10. pro 2011.

Bastion, recenzija

U današnjem moru igara, u kome plivaju velike ribe i nose na leđima najskuplje reklame, čovek otupi na najave koje predviđaju da će ta i ta igra biti revolucionarna. Prava otkrovenja kriju se negde u dubini, skrivena... Jedan takav dragulj dolazi od nezavisnih autora Supergiant Studios. Vrlo jednostavna igra, pomalo kičastog dizajna i stila u chibi-fazonu. To je vrsta japanske karikature koje poznajemo kao male glavate prilike.


Priča je bajkovita i tužna. Vodite tihog dečaka po imenu The Kid. Njegov svet zadesila je katastrofa. Calamity je poremetio sve, te rasparčani delovi kopna lete. Sastavljaju se i rastavljaju na sve strane poput slagalice, tvoreći ambise pune večnog kovitlanja. Flora i fauna jedva je preživela i ne zna se koliko će još dugo opstati. Jedino je Bastion ostao čitav, mesto gde bi svi po dogovoru trebalo da dođu u slučaju najgoreg. Čardak ni na nebu ni na Zemlji.

Već na početku igre uviđate da je mehanika klasična koljačina. Pogled iz trećeg lica i napici kao u Diablu, samo nema mane. Zeleni napitak je za energiju, crni za specijalne sposobnosti. Nosite dva oružja, po izboru, kao i jednu oružanu specijalku. U igru se ulazi lako i brzo. Zaraziće vas odmah, odziv kontrola je veoma tečan pa gotovo nikad nećete morati da ih menjate. Sam svet je kao neka bizarna slagalica. Isprva boje deluju kičasto i preterano, ali zapravo ne smeta. Većinu objekata u okruženju moguće je uništiti.


Narator nam pripoveda priču polako. Šta god da uradite bitno ili nebitno nešto će pomenuti vezano za istoriju ili nešto vezano za junaka. Da je drugačije možda bi bilo dosadno, ali ovako sve dobija na značaju. Primera radi, da li ste prošli pored skamenjenog čoveka ili ste ostatke pretvorili u prašinu, navešće razloge tog vašeg postupka, na pomalo šaljiv način. Autori ovo zovu „dinamična naracija“. Dosta je trenutaka kada će vas začuditi rečeno, kada nećete očekivati to što narator komentariše. Nemate vremena zbog borbe na ekranu da stanete i pomislite koliko je važno i dobro što je to baš sada pomenuo. Priča do kraja ostaje nedorečena, ali u pravoj meri. Kao da vam deda priča priču o heroju iz dalekog kraljevstva, dok sedite i zamišljate, sudite o postupcima i pokušavate da se poistovetite sa glavnim junakom. Ova igra pruža tu vrstu domaštane fantazije.


Da bi se svet ponovo izgradio jedini način jeste da se sakupe ostaci i donesu u Bastion. Tu ćete uz pomoć ostataka graditi mnoge građevine. Forge za oružja, Distillery za napitke itd. Redosled izgradnje je vaš izbor. Kasnije možete da ih nadogradite. Oružja se takođe unapređuju. Bonusi su poređani u dva stuba, možete da ih otključavate po nahođenju, i stvarno su dobra pojačanja. Fragmentima sveta kupujete otključavanje zgrada i ojačanja, a iskustvenim poenima nove napitke koji donose pasivne specijalke.


Kako izmisliše toliko vrsta oružja, da mi je znati samo? A tek sposobnosti! Može se ići sa dva za blisku borbu ili dva dalekometna, bez problema. Ipak, samo jedna sposobnost po nivou jeste prava šteta, jer ima ih baš puno. Protivnici su šašavi. Od balona, ogromnih lopti, čudnih biljaka, nečega što liči na mutirano morsko prase, pa sve do kvazi-japanskih nindži. Samo ih tamanite kroz nivoe sve do kristalnog ostatka sveta koji pokupite za Bastion. Kraljica ima puno, ali nisu svaki put važne koliko je bitno pobeći sa nivoa jer se ruši nakon što ste pokupili ključni delić.


Sve što je lepo ima kraj. Igru možete preći za pet do šest sati. Priča se završava na pravom mestu. Na probleme odmah zaboravite, toga nema, proizvod je sasvim dovršen. Čak i "komedijaški" izgled same igre neće mnogo da vas odbije, dovoljno je samo da je se dotaknete i shvatite o čemu sam vam pričao.

Do kraja nisam verovao da ću imati bilo kakvog izbora, a onda sam se prijatno iznenadio. Nesumnjivo su odabrali najbolji trenutak kada da nam ispostave račvanje, a izgleda skroz epski. Imajte na umu da je priča melanholična i ima primese SF-a. To daje posebnu čar igri, što je na kraju ne samo iznenađujući svršetak, već i moralna pouka.


Muzika je nezaboravna, ritmično se menja u zavisnosti od situacije. U početku vuče na western, pa prelazi na fantazijsku i onda na cyberpunk. Samo jedna je balada sa ženskim glasom, od koje progutate knedlu da ne biste cmizdrili. Naratoru glas daje Logan Kaningem, iako su mnogi spekulisali da je posredi Ron Perlman iz Fallout-a, jer zvuče gotovo identično.

Bastion će vas dotaći u srce i obuzeti vam igračku dušu. Povratiće ono klinačko maštanje za koje ste mislili da je isparilo. Sve za samo 13,99 evra na Steam-u. Zvuči neverovatno, shvatam, jer i sam sam otupeo i ničemu se više ne nadam. Dovoljna mi je nagrada što sam našao ovaj draguljčić koji me je podsetio zašto volim računarske igre.



Autor teksta, Nebojša 'Link Pain' Nikodijević, šegrt je bloga Igrorama od novembra 2011. godine.

Diplomirao je japanski jezik, a najviše voli postapokaliptične igre. Vatreni je obožavalac serijala Fallout.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

22 komentara:

  1. Igra godine po mom misljenju. A uskoro ce free DLC i jos 2 nova play mod-a. A ko ima Google Chrome igru moze skinuti sa Chrome Web Store.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nešo čestitam prvu recenziju, da nastaviš u ovom ritmu... poz!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvuci fantasticno. Ima da pozelim ovo od Deda Mraza za Novu godinu. :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Cestitam na prvoj recenziji! A i igra deluje sasvim OK. Dacemo joj sansu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Cestitam na prvoj recenziji! A i igra deluje sasvim OK. Dacemo joj sansu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bravo na recenziji! Dobra je, samo nastavi da bude sve bolje i bolje. Dobra kritika price, a i mehanika opisana, super. Razmisljam da li ima nesto lose u recenziji, ali slabo mi ide, Igrorama has trained you well.

    By the way, je l' se to meni cini ili grafika izgleda mnogo bolje uzivo nego na slikama?

    OdgovoriIzbriši
  7. Nije loše za prvu recenziju.:)
    Igra je solidna. Meni je bila prekratka i prelaka a borba je uspela da postane veoma repatitivna i za tih par sati prvog prelaska.:) Tek na New Game+ ima pravog izazova i borba je mnogo zahtevnija i zabavnija sa pet ili više aktiviranih idola. Mislim da je bilo bolje da su svi idoli dostupni od samog početka, pa da svako može da podešava težinu kako mu odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  8. Udri Nebojša! :)

    Zahtevam da ovakva naracija postane standard za HnS. A ne da prekidam akciju na 5 minuta dok neki Dekard Kejn natenane melje o nečemu. Malo mi je bilo teško da pratim pred kraj onih Who Knows Where deonica, kad postane gusto a narator ipak priča, pa nisam mogao da se koncentrišem na sve. Ali ipak mislim da ne postoji bolje rešenje za jedan HnS.

    OdgovoriIzbriši
  9. E, hvala puno ljudi :)

    Vredela je igra, nezaboravno iskustvo zaista. Uz malu pomoć (malo veću lol...) uspeo sam da vam to prikažem rečima koliko sam mogao. Ali verujem da se nećete razočarati.

    Meni je ubedljivo najteže bilo izabrati oružje, toliko ih ima, sve sposobnosti sam dobio uz malo muke...ali super, na kraju sam sve probao. Ima li neko da mu se nije svideo dizajn igre? Amerima je đene đene, oni baš hoće battlefield grafiku. Ovo je ipak bajčica za pamćenje. 2D grafika ume da bude zabavna i dalje.

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitke na prvoj recenziji! :)
    A što se tiče igre, sigurno ću je probati, ove slike su me kupile.

    OdgovoriIzbriši
  11. O recenzija, l00dilo cestitke :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Ove slike podsećaju me na neke radove koje smo radili kao odeljenje u osnovnoj školi: učiteljica nacrta rad, a mi ga svi kolektivno bojimo, pa ispadne šareeeeeen :D
    Ekstra recenzija :=)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super recenzija, svaka cast, keep up the good work :)

    OdgovoriIzbriši
  14. "Ima li neko da mu se nije svideo dizajn igre? Amerima je đene đene, oni baš hoće battlefield grafiku. Ovo je ipak bajčica za pamćenje. 2D grafika ume da bude zabavna i dalje."
    Ja sam samo cekao da neko iskoristi sve danasnje mogucnosti za 2D grafiku, da vidim kako bi izgledale dobre, stare, lepe 2D igre iz proslosti kada bi bile u visokoj rezoluciji. I napokon se pojavi Bastion! Yay!

    Also, igra prelaka? You crazy? Doduse ja sam se trudio da predjem sa idolima to no awail... Verivatno jer nisam igrao mnogo (if any?) Nintendo hard igara :P

    OdgovoriIzbriši
  15. E vidiš, ja pogledao po forumima, te Metacritic komentari itd. Napljuvaše grafiku neki da mi je došlo ćuške svima da im dajem. Verovatno su to oni koji misle da je LotR sranje totalno xD Ne vredi tu ništa osim bombe, mozak im presušio na Gears of War i Halo-u.

    Ni meni sa idolima nije bilo lako...uh. Navikao sam se na kontrole, ali da ih sve popalim. Hmmm, pa probao bih sigurno.
    Ali onaj prokleti čekić! Sunce ti milo, nabudžio sam mu samo udaračku snagu, bije kao mjolnir. Calamity bazooka takođe...crnilo.
    Nadao sam se katani tj. mačeti, ali nije jaka kao koplje, pa ni kao čekić. Šteta, baš mi krivo bilo, čak i sa maximalnim kritikalom nije jako dovoljno :/

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaka chast na recenziji, svaka chast!

    Divna igra. Sjajan sistem podeshavanja tezine, brza i dinamichna borba (spear + musket ftw)i svakako najbolji soundtrack ove godine...O naratoru su se svi vec izjasnili :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa, meni se grafika stvarno sviđa iako mislim da je Džekson upropastio LotR (ne samo da mislim da su filmovi loši nego su imali i užasan uticaj na sve vezano za Gospodara Prstenova što je stiglo posle njih, sve od igara do običnog fanfica je pod uticajem Džeksonove trilogije). I, stvarno, stvarno mrzim Halo i Gears.;) Takođe, ne vidim kakve veze sve to ima sa time da li se nekome sviđa grafika u Bastionu.
    :)
    Enivej... Još nekome je teško da ponovo odigra igru posle oba kraja? Oba su mi jednako depresivna, možda se ne čine tako na prvi pogled ali jesu. Jedan kraj nipošto ne želim da izaberem po drugi put a zbog drugog će mi biti teško da ponovo ubijam životinje i Ure. Ali, moram ponovo preći igru zbog free DLCa i onog ačivmenta za Stimovu prazničnu akciju.
    ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. Meni je ova igrica bzvz... ne vidim sta je tu toliko dobro... bolji je torchlight.

    OdgovoriIzbriši
  19. ^
    Torch je baš RPG, ova to nije, bar ne do tolike mere. Poređenje baš i ne ide u tom slučaju. Tako da mogu da razumem što te je smorilo ako si to očekivao.

    @Danilo S.
    Previše 9gag-ujem xD
    Čikam te da ne pokupiš -spoiler- na krke džaka i ostaviš -spoiler- da trune. E to bi bilo depresivno. Sad ima 2 DLC-a ako se ne varam?

    OdgovoriIzbriši
  20. DLC stiže sa današnjim patchem. Ostaje još samo da se Steam probudi iz kome.
    :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Fenomenalna je igra! Preporuka svima, pogotovu onima koji bi malo da odmore od nabudženih naslova.

    Originalan vizuelni stil, atmosfera, naracija, gejmplej i sve ostalo jednostavno je odlično u ovoj igri. U pravu si za deo gde je igra uspela da vrati malo izgubljene "magije" nama "starijima" :D

    P.S. Recenzija je odlična, jasna - precizna i što je najbitnije objektivno realna :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Vredelo je preći je. Svi segmenti igre funkcionišu kako treba. Jedino mi je bilo teže pratiti priču zbog neprestane akcije dok narator priča (a i smorio je malo).
    Najbolji dvojac od oružja su mi bili čekićara i top (nabudženi naravno). S njima može gotovo opušteno da se pređe cela igra. Muzika - vrhunska!

    Narator iz Bastiona uhodi druge igre xD
    http://www.youtube.com/watch?v=kTMR3RjCaBE

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!