17. ruj 2012.

Bohemia Interactive zaposlenici zaglavili u Grčkoj


Dvojici članova češkog razvojnog tima Bohemia Interactive koji su uhapšeni na grčkom ostrvu Lemnos prijeti kazna do 20 godina zatvora zbog špijunaže. Internetom su se proširile glasine da su privedeni zbog fotografisanja vojnih postrojenja radi korišćenja informacija u najavljenoj igri Arma III, čija se radnja odvija upravo na ovom ostrvu.

Bohemia Interactive javljaju da su posjetili i lično pričali sa dvojicom Čeha i njihovim advokatom. Navode da su njihovi zaposlenici, po imenu Ivan Buchta i Martin Pezlar, bili u turističkoj posjeti ostrvu Lemnos koja je bila inspirisana njihovim radom na Arma III tokom protekle dvije godine. Ostrvo Lemnos u igri, navode autori, već je skoro u potpunosti završeno, predstavljeno je u 2035. godini i zauzima svega 75% površine stvarnog ostrva, bez namjere da ga imitira ili realistično prikaže. U jednom dijelu video snimka koji su Ivan i Martin snimili u daljini se mogu vidjeti hangari vojnog postrojenja, a pored toga njihove fotografije nisu ništa drugačije od onih koje bi i ostali turisti napravili tokom svog odmora. Ivan i Martin su poslali poruku svojim porodicama u kojoj im poručuju da se ne brinu za njih i da se nadaju skorom sastanku. Kako će se situacija razriješiti još uvijek je neizvjesno.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Otvoren je i sajt na kome je moguće izraziti podršku za uhapšene developer-e i potpisati peticiju za njihovo oslobađanje.
    http://www.helpivanmartin.org/

    OdgovoriIzbriši
  2. Držaće ih malo, čisto da ne ispadnu budale zato što su ih uhapsili nedužne, pa će ih pustiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hmmmmmm. Nije ovo baš tako crno-belo! Snimanje vojnih postrojenja bez dozvole vlasti je protiv zakona u mnogo zemalja. Trebali su da se pripreme i da pokušaju da nabave potrebne dozvole i dokumentaciju. Koliko sam video na netu Grci su posebno alergični na ovakve stvari zbog situacije sa Turcima a Lemnos je ostrvo na veoma osetljivoj lokaciji...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisu ni bili da bi snimali sadržaj...svet je već gotov, a snimci prvih verzija ARMA3 igre bili su i još uvek su na Igrorami.
    I šta sad, ne sme da fotka na letovanju? Što nisu pohapsili sve turiste. Jel to Grčka vlada ima vremeplov kada je brine kako će u jednoj igri, koja hipotetički predstavlja ostrvo, Lemnos 2035. godine da izgleda?

    OdgovoriIzbriši
  5. A samo su hteli da slikaju. :P

    OdgovoriIzbriši
  6. ...i da tetki odnesu lek... :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!