13. srp 2012.

Velika letnja rasprodaja na mreži Steam

Leto je, uz zimske praznike na prelazu iz stare u Novu godinu, vreme za najveću rasprodaju na mreži Steam. Nešto kraća repriza uslediće u oktobru, oko "noći veštica", ali sada je vreme za kupovinu zaliha koje ćete postepeno igrati do proleća, verovatno i duže. Svaka rasprodaja ima neke svoje "bubice", donese nešto novo i drugačije... Stoga, da se ne biste zbunili, odlučili smo da objavimo kratak vodič.


Pre svega, ukoliko niste upoznati sa digitalnom prodavnicom Steam, pročitajte ovaj uvodni članak, koji smo objavili pre nekoliko godina. Iako je digitalna distribucija uveliko odomaćena i kod nas, moguće je da novi čitaoci nisu imali prilike da se upoznaju sa kupovinom igara.

Ukratko, reč je o prodavnici koja nudi više od 3000 licenciranih igara. Sve što kupite vezuje se za vaš korisnički nalog i dostupno je samo vama uz upotrebu klijent-aplikacije. Sam korisnički nalog vezan je za vašu e-mail adresu. U toku je velika letnja rasprodaja, kada je većina igara na sniženju od oko dvadeset do pedeset odsto. Međutim, redovno se smenjuju posedne ponude, koje pažljivim i strpljivim kupcima omogućavaju da veoma skupe naslove nabave po izuzetno povoljnim cenama, uz sniženja i do 80 odsto!

Više informacija o tome kakva platna kartica vam je potebna za kupovinu putem Interneta možete pročitati na našem forumu.

Na slici priloženoj uz članak predstavljena je naslovna strana prodavnice Steam, onako kako izgleda na prvi dan letnje rasprodaje. Primetićete da smo, koristeći tri okvira različite boje, označili tri dela stranice na koje teba da obratite posebnu pažnju. Reč je o virtuelnim policama na kojima se nalaze igre koje su na posebnim sniženjima, tj. koje su jeftinije nego inače u toku rasprodaje.

Naime, pored toga što su cene brojnih igara već snižene za određeni procenat, postoje posebna sniženja u vidu jednodnevnih (1), izbora zajednice igrača (2) i blic-sniženja (3), u toku kojih cene određenih naslova budu dodatno snižene!

Jednodnevna sniženja (okvir 1) traju 24 časa i ponuda se smenjuje svakog dana u 19 časova po našem vremenu. Preporučujemo da ne uzimate igre iz ove grupe koje nisu snižene barem 75 procenata. Ukoliko je reč o novijim naslovima, sniženje će biti znatno manje - međutim, ukoliko vam se ne žuti da ih zaigrate, znajte da će na zimu ili sledećeg leta popust biti veći.

Izbor zajednice (okvir 2) predstavlja novost na Steamu, a "preuzeta" su od prodavnice GOG. Korisnicima prodavnice i društvene mreže je ponuđena mogućnost da glasaju za jednu od tri igre - ona koja dobije najviše glasova biće ponuđena na narednom sniženju. Ponuda se menja na svakih osam časova, tj. tri puta dnevno, što vam daje dovoljno vremena da dobro razmislite i odlučite želite li da otvorite novčanik ili ne.

Na koncu, još jedna novina su blic-sniženja (okvir 3). Uvek su ponuđene četiri igre, ali svaka ima svoj brojač vremena. Menjaju se kada im brojači padnu na nulu, što ih čini najmanje predvidivim, te se lako može desiti da neke privlačne ponude jednostavno - prespavate. Otprilike, svako od ovih blic-sniženja traje samo šest časova, što znači da u zavisnosti od vremena u kojem posetite stranicu, nećete imati baš mnogo za razmišljanje, a tome se vlasnici prodavnice i nadaju - da ćete reagovati instinktivno i kupiti nešto što inače možda i ne biste.

U svakom slučaju, preporučujemo da budete strpljivi i da ne kupujete igre koje su na "običnom" sniženju, već da čekate da se pojave u jednom od posebnih, ili ako se to ne dogodi, da ih kupite poslednjeg dana rasprodaje. Takođe, zapamtite da sve što nije sniženo barem 75% - jednog dana hoće biti. Verovatno ne uskoro, ali hoće. Ako vam se ne žuri - ne žurite! 

Trgovcima-početnicima preporučujemo da pročitaju i vodič kroz razmenu na Steamu - bolje se informisati na vreme. Ukoliko ste već pazarili nešto, podelite sa nama šta ste kupili, ili preporučite drugima neku zanimljivu ponudu skrivenu u gomili igara. Evo, na primer, za ljubitelje simulacija vožnje ima...
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 11:

  1. Super.. dobro je da ste me podsetili :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nemam bas para za bacanje. Cekam da Arma 2 Combined bude snizena 75% i ako bude sigurno kupujem. Ali, nesto ne verujem da ce ici preko 50% posto je vec nedeljama na prvom mestu po prodaji iz istog razloga zbog kog i ja planiram da kupim (DayZ) a evo drzi se dobro i od kada su pocele raspodaje iako je snizena samo 20%.

    OdgovoriIzbriši
  3. Igre koje planiram da kupim: The Walking Dead odmah ako bude na 50%, PoP The Forgotten Sands ako bude na 75%, Dead Space 2 na 75%. Verovatno ću pazariti još neke igre na solidnom popustu al za ovo troje sam odlučio unapred.;)

    Ova blic-sniženja mi se baš i ne sviđaju!:( Veće šanse da neka igra koja me interesuje bude na boljem popustu al zato i veće šanse da propustim neki dobar popust.

    OdgovoriIzbriši
  4. Samo bih dodao jednu sitnicu - dnevni popusti u stvari traju 36 sati

    OdgovoriIzbriši
  5. Ah, toliko dobrih popusta a toliko malo para :P

    Inače jurim Mass Effect 1 i 2, Alpha Protocol, The Witcher i još nešto usput ako ostane para ili ako baš ima dobru cenu. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nadam se da će Brothers in Arms trilogija, World in Conflict i Thief: Deadly Shadows biti na nekom cool popustu pre kraja rasprodaje. Već sam pazario Saints Row 3.

    OdgovoriIzbriši
  7. https://lh4.googleusercontent.com/-E-BfJbcKfn0/TgzgXh5tOsI/AAAAAAAAAPY/aRgM6UAv6gE/5RTFx.jpg

    OdgovoriIzbriši
  8. Uzimam ARMA 2 CO iiiii ako smanje neku od ovih novih na evro. Kako god, nist sem arme nisam planirao.

    OdgovoriIzbriši
  9. Uzeo sam Grimrocka i Heroje peticu za sada i uplatio još keša na karticu da se nađe za svaki slučaj. Ima još mnogo do 22. jula...

    OdgovoriIzbriši
  10. Uvek obratite pažnju na skrivene rasprodaje. Naime, često ne piše, ali su pored prikazane "flash/daily" igre snižene i druge iz serijala u toku tok perioda. Na primer, Max Payne 3 je trenutno -50% ali na prvi pogled se ne vidi da su MP1 i MP2 (ili komplet koji sadrži MP1+MP2) sniženi -75% u isto vreme!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prvi put sam pratio rasprodaju iako nisam učestvovao. Napakovao sam igre u vrednosti od 29.28 dok su bile na najnižoj mogućoj vrednosti. Sada koštaju 126.93... Ovo je smejurija koliko je bilo jeftino.
    Sačuvao sam vrednosti cena, tako da mi ne pada na pamet da nabavljam bilo šta dok se ne vrati na tu cenu, pa makar čekao summer sale 2013 :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!