22. sij 2012.

I Shall Remain, prvi utisak

Autor igre je marinac na aktivnoj dužnosti. Ovo je njegova maštarija o tome kako bi se ponašali vojnici za vreme zombi-apokalipse.

Reč je o RPG pucačini iz ptičije perspektive kakvih smo se nagledali, bilo da pucate u vanzemaljce ili zombije, u ovom slučaju. Igra nije završena, planirano je da se objavljuju poglavlja, a za sada je predstavljen prolog. Iako je glavni deo priče vezan za američkog marinca koji se budi u svetu opustošenim zombi-zarazom, ne svodi se sve na njega već i na tim marinaca sa kojima idete.


Moglo bi se reći su ti saborci upravo najsvetlija tačka igre, jer je njihov A.I. prvo čime ćete biti zadivljeni. Ipak, neophodno je da dobro proučite tutorijal, zato što komandi sa tastature ima poprilično. Neophodno je da se krećete postepeno i pokrivate jedni druge. Ukoliko znate šta radite, marinci će se ponašati besprekorno, što je zaista milina gledati.

Kako napredujete kroz oronuli gradić primetićete zašto je fajl prologa igre tako veliki (oko 1GB). Pozadina je dobro dizajnirana, poptun 3D ugođaj, te sjajni muzički efekti koji će krasiti igru su svakako za pohvalu. Neprijatelji su raznovrsni, od puzavičara pa sve do gromada, svaki sa posebnim efektima. Dakle, tehnički je upotpunjena, čak vam se i opcije automatski nameste prema konfiguraciji. Takođe, muzika koju slušate dok ste u glavnom meniju baš zvuči epski!


Tokom kratkog prologa možete da pročitate u dnevniku misli glavnog lika, koji je smernica za svaki zadatak. Zašto ovo pominjem? Zato što deluje izuzetno američki, a i krvoločno vojnički. Možda se taj heroizam i stoičnost marinaca neće svima dopasti, ali igri dodaje na zanimljivosti.

Zašto je to tako, koga ćemo još sresti pored naših saboraca, kojeg generala naređenja ćemo pogaziti da bi spasili nesrećne ljude koji su osuđeni na to da postanu zaraženi, ostaje samo da vidimo u narednim delovima ili već u prvom poglavlju. Nadajmo se da će da bude duže, jer RPG-elementi zaista nisu dobili dovoljno prostora u kratkom prologu nabijenim akcijom. Ali, iskusili smo neočekivanu dobru samostalnu pucačinu. Najbolje je to što je besplatna. Pošteno su zaslužili da zarade neku paru.


Usput, ako imate vremena pročitajte i autorov tekst o tome kako je teklo pravljenje igre. Čovek je upućen u igre, nama je dovoljno to što želi da napravi hit za PC. Ima volje, ima tim programera, ima ideju koju smo videli. Možda zvuči kao Ričard Marčinko u nekim trenutcima, ali od ovog naslova možemo da očekujemo ubuduće samo sve više.



Autor teksta, Nebojša 'Link Pain' Nikodijević, šegrt je bloga Igrorama od novembra 2011. godine.

Diplomirao je japanski jezik, a najviše voli postapokaliptične igre. Vatreni je obožavalac serijala Fallout.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Svaka cas', hvala na javljanju utisaka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Always there to deliver :D

    Inače, jedan od likova koji je radio na muzici (mislim da je na onom heavy delu) je iz Slovenije. Rumuni su programeri glavni.

    Ovo će biti off topic sada, ali moram...dakle sve komšije nešto rade. Bugari zamalo FOOL, Mađari uveliko Artura, Hrvati Sema i plus snimaju u Dubrovniku drugu sezonu Pesme Leda i Vatre. Aman, Srbijo! Kao da smo u rupčagi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mi smo u rupčagi odavno po meni. Samo se kod nas još zadržavaju neki glupi stereotipi o video igrama i samim igračima.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!