11. ožu 2012.

Markus "Notch" Persson vs Bethesda, pravni slučaj gotov!


Lepo je bio tvorac Minecraft-a, neverovatno dobre pikselizovane igre, predložio Bethesda kompaniji. Da su odigrali taj Quake 3 turnir više bi para zadržali za sebe, ovako se advokati brčkaju u njima. Ali dobro, Bethesda je poznata po tome da voli da štiti svoja prava, tako što pravi iznenadne jurišne napade sa tužbama. Konačno su došli do sporazuma oko Scrolls zaštitnog znaka. Da li je povoljan ishod za obe strane?

Ukratko, Mojang može da pravi svoj Scrolls naslov ("kartaška" igra, ali koristi svitke). Postoje određeni uslovi naravno. Ime dakle može da koristi, ali da ostane zvanično Bethesda ime. Ne sme da "uzme" zaštitni znak za sebe i ne sme da napravi konflikt tj. da se takmiči sa Bethesda-inim RPG serijalom Elder Scrolls.

Jedna stvar ipak mnogima nije jasna. Čemu tolika prepirka oko Scrolls-a, kada Notch ionako nije, ama baš nikakve, namere imao da "krade" od Bethesda kompanije. Žao mu je samo što nisu odigrali taj Quake 3 turnir na kraju.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Trivia: Mojang je predložio baš Quake 3 jer su neki od njihovih developera veterani u istoj igri (ko je pratio Q3 scenu setiće se da su Šveđani bili tate za Kvejk), štaviše neki su bili vrlo visoko kotirani na internacionalnim turnirima.
    Ali da je šteta - šteta je, bilo bi zapamćeno kao spektakularan završetak jednog spora oko kopirajta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zato što je Bethesda skupina očajnika

    OdgovoriIzbriši
  3. Osim toga, mislim da su se i "nepotrebno" uplašili. Skyrim samo što nije izašao i taman kada su mislili da svi samo njih čekaju, pojavi se Notch sa Scrolls najavom. PR služba odmah upada u haos, panika da ne izgube mušterije, ne priča se više o njima, propast itd. klasična američka, nepromišljena komercijalna havarija.

    Uvek, ali uvek to rade velike firme. Kao da će 5 dolara da im znači život. 2011 ako nisi pričao o Skyrim-u nisi bio "in", danas ako ne blebećeš o ME3 ili te jednostavno ne zanima toliko kao da si vanzemaljac. Još su i u poslednjoj epizodi Big Bang Theory promovisali Star Wars MMO da slučajno neko ne zaboravi. Amerika, zemlja snova i brainwashing-a.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!