25. sij 2012.

Oil Rush, prvi utisak

U ne tako dalekoj budućnosti, posle nuklearnog rata planeta Zemlja pretvorena je u ogromni okean. Tek ponegde negostoljubive hridi narušavale su nepregledno plavetnilo mora. Preživeli su se ubrzo ogranizovali osnivajući novi poredak u kome se sve vrti oko jedne sirovine - nafte. Plutajuće naseobine nicale su oko izvora nafte i čovečanstvo je lagano napredovalo pod budnim okom Ajkula. Ali, kako to obično biva, nisu se svi slagali sa vladavinom Ajkula. Bande odmetnika su vremenom jačale, da bi konačno postale ozbiljan igrač koji je u stanju da pomuti planove suverenima novog sveta. Vi se nalazite u ulozi mladog komandanta Kevina sa ciljem da jednom za svagda istrebite odmetnike.

Iščekivanje datuma izlaska igre Oil Rush oteglo se na čitave tri kalendarske godine. Prvobitno je najavljena za 2010, zatim više puta odlagana, da bismo tek krajem prošle godine dobili konkretan podatak - igra je konačno gotova i pojaviće se u prodaji pred kraj januara 2012. Ruski Unigine Corp. se nimalo nije libio da zaplet prve igre pozajmi iz filma „Vodeni svet“ (Waterworld) sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi (da li je ime glavnog junaka igre čista slučajnost?). No, nema razloga za brigu, jer je igra daleko zanimljivija od jednog od najvećih promašaja u filmskoj industriji.


Iako se ova igra reklamira kao tower defence strategija, ja se baš ne bih potpuno složio sa tim. Pre bih rekao da je pred nama skladna kombinacija strategije u realnom vremenu i tower defence igre. Oil Rush vam ne nudi potpunu kontrolu nad jedinicama (pomorske i vazdušne), već ih je moguće poslati samo ka unapred određenim čvorištima na mapi. Ta čvorišta mogu biti naftne platforme, rafinerije ili postrojenja za proizvodnju jedinica. Uništavanjem protivničkog brodovlja i zauzimanjem njihovih platformi dobijate iskustvo koje kasnije investirate u unapređenje jedinica i odbrambenih tornjeva. Na raspolaganju vam je prilično duga kampanja, skirmish-modovi sa kompjuterski vođenim protivnicima, a možete se okušati i u online-okršajima protiv drugih igrača.


Jedan od razloga zbog kojih smo na igru čekali toliko dugo je što su se Rusi odlučili da za igru koriste sopstveni Unigine pokretač, koji radi na Windows, Linux i Mac platformama. Iako nije preterano hardverski zahtevan, Oil Rush odlikuje zaista lepo grafičko okruženje koje, uz pregršt spektakularnih eksplozija, doprinosi atmosferi u igri. To se ipak ne može reći za zvučnu komponentu igre koja je pravo razočarenje, pre svega zbog neubedljive glasovne glume i monotonih muzičkih tema. 


Oil Rush izlazi danas na svim većim servisima za online distribuciju igara, dok ćemo na varijantu igre u kutiji sačekati još neko vreme. 
  
Primerak igre za testiranje ustupio Unigine Corp.


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, saradnik je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!