26. velj 2012.

Kingdoms of Amalur: Reckoning, prvi utisak

Dugo najavljivan naslov za koji nismo znali da li će na kraju biti MMO ili RPG za jednog igrača, Kingdoms of Amalur: Reckoning se konačno pojavio početkom februara. Prvi naslov ekipe 38 Studios koju vodi Curt Shilling, bivši bacač američke lige u bejzbolu. Osim što je igra nadahnuta online naslovima, upotpunjena je, mnogim poznatim RPG i akcionim ostvarenjima kao začinima. Mešavina je vrlo, vrlo dobro ispala. Neko bi se usudio da kaže da je napravljen nov žanr!


Zvanično, stil igre trebalo je da bude spoj serijala God of War i Obliviona. Međutim, ima tu mnogo više činilaca i međusobnih veza. Da krenemo od samog početka?


Amalur je nastanjen smrtnim i fantazijskim besmrtnim bićima. Život je određen večnom sudbinom, koja prožima sve (Legacy of Kain). Kada se jedno pleme hladnih dvora, Tuatha, odvoji i krene u rat protiv smrtnika, malo ko ima izgleda protiv te neumiruće legije.


Vi ste najgore skrnavljenje čitavog pojma sudbine, s obzirom da su vas inteligentni gnomi pokušali oživeti kao eksperiment. Malo ko je znao da će uspeti, da ćete postati Fateless One (Planescape: Torment ima Namless One-a). Utičete svojevoljno na sudbinu i menjate joj prirodni tok.


Ogroman svet igre je „zoniran“ baš kao MMO. Po konstrukciji naseobina mene podseća na slavni nemački RPG serijal Sacred, ali svako će tu videti uticaj WoW-a zbog specifične nezahtevne grafike, pa i DDO-a. Protivnici se obnavljaju zonski, kao u MMO. Ali su jači postepeno, a kada vi iskustveno ojačate ne prate vas. To važi i za zadatke i za izbore na kraju njih, kao i za opremu (običnu ili ceo set).


Generalno, zadaci mogu da se prostiru u nekoliko zona i nisu toliko glupi. Neki su super, ali se svode na sličnu jednačinu. Recimo frakcijski, koji su svrstani posle glavnog i pre „običnih“, su sjajni. Ko nije lopov ne može da se prošunja da ukrade nešto, ko nije mag neće moći da se snađe bez potrebnog znanja, kao što je dispel npr. (DDO uticaj). Najveći nivo je četrdeseti. Bez brige, jer videćete da ćete se na to obazirati najmanje. Lik sazreva postepeno, daleko je granica. Osim toga, postoji opcija respec za lika (opet Planescape: Torment), te možete promeniti svoju „sudbinu“. Imate 3 osnovne klase: Ratnik, Mag i Lopov. Spojite dve. Spojite sve tri zajedno! Smor? Nema veze, ne mora da pravite novog lika, nađite respec majstora i gotov posao.


God of War, LoK, Devil May Cry, na šta god da vam liči sistem borbe nije toliko važno. Tako su ga prokleto dobro sastavili, sa potezima koje učite pomoću iskustva, da ni sa zilionskim brojem protivnika ne može da dosadi.


RPG deo igre vuče na klasičan MMO sa dovoljnim izborom opcija u sistemu kreacije i modifikacije sadržaja na liku. Ipak, ne utičete na svet toliko, bar ne vidno. Doduše, sreo sam nekog ko me je potapšao i rekao kako sam bio sjajan „pesnik balada“. Tračak stare RPG duše? Onako neočekivano, ovo mi je bio apsolutni plus za opšti utisak. Uz to, dobih i popust neki kod njega.


Razumem da MMO-izgled neće odgovarati svima, prošao sam kroz to. Prođoh polovinu igre i nisam osetio dosadu zbog načina na koji se prelazi. Kako će biti do kraja ne znam, ali sa sigurnošću idem punim koracima napred pa gde me svet Amalur-a odvede. Do sada je sve bilo odlično i na mestu. Ako ništa drugo, igru bar probajte i dajte joj šansu. Nemojte biti razmaženi i puni predrasuda. Vratiće vam se višestruko.



Autor teksta, Nebojša 'Link Pain' Nikodijević, šegrt je bloga Igrorama od novembra 2011. godine.

Diplomirao je japanski jezik, a najviše voli postapokaliptične igre. Vatreni je obožavalac serijala Fallout.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Instalirao sam Windows 7, a retard nisam sačuvao savegame. Dođe mi da plačem kada vidim ove slike...

    OdgovoriIzbriši
  2. Presao sam je pre nekoliko dana. Pocetak je izgledao sjajno, i tokom prve polovine igre sam se bas uziveo i radio sve side questove. Ali sve je potpuno isto. Teren se menja, monsteri se menjaju, a sve ostaje isto. Prica je ok, ima finih delova, ima pokradenih delova (telling Summer court-a je preslikan iz jedne SF knjige koju sam skoro citao a cijeg naslova ne mogu nikako da se setim). Na kraju sam drugu polovinu samo otaljao, cisto da mogu da kazem da sam igru zavrsio. Bez uzitka, sa puno napora.

    Inace su skilovi potpuno neizbalansirani. Sagecraft je potpuno nepotreban, koji god dragulj se napravi uvek ce random oprema biti jaca. Dispelling vredi uzimati samo zbog mogucnosti da su u tim kovcezima set predmeti. Alhemija je beskorisna, toliko se potiona (cak i onih master kvaliteta) nalazi kroz igru da nema logike praviti sopstvene. Jedini skilovi koji mi se cine korisnim su stealth (pri cemu sam isao na cistog maga pa ovaj nisam ni koristio), detect hidden (neki lorestone-ovi su iza skrivenih vrata), i persuasion (a moze i bez toga).

    Magije su takodje malo overkil. Od trenutka kada sam dobio area magije, sto se desilo pre pocetka druge polovine igre, ako sam na pet zahtevnih borbi naisao dobro je.

    Fateshift je jako zanimljiv, ali iz gornjeg razloga nisam imao nikakvu potrebu da ga koristim.

    Mozda je igra drasticno drugacija sa ratnikom i lopovom, ali nemam nikakvu zelju da ovaj hack-and-slash naslov igram makar jos 10 minuta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ista stvar i sa Sacred-om. Dobar je, ali kad uradiš sve, kao što si ti (svaka ti čast zaista), više nije zanimljiva.
    Mada, to isto važi i za "GOTY" Skyrim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam da li je neko probao, ali to još više važi za Dragon Knight Saga. Naime, tu se dual wielding može nabudžiti toliko nenormalno da off hand radi veći dmg od main handa. A i još bolja stvar, svi oni skilovi koji rade x+šteta oružja uzimaju vrednosti od OBA oružja, pa se dolazi u situacije da u kasnijem delu igre skoro svaki protivnik umire od 2-3 udarca. Meni se recimo dešavalo, da prvu trećinu igre prolazim jedva, napitak za lečenje cepam u skoro svakom okršaju. A posle, kada se uzme onaj najosnovniji Life Drain kao skill + dual wielding skill, samo je potrebno da se spamuje levi klik i 90% šanse izlazim kao pobednik u tuči. Ali opet, sve igre koje smo nabrojali su dobre, uprkos tome.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!