29. sij 2012.

Skyrim modovi, kolumna

Bethesda nas je protekle godine obradovala hit-igrom. Skyrim, dugo očekivani akcioni RPG, pored dobre prodaje, zaradio je odlične kritike. Ponudio nam je veliki nordijski svet, pun krvoločnih zmajeva, grobnica; mnogo zabave, ali i mnogo frustracija. Ume pošteno da smori, kako to obično biva sa ovakvim igrama. Bethesda je uvek pružala mogućnost igračima da uživanje poboljšaju, kroz stvaranje sopstvenog sadržaja tj. modifikacija. Mnogo ih je, biće ih još, ali koje su zabavne, koje su neophodne, a koje ključne, prikazaćemo vam u ovom članku.

1. Menadžer: Nexus Mod Manager

Svaku modifikaciju koja postoji, naravno, moraćete da instalirate ili aktivirate. Najsrdačnije savetujemo da nabavite Nexus Mod Manager, besplatan program koji vam pomaže da sredite sve modifikacije i aktivirate ih pojedinačno. Prikazuje verziju, kratak opis, a može da ih isključi ili obriše bez po muke. Dakle, sve što jedan menadžer treba da obradi, a vi birate šta. Ključna alatka, pre no što uopšte i pomislite na bilo kakvo modifikovanje.


2. Interfejs: SkyUI


Prvo što su igrači opljuvali bio je glupi invertar. Sistem koji koriste već pet godina za spisak predmeta. Verovatno ga se drže zbog toga što je pogodan za konzolaše. Da uopšte nije toliko teško napraviti nešto iole normalno dokazuje nam SkyUI, modifikacija za invertar koja odlično svrstava sve predmete, vrlo lako i efikasno. Jedino kada kupujete ili prodajete, sve se vraća u redovno stanje pre instalacije moda. Uz ovaj mod, preporučujem vam Better Sorting i Categorized Favorites Menu. Učiniće vam život lakšim, a igranje ugodnije.


3. Optimizacija: TESV Acceleration Layer

Skyrim je bio bagovit po izlasku, samo se nije znalo koliko, te mnogi nisu primetili odmah. Zmajevi koji lete unatraške bili su samo šlag na torti. TESV Acceleration Layer ipak ne popravlja bagove igre, ali je optimizuje raznim podešavanjima spakovanim u jedan mod. Neko vidi napredak u broju frejmova po sekundi, neko ne. Znamo da je igra bila ograničena na korišćenje najviše 2GB memorije, jer konzole bi pukle da nisu ostavili to ograničenje. Tek kada je stigla zakrpa koja uklanja ovo ubogo ograničenje, uz ovaj mod iskusio sam ogromno poboljšanje. Mnogo, ali mnogo manje seckanja. Kraće učitavanje tokom trčkaranja po planinama. I dalje se pojavi samo u daleko manjoj meri. Inače, igra mi je radila „super“ i pre toga. Bar sam tako mislio dok nisam iskusio promenu. Da li je to zasluga nove zakrpe ili baš ovog moda, nije jasno, osim da Bethesda nije mogla sama da reši sve probleme.




Ukoliko želite da ulepšate igru, ovo je poprilično velika modifikacija od preko 1GB namenjena upravo tome. Veoma je zahtevna. Postoji Lite verzija koja ne bi trebalo da vam znatno narušava brzinu rada igre. Prerađene teksture su odlične i prelepe, te stvarno ulepšavaju pejzaže. Postoje i manje glomazne modifikacije kao što su: Skyrim Enhanced Shaders, Realistic Colors and Real Nights (v16) HDR, Real Ice itd.


5. Dodatni sadržaj: Tytanis The Ultimate Mod


Ukoliko vam Skyrim nije dovoljan, te želite još sadržaja, postoji prava modifikacija za to. Tytanis dodaje toliko toga da ne znam odakle da krenem sa nabrajanjem. Počnimo od novih „ubojitijih“ zmajeva. Dodato je mnogo novih oklopa, oružja, predmeta. Neverovatne nove biljke za mućkanje svega i svačega, te nove životinje za jahanje, rude sa povećanim spiskom za pravljenje novih predmeta, kombinacija magija koja prouzrukuje razne nove efekte i još mnogo, mnogo toga. Da li vam je sve to potrebno zaista ne znam, ali je vraški zabavno. Od istog autora ove sjajne modifikacije očekujte uskoro multiplayer mod, na kome vredno radi u saradnji sa još nekoliko ljudi.



Autor teksta, Nebojša 'Link Pain' Nikodijević, šegrt je bloga Igrorama od novembra 2011. godine.

Diplomirao je japanski jezik, a najviše voli postapokaliptične igre. Vatreni je obožavalac serijala Fallout.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 19:

  1. 1.4 patch valjda radi istu stvar i nudi identično poboljšanje u performansama kao Acceleration Layer.
    :)
    Skyrimu treba nešto kao što je Oscurov overhaul za Oblivion i neki mod nalik na Deadly Reflex da učini borbu zabavnom.

    OdgovoriIzbriši
  2. 1.4 patch valjda radi istu stvar i nudi identično poboljšanje u performansama kao Acceleration Layer.
    :)
    Skyrimu treba nešto kao što je Oscurov overhaul za Oblivion i neki mod nalik na Deadly Reflex da učini borbu zabavnom.

    OdgovoriIzbriši
  3. E vidiš nisam pipnuo Oblivion :/
    Ako zbudžiš Smithing, Enchanting i Alchemy dovoljno, možeš ladno da se pesničiš sa svakim. Jer ti oklop postane snažan kao mač, a sa onim perkom da defense=dmg na rukavice...zlo. Ima i animacija kada izdigneš lika pa mu slomiš vrat kao Dart Vejder, samo bez sile. E to je mnogo zabavno :D
    Tytanis je suvišan po meni. Dual dvoručnih mačeva ili čekića je previše.

    Btw, čudno je, ali nema nijedan jedini adult mod. Ne mislim na golotinju i tako to, nego baš pravi pravcat što ga imaju sve poslednje Bethesdine igre. Mislio sam da Skajrim ima velike predispozicije za tako nešto.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ali kad sam znao da ćeš da slikaš dai-katanu, mogao sam da se kladim :D
    A baš mi bilo šugavo da nema oružja od zmajevih kostiju. Oko toga: jel se i dalje pojavljuju random zmajevi kad se ubije Alduin?

    OdgovoriIzbriši
  5. ^^ baš ti hvala za spojler :S

    OdgovoriIzbriši
  6. @2slow4me
    Bez dai katane nema slike ;D
    Ni meni nije jasno zašto nisu stavili dragonbone oružja. To je baš bilo čudno. Ni dragonbone oklop nije nešto, ovaj deadric razbija.
    Naravno da se zmajevi pojavljuju i posle, Bethesda je to, šta si očekivao :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ogi, mislim da nije spoiler, budući da se svaka TES igra završava na isti način, tj. utepavanjem glavnog zloće :)
    Link: To ni meni nije jasno, a još je gluplja činjenica da je Daedric mnogo jači od Dragon oklopa(osim u Dragonscale armor slučaju). A tek kada se daedric cepne na legendary, jaoo radooostiii :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Ima smisla u igri. Mnogo je lakše naći materijal za dragon oklope pošto ubiješ gomilu zmajeva tokom igre. Materijal za daedric oklope i oružja je veoma, veoma redak. Imaš par daedric srca koja možeš da kupiš na par mesta ali mislim da njihove zalihe ne obnavljaju kod trgovaca (nisam siguran) a daedra monstruma sa kojih možeš da ih lotuješ jedva da ima u Skyrimu. Tako da ima smisla, najređi materijal može da bude i najjači. Gameplay i balans > lore u ovakvim slučajevima.
    A što se tiče dragon oružja, mogu da se kladim da će ih dodati u nekom DLCu.
    ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Grešiš za Deadra srca, nažalost :(
    U početku ih je teško naći, posle 15og lvla ima gde hoćeš. Uradiš li quest za muzej u Dawnstaru eto ti 4, od kojih se 2 posle nedelju dana obnavljaju kao i loot.
    A zalihe kod trgovaca se obnavljaju samo tako, nakon 48 sati. Posle 30og lvla više nema smisla koliko lik postane jak, a do njega nije tako teško doći niti je vremenski zahtevno toliko. Jedan side quest chain, kao Companion ili Thieves.
    Sve su namassovali, nema apsolutno nikakav balans. Na ovim slikama, sa deadric greatswordom koji je enchantovan i naoštren Alduina sam roknuo iz 5 udaraca. Smešno je. Ali kapiram cilj, napraviti od igrača bogove da mogu da se hvale i igraju što duže. Standardno za Bethesdu.
    Jedini, ali jedini izazov je krenuti samo sa pesnajama koje se ne budže kao skill.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ako je tako onda stvarno ne valja. Ja sam mislio da se kod trgovaca tretiraju kao jedinstveni itemi, kad pokupuješ sva srca od trgovca ona se više neće obnavljati. Sećam sa da sam kupio par komada kod nekog lika na Koledžu, kasnije sam se vraćao par puta posle nekog vremena jer sam hteo da napravim još jedan set okopa za Lidiju ali nije više bilo dadric srca za prodaju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Neki drugi sigurno ima. Ja sam kupovao u Whiterun gradiću maltene sve. A ako hoćeš da ćapiš srca, imaš jedno kod onih zealota...na severu, malo istočno od prevoja preko planina ispod kojih se nalazi Blackreach. Kod Companiona ima jedno srce koje se obnavlja, mislim savke nedelje ili mesec dana, stoji na stočiću kod njihovog glavnog baje.

    OdgovoriIzbriši
  12. Šteta, učinilo mi se to uradili kako treba. Nisam igrao Skyrim od decembra, za ono što sam do tada odigrao mi se činilo da su dosta retka. Naišao sam na svega par komada, dovoljno za jedan full set oklopa i dvoručni mač.

    OdgovoriIzbriši
  13. SPOILER:(za ogija samo :D )

    Ima quest u Dawnstaru kad sa likom odeš da čistiš onaj zamak i one košmare. Tu sam našao 2 srca, samo stoje na ormanima. Mada, archery+stealth je toliko prejako da je to nenormalno. Ja prolazim kroz tamnic samo tako sa mojim lepim cenjenim Legendary Daedric Bow-om :)
    Btw, malo je glupo ovo sa udruženjima. Ja sam kao stealth ninja uspeo i u mages guild da završim sve. Magije, kakve magije, osim za rešenja zagonetki sam ih retko koristio.
    Ja našao onaj Saviors Hide i nijednom ga nisam nosio, a žao me da ga prodam XD

    OdgovoriIzbriši
  14. ^
    A jesi uspeo da backstab instakilluješ zmaja? :D
    Neće sa lukom i strelama, ali sa noževima hoće. Najretardiranija stvar...
    Trebali su jednostavno da skinu to da ne deluje na zmajeve. Previše, ali previše OP.

    OdgovoriIzbriši
  15. Nisam pokušavao, ali sa onim jačim bodežima garantovano hoće. Because:
    -Sneak - 30x dmg
    -Gloves - Double backstab damage
    Tako da, svaki bodež postaje nenormalan. Posebno Blade of Woe, koji iz nekog razloga uopšte ne zahteva materijal da se nadogradi.

    OdgovoriIzbriši
  16. Upravo to!
    Mada bodež koji sam možeš da napraviš, puta 30 dmg, sa duplim enchantmentima. Zlo!
    Kad smo kod toga, jesi ubio TS-a na brodu, zadnja deonica zadatka? Očekivao sam da bude daleko teže za takvu gospodsku figuru, četa vojnika da me čeka nakon ubistva i da mi ucene glavu na soma golda, kad ono ništa. Buć u vodu i nema me. Ni u igri se ništa ne dešava, radiant quest sistem kao da ne postoji za to, govno živo. Na kraju je sve ispalo kao mega grind MMO like zadatak.
    Ovih dana, kada skrpim vremena, probaću da roknem i Ulfrica i Saul Tigh-a da vidim menja li se išta bitno ili igru totalno boli dupe ako ubiješ najistaknutije figure vezane za priču.

    Hteo bih da dodam na modove da onaj texture pack, iako veliki, je sjajan i ipak ne zahteva toliko jaku mašinu kako su naveli u readme fajlu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Realno Daedric i jeste najjaci armor u svim TES igrama, samo sto su to u Oblivionu zeznuli level scalingom, a u Skyrimu mogucnoscu da "sam od sebe" znas da isti kujes pomocu smithinga. U Morrowindu je jedini set Daedric armora imao carobnjak star 4000 godina, koji je pride u svom "posedstvu" imao poslednjeg zivog patuljka. Takve glave trebaju da furaju Daedric oklope, a ne neki tamo banditi ili nekakvi kovaci gvozdenih bodeza :D

    OdgovoriIzbriši
  18. Jesam link. Misliš onu glupost na brodu kad ti treba jedno 5 minuta šunjanjem, ako ne želiš da ubiješ nikog, a pritom cara Imperije čuvaju neki mornari u košuljama. Ja kad sam to shvatio, lepo uzeo Wuuthrad i masakrirao ih do sobe. Sad mislim nešto zeznuto unutra, fora neka tajna garda, nei nabudženi likovi, kad ono dijalog i kaže "ubij me". What. The. F""k? Pa i zadnji quest kod companiona je isto tako, malo priglup.
    Doduše, samo čekam da reinstaliram Skyrim, pa da odradim onaj quest za Ebony oklop od 5k value.

    Indoril- Ali koliko ja znam, i vanila Morrowind je imao malo priglup interfejs (svaka čast onome ko se snađe u quest journalu) i neke gluposti dok ga nisu sredili :)
    Poslednji živi patuljak, hmmm... probaj Jabba the Hut u kolicima :D

    OdgovoriIzbriši
  19. Update za sve koji koriste mod sa teksturama dodatnim.
    Na svakom fast travel-u pucaće vam igra jer ne može da podrži i pokrene sve resurse mašine dovoljno da se ne slomije. Dakle, LITE verzija bi trebalo da radi jedino. Čak i sa patch-om puca igra. Idiotski, ali to je Bethesda...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!