružila se razvojnom timu Three Rings (znate ih po igri Puzzle Pirates). Zatim je nastavila da putuje i negde između Evrope i Centralne Amerike nastala je igra Rebuild. Sve je radila sama, osim muzike.

Rebuild 2

Rebuild 1
Zombiji su napali grad i pregazili ga, osim malene tvrđave u kojoj se dvadesetak preživelih bori za opstanak. Igrač je u ulozi predvodnika i mora da donese niz odluka. Rebuild je u suštini upravljačka simulacija, ali zbog dinamike i dramatičnosti igre činiće vam se da je posredi strategija. Preživeli mogu biti vojnici, predvodnici ili radnici. Zgrade su raznovrsne, male i velike farme, stambene zgrade, crkve, kafići, laboratorija, škola. Dnevni izveštaj dobija se u vidu ličnih zapisa preživelih, na listićima papira, pa se dizajn interfejsa odlično uklapa u apokaliptičnu atmosferu igre. Igrač mora da usaglasi potrebu za proširenjem baze, sa održavanjem proizvodnje hrane, sakupljanjem iskustava, potragom za preživelima, poboljšanjem morala. Naravno, zombiji napadaju, pa je neophodno uvek poštedeti jedan deo branilaca kako bi mogli da posednu barikade. Igra nudi nekoliko različitih završetaka, a kroz tri nivoa težine predstavlja izazov koji će vas držati bar desetak sati. Rebuild 2 je neka vrsta unapređene verzije. Junaci nemaju unapred određena zanimanja, već stiču nivo iskustva u odnosu na misije koje obavljaju. Tu su i nove građevine, kao i nove priče koje prate napore preživelih da se odupru zombijima. U igri je i nekoliko novih završetaka, a EvilKris radio je dodatne crteže (animacije na završetku igre). Muzika je pozajmljena iz eksperimentalnog albuma Bilija Gulda i Džareda Bluma "The Talking Book" - i sasvim je primerena igri, istovremeno jeziva i snažna. Obe verzije su veoma zabavne i izazovne, a zajedno mogu da pruže oko dvadesetak sati igranja.

The Last Stand - Union City

Ko nije igrao The Last Stand 1 i 2, neka odmah prestane da čita ovo i potraži ih na flash-portalima. Zatim neka odigra do kraja, pa tek onda nastavi da čita prikaz trećeg dela pod naslovom Union City. Igra menja žanr. Više nije statična pucačina sa taktičkim elementima, već neka vrsta akcione avanture. Zaplet je jednostavan, bili ste pred ulaskom u grad kad ste doznali da je u gradu izbila zaraza. Pokušavate da se probijete do kuće, a zatim i dalje u dubine grada, kroz horde zombifikovanih građana, kako biste spasili porodicu.

Osim što kokate zombije, morate da jedete, sapavate, previjate se...
Igra sledi sve kanone savremenih akcionih RPG-ova (Fallout 3, Dragon Age 2), osim što je posredi 2D igra u Flash-u. Hoću da kažem, svet je prepun predmeta koji mogu da se iskoriste na razne načine, tu su glavne misije i sporedni zadaci, sticanje iskustva, kupovina veština i pojačavanje osobina. Oružje je veoma raznovrsno, a učinak zavisi od očuvanosti, kvaliteta izrade, jačine municije i sl. Usput je neophodno rešiti jednostavne zagonetke, a na pojedinim mestima javlja se i mini-igra. Drugačije, ali zaista pun pogodak od dragog nam ConArtist-a.


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. The Last Stand - Union City je dobar primer Flash RPGa. Probah, videh, pređoh, zadovoljan ;D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!