29. tra 2012.

The Walking Dead, recenzija

Razvojni studio Telltale Games pronašao je poziv u oživljavanju jednog pomalo zaboravljenog žanra. Naime, njihove novije avanture najviše su nalik na interaktivne filmove, kakvi su bili veoma popularni sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada je CD-ROM sticao popularnost. Razlika je u tome što umesto glumaca i kulisa, za svoje naslove koriste 3D modele: Digitalno stvaraju ulice, domove, šume, pa i same glumce. Mehanika igranja ostala je gotovo nepromenjena. Između animiranih scena dolaze interaktivne, prilikom kojih se od igrača zahteva reakcija - pravovremeni pritisak na određeno dugme, izbor odgovora u dijalogu, ili klik na određeni predmet. Ljubiteljima klasičnih avantura teško da će se dopasti ovakav pojednostavljen pristup, ali igre iz ovog žanra zapravo ciljaju na sasvim drugačiju publiku - igrače željne uzbuđenja i napete atmosfere, koji žele da svojim odlukama izmene tok filma.


Priča je predstavljena u vidu mini-serije sastavljene od pet epizoda, koje zajedno čine “sezonu”. Kupovinom “sezonske karte” na mreži Steam, stiče se pristup svim epizodama, tj. celokupnoj igri. Za sada je dostupna samo prva epizoda, koja predstavlja uvod u priču i upoznaje nas sa junacima, te pruža mogućnost da ih prilagodimo svom načinu razmišljanja i igranja. Moguće je preći je za nešto više od dva časa igranja, s tim da ne smemo zanemariti višestruku mogućnost ponovnog igranja, s obzirom na različite posledice koje nose odluke igrača, što će ukupno vreme provedeno uz ovaj naslov znatno produžiti. Naredne epizode biće objavljivane na svakih mesec dana, što znači da će kupci igre biti u prilici da je odigraju do kraja tek za neka četiri meseca. Dobra vest jeste da nas, ako svaka epizoda bude kao prva, očekuje više od deset časova napete atmosfere, teških odluka i neretko, zahtevnih mozgalica.


Glavni junak zove se Lee Everett i neposredno pre smaka sveta, osuđen je za ubistvo. Apokalipsa ga zatiče na zadnjem sedištu policijskog automobila, kojim putuje do zatvora na izdržavanje kazne. U zavisnosti od odluka igrača, Lee će ljudima koje sreće otkriti manje ili više o svojoj prošlosti. Njegove reči i akcije ostaviće utiske i izazvati reakcije - ljudi će zapamtiti kako se ponašao u određenim situacijama, na čiju je stranu stao u prepirkama ili koga je zaštitio. S obzirom na mračnu prošlost koja ga stalno proganja, biće veoma važno steći poverenje budućih saboraca, jer čak ni u paklu u kojem mrtvi opsedaju preživele, ni jedan čovek nije ostrvo. Prilika za iskupljenje javlja se već na početku, kada Lee pronađe devojčicu Clementine, čiji su roditelji odsutni, a dadilja podlegla opasnoj zarazi. Odnos koji izgradimo sa štićenicom neće uticati samo na njeno ponašanje i reakcije, već i na to kako će nas drugi prihvatiti.


Osnovu mehanike čine dijalozi, a veći deo vremenski je ograničen. U dnu ekrana prikazuje se skala koja se skraćuje, a igrač mora da odreaguje i donese odluku. Povremeno se javlja potreba za brzim pritiskanjem određenih tastera, kako bi se junaci iskobeljali iz zagrljaja nemrtvih napadača, te nešto ređe, igra očekuje da pokazivačem miša nanišanimo protivnika i kliknemo u pravom trenutku. Ovakvi arkadni momenti na sreću ne preovlađuju, ali na lep način podižu napetost i podsećaju da je osnovni cilj igre preživljavanje u neverovatno opasnoj situaciji, a ne idilično istraživanje napuštenog dvorca iz bajke. U pauzama između akcionih sekvenci, moguće je slobodno istraživati okolinu. U tim prilikama igra se ponaša kao klasična avantura, pa se od igrača zahteva da pronađe različite predmete i iskoristi ih na pravim mestima, što doprinosi raznovrsnosti i podiže kvalitet ovog ostvarenja.


Osnovni vid igre koristi grafičke pokazivače da igraču ukaže na važne predmete, likove i momente koji će ostaviti posledice na dalji tok priče. Pored njega, postoji i način igranja sa minimalnim stepenom pomoći, koji će verovatno biti zanimljiv iskusnim avanturistima i svima koji žele nešto više izazova. U svakom slučaju, prva epizoda igre The Walking Dead biće napeta i emotivna, kako za glavnog junaka, tako i za igrače koji se odluče da je nabave. Grafički stil, ali i naracija, više podsećaju na strip nego na nedavno emitovanu seriju snimljenu po istom uzoru, što je po mom mišljenju veoma dobra odluka. Povremeno se na ekranu vide teksture nešto nižeg kvaliteta, ali uopšte gledano, grafika je odlična za ovu vrstu igara. Zvučna podloga zadovoljava, a posebno bih istakao glasove glumaca, koji veoma lepo dočaravaju likove koje tumače, što značajno utiče na ukupnu atmosferu igre.


Nisam ljubitelj epizodnih izdanja, ali mi se naslov The Walking Dead: A New Day zaista dopao. Reč je o izuzetno zanimljivom interaktivnom filmu čija je tema ljudskost, skrivena ispod nekoliko slojeva naučne fantastike i elemenata strave. Nije bez mane i za igru čiji se autori hvale račvanjima u priči, povremeno je vidljivo linearna, ali ipak donosi sve što obećava: napetu atmosferu, emotivne trenutke, mračno okruženje inspirisano kvalitetnim stripom, te svetlu i mračnu stranu ljudske prirode, suočene u ringu označenom krvlju. Vredi li dati 25 evra za celu sezonu (tj. pet evra po epizodi)? Možda je reč o temi koju obrađuje, ili načinu na koji joj pristupa - što je uveliko zasluga stripa koji joj je uzor, tek, sudeći po onom što sam do sada video, moje je mišljenje da vredi.

Primerak igre za testiranje ustupio razvojni tim Telltale Games

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 11:

  1. Vredi i te kako. Stripska atmosfera je preneta u samu igru - nema potrebe za daljim komentarisanjem. Ne znam koliko je Kirkman učestvovao u izradi igre ali definitivno su uspeli. Must have za sve ljubitelje stripa!
    Dobra recenzija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pomešao si ti tu nešto... Iz onoga što sam video prava inspiracija za ovu igru je kultna avantura Fahrenheit koja je smatrana za veoma inovativnu igru u vreme izlaska. Inače tu igru mnogi smatraju za jednu od najboljih avantura i na mnogim je top listama najboljih igara u žanru. Ti nisi ni spomenuo ni tu igru ni njene autore i to je najveća mana ove recenzije...
    Inače čekam da izađe cela sezona pa ću tada da igram pošto se svi slažu da je pojedinačna epizoda prekratka... Ja sam gledao samo seriju tako da mi se ne sviđa baš potpuno što su otišli na stripski stil grafike. Sa druge strane to će zadovoljiti fanove stripa a i ovaj endžin koji koriste je dosta star a stripska grafika može da sakrije brojne nedostatke...

    OdgovoriIzbriši
  3. Da nije stripska grafika bilo bi previše uverljivo, ne bi mogli da prenesu pravu atmosferu.

    Nisam se pokajao za ovo. Sjajno odrađeno. Uneseš se u ulogu i strahuješ da ti nešto ne izleti iza svakog ćoška (a obično se to desi :P). Pravi Walking Dead.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa TV serija je veoma atmosferiča i napeta tako da je to stvarno nepotrebno... Ja sam siguran da su ograničenja endžina ono što je na kraju presudilo između fotorealizma i stila originalnog stripa.
    Inače obavezno pogledajte seriju ako već niste počeli jer je stvarno odlična.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za tu glupost od serije može reći da je odlična samo neko ko nije čitao strip i nema pojma na šta se zapravo fokusira.

    Inače, ništa nije "pomešano", Indigo Prophecy je takođe interaktivni film, a ne avantura u pravom smislu. Razlog što nije pomenuta je što nisam želeo da smaram čitaoce nepotrebnim detaljima i nabrajanjem sličnih naslova, uključujući i npr. Jurrasic park koji je nedavno objavio sam Telltale.

    OdgovoriIzbriši
  6. Inače, obavezno pročitajte strip ako već niste!
    A u pozadini predlažem muziku Dejvida Bouvija :D

    OdgovoriIzbriši
  7. pff, možda ipak da sačekam cijelu sezonu da izađe.

    OdgovoriIzbriši
  8. To je najpametnije... Bolje sve odigrati kao pravu punu igru nego odigrati jednu epizodu od oko dva sata pa ćekati onda mesec dana na nastavak priče.

    OdgovoriIzbriši
  9. Btw, još nisam probao igru ali sam odgledao seriju i odlična je. Sada moram potražiti strip da pročitam. Da li je nekada bio prevođen taj strip na srpski? :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nije rađen prevod na naš jezik, bar mislim. Ali strip možeš naći u većim bibliotekama. Na primer, Vulkan u Beogradu ima svaki tom, a bio sam pre oko mesec dana da vidim šta imaju. Doduše, sve je to skupo u vražju mater za naše standarde. Bez stotinak evra ne možeš da iskeširaš sve što je izašlo do sada.
    Najbolje je što su očuvana izdanja, niko nije gazio po njima i niko nije previše savijao strane dok je pakovao ili listao, tako da se isplati kupiti. Ne znam da li bi narudžbina preko interneta bila jeftinije rešenje, vredi proveriti.
    Inače, serija vs. strip su nebo i zemlja :/
    Mada ima onaj tip, rednek u seriji sa samostrelom koga svi gotivimo. S razlogom :)

    OdgovoriIzbriši
  11. odlična igra, ali sam odigrao samo ep01, jer posle nije hteod a mi sačuva odluke pa sam rešio da sačekam da se cela igra pojavi

    stip je tek nešto posebno

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!