8. sij 2012.

Steam oborio sopstvene rekorde

Valve je nedavno objavio statistiku vezanu za Steam. Tokom 2011. godine baza igra porasla je na preko 1800 naslova, a mreža sada ima više od 40 milona registrovanih naloga. Prodaja se u odnosu na prethodne godine uvećala za 100%, a tokom praznične sezone na Steam-u je u istom momentu obitavalo oko 5 miliona igrača.


Veći broj sadržaja primorao je Valve da ojača infrastrukturu, tako da je kapacitet dupliran i trenutno može da podnese neverovatnih 780 petabajta informacija koliki su i aktuelni zahtevi. Preko 14.5 miliona registrovanih kopija igara predstavlja rast od 67% u odnosu na 2010. godinu. Neki od naslova koji su najviše bili potraživani jesu The Elder Scrolls V: Skyrim, Call of Duty: Modern Warfare 3 i Deus Ex: Human Revolution.

“Nastavljamo da izlazimo u susret našim korisnicima” rekao je Gabe Newell, jedan od osnivača i direktora Valve-a. “Trgovina virtuelnim predmetima iz igara je zabeležila 19 miliona transakcija. Podrška za besplatne (Free To Play) naslove, koja je predstavljena u junu prošle godine, propraćena je sa 18 prigodnih igara, a još više ih možemo očekivati u tekućoj godini. Takođe, planiramo i redizajn klijenta kako bi prikaz bio što komforniji na ekranima velike dijagonale”.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 10:

  1. Ovo za broj registrovanih naloga i ulogovanih igrača treba uzeti s dozom rezerve. Užasno veliki broj ljudi je pravio barem po jedan dodatni nalog pred Novu godinu, zbog uglja, a dobar deo tih naloga je bio online kada i glavni. :)

    Redizajn klijenta me malo brine. Em nemam wide monitor, em te promene loše podnosim.

    OdgovoriIzbriši
  2. I danas je peak igraca bio 5,077,890, a sale je prosao, tako da dnevni peak sigurno nije do fake naloga.

    A ovaj podatak o 40 miliona naloga se ne odnosi na ukupan broj registrovanih naloga ( on je MNOGO veci ), vec na broj aktivnih naloga ( ulogovani bar jednom u poslednjih 30 dana, imaju makar jednu kupljenu igru... ).

    Redizajn klijenta se odnosi na dodavanje "Big Screen" moda, trenutni izgled ce ostati kao opcija.

    OdgovoriIzbriši
  3. To za peak mi nije palo na pamet da proverim. Dakle tu se varam.

    Za drugu brojku, ipak, mislim da nisi u pravu. Lepo piše gore "registrovanih naloga", a bacio sam pogled i na Gugl - ko god je preneo ovu vest govorio je o registrovanim, a ne aktivnim nalozima. Plus, još uvek mi je u sećanju izveštaj u kojem se pominje probijanje broja od 30 miliona, tako da je 40 mnogo realističnija cifra od "mnogo veći od 40". :)

    Ovo što kažeš za redizajn je donekle ohrabrujuće. Ipak, tako i Gugl svaki put kaže, pa onda samo ukinu stari izgled odjednom. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Imas sad i small mode uz ovaj standardni, verujem da ce tako i taj veci samo dodati kao jos jednu opciju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa, vecina sajtova je lose prenela vest! :)

    Prosle godine je VALVE izdao sledece, javno, saopstenje:
    "During the past 12 months the platform had year-over-year new user growth of 178%, pushing the total number of active accounts to over 30 million..."

    Dok je pre 2 godine, VALVE developer, na Steam forumu napisao sledece:
    "We've peaked at 2.7 million users online at once. There are more than 12 million accounts that have created Steam Community profiles. I think the last press release we issued said there were 20 million active users, where active is defined as having logged in and used the account within a certain, recent time period. There are many more actual accounts than that."

    Tako da, ako je pre 2 godine bilo 20 miliona, prosle 30 miliona, onda ove godine ima 40 miliona AKTIVNIH naloga... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Da razjasnimo, u originalnom mejlu koji smo primili piše "During 2011 the platform grew to offer over 1,800 games to over 40 million accounts."

    Dakle, ne piše ni aktivnih ni registrovanih, pa shvatite kako god vama odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  7. @Batistuta: To bi bilo najbezbolnije.

    @Marko: Metoda kojom si došao do zaključka nije ništa manje manjkava od moje. :) Ali svejedno si u pravu. Kontaktirao sam Valve, ipak se radi o 40 miliona aktivnih naloga.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prosto rečeno, PC gejming ne umire, niti će ikad.

    OdgovoriIzbriši
  9. Lepa vest u svakom slučaju i lepo je videti da nas ima dosta gejmera širom sveta :)
    Meni je bitno da sam zadovoljan uslugom koju Steam pruža i nisam imao do sada veće probleme a ono najbitnije oko plaćanja!
    Takođe smatram da je fenomenalna platforma koja omogućava čak i nama iz Srbije u okviru situacije u kojoj se nalazimo da podržimo drage-nam developere kupovinom licenciranih naslova po povoljnim cenama. Iskren da budem ne moguće je ispratiti svaki naslov u originalnoj verziji, a svakako da ono što mi se svidi uredno i kupim na Steamu :)
    P.S. I ako sam i dalje u duši onaj staromodni kolekcionar koji veruje u kutije (box) izdanja, ali se polaka privikavam na Steam, koji čak nudi i opciju backup-ovanja igara iz online kolekcije.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!