12. tra 2012.

Legend of Grimrock, prvi utisak

Legend of Grimrock prvo je delo nezavisnog tima Almost Human iz Finske. Reč je o veoma kvalitetnom omažu klasičnim roleplay naslovima, kakvih se mlađi igrači među nama i ne sećaju. Igrač vodi četiri predefinisana ili samostalno stvorena lika, čije se osobine međusobno nadopunjuju. Grupa avanturista kreće se kroz tamnice po kvadratnim poljima, uz mogućnost rotacije, što igri daje određenu dozu taktičke dubine. Posle prvobitnog navikavanja na retro mehaniku i korisnički interfejs, u igru ćete se zaljubiti. Nema “ali”.


Atmosfera koja će vas dočekati kada se spustite u zloslutno ždrelo planine Grimlock savršeno odgovara ovoj vrsti igara. Hladni zidovi na kojima se mestimično uhvatila mahovina, tu i tamo niša koja krije mumiju ratnika il’ potencijalno koristan predmet. Treperavo svetlo baklji upozoravajuće rumeni i tamni pre gašenja. Svaki neoprezan korak vodi dalje od skrivene odaje sa vrednim nagradama, ili još gore, u iznenadnu smrt. Ograničen inventar, mnoštvo veština za izučavanje, postepeno sakupljanje oružja i upoznavanje neprijatelja, uvek prisutna glad...


U dahu sam odigrao prva dva nivoa i dospeo do trećeg. Najjači utisak ostavile su sjajna zvučna podloga i geometrija nivoa. Zahvaljujući njima, zaboravićete stvarnost i osetiti hladan kamen koji vas okružuje, zadah mrtvih ratnika što vrebaju iz tame i pritisak usamljenosti i beznađa koji samo odlična katakomba, čiji se kraj ne nazire, može da pruži. Ne želim da otkrivam previše, jer Ranko sprema recenziju za kraj meseca ili početak maja, ali dodaću samo još da mi se dopada što su autori obratili pažnju na zagonetke, tako da govorimo o pravoj-pravcatoj RPG-avanturi!




Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. U toku 2010. godine bio je jedan od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a godinu dana je pisao i za TV emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 14:

  1. Upravo sam završio sa prvim nivoom tamnice. Odlična igra.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sinoć kad je konačno otključan na Steamu, zaigralo ga je gotovo 5000 ljudi istovremeno. Autori nisu objavili koliko je primeraka prodato unapred, ali rekao bih da je 5000 broj za koji možemo da se "uhvatimo" kada je pre-order posredi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Igrao sam DRM-free verziju sat-dva sinoć pošto Gejb nešto nije žutio da otključa igru onima koji su je kupili sa zvaničnog sajta. Super je, večeras ću skinuti igru sa Stma i krećem ispočetka.:)

    Izgleda da se ovo prodaje jako dobro. Mislim da se igra popela na prvo mesto po prodaju na Stimu za sat vremena od izlaska.:) Drago mi je zbog toga, igra je veoma dobra a ove starinske RPG avanture iz prvog lica su već neko vreme potpuno mrtve, bio je red da ih neko propisno oživi. Verovatno ćemo dobiti i gomilu fan-made tamnica i modova kada izbace editor.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Za one sa malo starijim stazom...
    Posle slika sam uradio ono sto davno nisam. Upalio debeljka i pokrenuo Bloodwich...
    Naravno prvo je bilo loading - load error pa srafciger i ondak je radilo...
    Dobra stara vremena...
    Moram ovo probati...

    OdgovoriIzbriši
  5. "RPG avanture iz prvog lica su već neko vreme potpuno mrtve"
    Ne baš. Nema ih na PC-ju ali Japanci ih prave u velikim količinama za handheld konzole. Postoji veliki broj kvalitetnih party based crawler-a iz prvog lica za NDS. Ima ih i za "velike" konzole ali retko koji stigne na zapad. Wizardry za PS3 je prilično dobar i težak. Ta igra čak nema ni klasični automaping. Teško da možeš da budeš više old school od toga, eh?

    OdgovoriIzbriši
  6. E da znaš da ima ali... Isto sam prešao prva dva sprata i u igri su teže zagonetke nego borba. Najteže je zaglaviti se i onda se vraćati stalno kroz iste hodnike dok ne vidiš da li si negde propustio ključ skriveni prekidač... Mislim da će se mnogi razočarati kada shvate da je igra više point & click avantura sa borbom i levelovanjem i koliko ima backtrackinga. Inače interfejs ima problema pošto korištenje magija uopšte nije brzo i mogu da zamislim na šta bi ličilo kasnije kada mora da se zapamti i kombinuje veći broj runa. Inače igra pravi još jednu grešku a to je jedna pravila važe za igrača a druga za okolinu. Videćeš ako već nisi da baklje mogu da gore neograničeno ako stoje na zidu ali ako neki lik nosi baklju u ruci ond ona gori samo ograničeno vreme. Takve stvari mrzim... Ne znam da li ću dalje igrati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Primetio sam za baklje da, kad istrošenu vratim na zid, ona tamo gori, a kod mene neće. Međutim ja ih koristim za pritiskanje tastera i gađanje neprijatelja, da ne trošim kamenje, koje čuvam za praćku. Inače, meni se, kao što sam napisao, baš dopada što su mnogo više pažnje posvetili zagonetkama nego što je iko očekivao u ovo vreme.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kompjuterski RPG u kome zapravo ima zagonetki? SHUT UP AND TAKE MY MONEY!

    OdgovoriIzbriši
  9. Čoveče, pauci iz trećeg nivoa tamnice na hard težini. Shit just got real.

    OdgovoriIzbriši
  10. Čekaj da nađeš skriveni podrum na trećem. Slajmovi su ubitačni :((

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja mislim da bi ovde bila dobra ideja da ubace mini mapu... Ovako kada se boriš sa monsterima moraš stalno da se krećeš pa ako nemaš odmah neki otvoren prostor od bar četiri kvadrata da možeš stalno da se pomeraš i izbegavaš napade ili ako te napada više primeraka istovremeno uvek bude problema... Ne znam gde ću završiti kada idem unazad ili na stranu. Dođem u situaciju da budem sateran u ćošak a nekoliko njih stoji u redu da gricka moje likove. U takvim situacijama odmah ide učitavanje poslednjeg sejva. Igri treba mini mapa pošto i ovako svaki čas otvaram mapu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgleda da je bar jedan od likova iz razvojnog tima radio na sličnoj igri još pre 11 godina:
    http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2654011
    http://www.youtube.com/watch?v=Put6IOUUYLI
    Nisam ni znao za ovo do danas.

    OdgovoriIzbriši
  13. Odustao sam od igranja. Igra mi ne pruža nikakvo zadovoljstvo. Završim jedan sprat i posle toga znam da jedino što ću dobiti je sledeći sprat sa još težim zagonetkama i protivnicima. Igra je skoro kao retro Dark Souls jer nema osećaja nagrade, nema priče koja bi me terala napred, samo igra koja postaje sve teža i teža... A samo meso igre nije toliko zanimljivo, već sam rekao šta mislim o interfejsu a borba brzo postane dosadna. Atmosfera je inače sjajna, za jednu indie igru po pitanju grafike i uopšte prezentacije igra je besprekorna. Sama igra na žalost za mene ne radi ništa a to je ono najvažnije... Videću da li će moderi uraditi nešto zanimljivo u endžinu kada izađe editor ali do tada se ne nameravam vratiti igranju.
    @Danilo S.
    Zanimljivo... Neki od zvučnih efekata u videu zvuče poznato i mislim da ih i Grimrock koristi. Inače dosta liči ...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!