8. ruj 2012.

Botanicula, recenzija

Naći sebe u igrama samostalnog razvojnog tima Amanita Design znači otkrovenje. Dok se budete lomili o prve prepreke nećete se plašiti da će vam inteligencija biti urušena i maksimalno testirana, već će na probi biti kreativni i radoznali um. Počeće da liči na dečiji. Senzacija boja koja se upije onog trena kada pokrenete igru Botanicula ravno je ponovnom proživljavanju prelepog iskustva avanture Machinarium. Ne možete da odolite tako lepom prvom utisku, a to, poznati nam Česi vrlo dobro razumeju.

Koliko veliki i neverovatno prostoran može da bude jedan majušni svet.

Botanicula je priča o biljkama, što vam prijatna uvodna sekvenca objašnjava do najmanjih mogućih detalja. Taj mikrokosmos bi mogli samo da zamislimo, čak i uz redovno gledanje Discovery kanala, ali on je tu i nalazi se pored i oko nas u prirodi. Samo ga ne osećamo i ne vidimo, bar ne dovoljno. Kada jednom drvetu i njegovom semenju zapreti opasnost od paukolikih parazita koji mu isisavaju život, pet nesvakidašnjih heroja moraju da ga spasu. Mr. Lantern, Mr. Twig, Mr. Poppy Head, Mr. Feather i Mrs. Mushroom je ta ekipica koju ćete voditi. Naravno, i oni su pripadnici nekog roda biljaka, a kog, to ćete saznati sami. U svakom slučaju, poimanje o prirodi uzdrmaće visokostepeni botanički zemljotres.

Vuk među ovcama.

Da krenemo od prvog iskustva, a to je kompletan dizajn ovog naslova. Igre tima Amanita Design odlikuje poseban izgled razvijan u programu Flash. Zbog tehničkog olakšanja i blaže zahtevnosti za programiranjem, razvojni tim ima slobodu da većinu stvari sam nacrta, te da ih dalje ukomponuje po spostvenoj želi. Posebno na tome zahvalite gospodinu Jaromiru Plahiju (Jaromír Plachý), jer čak i tako "olakšani" posao nije jednostavan. Naprotiv, dok su se igrali izgledom, napravili su svet biljaka živopisnih boja i neobičnih oblika. Jednostavno rečeno, oduzima dah i ostavlja vas zamišljenim, ali pre svega oduševljenim. Jer gotovo da ne možete da poverujete da je moguće da tako nešto postoji.

Prići ili ne, pitanje je sad.

Svaka deonica igre je posebna priča za sebe. Ako ste se obreli u, obasjanom Sunčevom toplotom, svetlom delu krošnji razgranatog drveta, te gledali energične živuljke kako žive svoj svakodnevni i brz život, onda će vam negde pri zemlji i ka dnu gde je smešteno korenje sve biti potpuno strano. Kao i u najvećim dubinama naših okeana, gde mrkli mrak vlada. Neko će pomisliti "Vanzemaljci!", a totalni zanesenjak će, verovali ili ne, da uzme lupu i da protrči po bašti da vidi šta je to propustio od kada se rodio.

Sve kosmičke sile biljnog sveta na jednoj majstorski ilustrovanoj slici.

Za sve što ste pretpostavljali da je malo, videćete izbliza u krupnom planu. Razumljivo, priroda mora biti funkcionalna da bi imala smisao postojanja. Tu nastupa klasična žanrovska dilema tj. da li Botanicula spada u žanr "običnih" ili grafičkih avantura. Ergo, priroda, uključujući i generalnu pozadinu igre, budna je i oživljava. Dodirnite je levim klikom miša, pomerite kursor preko ekrana, i odgovoriće vam. Čini li vam se da neko spava? Nema veze, budite ga, pa ako izusti i koju neartikulisanu biljokoliku psovku neće vam biti žao. Šalu na stranu, nije svaki NPC koga sretnete zlonameran. Imat u i onih koji će vam pomoći, tražiti pomoć od vas ili vas preneti u drugu deonicu. Poput "džinovske" pčele.

Alo taksi! Treba mi prevoz do sledeće grane.

Dakle, okruženje odgovara na dodir, te je sistem igranja kao kod Point&Click avantura, samo sa izraženim grafičkim stilom gde su važne zagonetke u okruženju. Jedini problem kod ovoga biće vam taj da nešto nećete biti u stanju odmah da primetite, dok ćete biti u prilici da se uhvatite za neku nevažnost vrlo često. U svakom segmentu igre možete da pokupite karticu nekog NPC lika tako što ćete u okruženju napraviti neki poseban redosled kliknutih stvarčica ili jednostavno kliknuti na njega. To mu dođe kao mini igra traženja. Nema nikakve posebne nagrade, ali eto postoji da podstakne istraživanje.

Uočite jednu poznatu facu sa slike.

Ipak, sve se svodi na sakupljanje određenih predmeta, čiji broj eksponencijalno raste, uključujući i vreme potrebno da rešite zagonetke, što ste dalje u priči. Same zagonetke su lake za rešavanje. Čak mislim da se sam stepen lakoće ne menja toliko, već pokušava da se održi u jednoj konstanti. To je super, jer bi i dete moglo da odigra ovu igru i da je pređe. Blaga doza umora od traženja predmeta će skoro uvek biti zgromljena porivom za istraživanje, ali pri kraju ume da bude gusto. Ne kažem da ćete se smoriti i odustati, već da ćete biti zatrpani istraživanjem od koga će vam biti potreban blagi dnevni odmor.

Začudili bi ste se kada bi vam rekao da je ovaj "grad" potpuno mobilan.

Botanicula je relativno kratka igra, na žalost, a brzo se pređe ako znate šta da radite. Pored dizajna i šaljivih NPC likova, pruža vam mogućnost da čujete neke od najboljih muzičkih numera u svetu igara, instrumentale koju je većina odavno prebacila na omiljeni muzički plejer. Za muziku je zadužen češki alternativni bend DVA i zbog nje ovim majstorima skidam kapu. Žablju pesmu od tridesetak sekundi sam puštao, slušao i pokušavao da upamtim više nego bilo koju muzičku temu iz jedne igre. Još samo kada bih znao kako da se oduprem želji da je odslušam još jednom, ali šta ću kada mi je neprestano u ušima.

Ne, ne više, ne mogu da slušam...must resist!

Zato što je igra rađena u Flash-u kao što sam napomenuo, pomislili biste da bi bilo kojih tehničkih problema, jer ova Adobe platforma je poznata po tome. Međutim, čak i na mobilnim telefonima, koji sa ovom platformom itekako imaju najveći problem, igra super radi. O PC izdanju ne moram ni da pišem išta. Bagovi ne postoje, to je misona imenica za ovaj nezavisni razvojni tim.

Neko sanja košmare, drugi poznate muzičare koji im sviraju na žurci.

Kako je Botanicula prošla izuzetno uspešno kod šire publike, te je dobila razne nagrade, uključujući i onu za muziku, Amanita Design su se bacili na rad trećeg nastavka prve igre koju su objavili. Reći ću vam jednostavno, uzmite Botanicula-u. Preporučite je mlađem bratu, sestri, mami, tati, baki, deki, vegetarijancima, mesožderima, ma kome god želite. Blesavo, ali ovo je jedna od retkih igara koje možete preporučiti široj publici publici od 7. do 107. godina i da budete sigurni da će da im se svidi. Zato je preporučujem i vama dragi čitaoci, ponovo, jer na Steam-u košta svega 8 evrića. Praktično ništa. A onda, kada je odigrate, dogovorićemo se ko će da časti za posetu botaničkoj bašti.



Autor teksta, Nebojša 'Link Pain' Nikodijević, šegrt je bloga Igrorama od novembra 2011. godine. Unapređen u saradnika u aprilu 2012. godine.

Diplomirao je japanski jezik, a najviše voli postapokaliptične igre. Vatreni je obožavalac serijala Fallout.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Traže "samo" osam evra za flash igru a skoro sve druge flash igre su besplatne! :D Bloons Tower Defense 5 je jedna od najboljih td igara i još se radi o ogromnoj igri po količini sadržaja a opet je F2P. Kad može takva flash igra da bude besplatna trebalo je onda i ovo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Najbolje bi bilo da je sve besplatno, zar ne?
    Ne, svi zaslužuju pare za svoj rad. Botanicula definitivno. Jer Amanita Design nema igre "kao sve druge flash igre". Tvoja logika prati tvoj ukus što je normalno, ali propuštaš sjajnu igru tako.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja kažem da su zaslužili te sitne pare za ovu divnu igru. Odigrao sam je u cugu što bi se reklo, nisam je ugasio dok je nisam prešao. Soundtrack sam jedno vreme imao i na telefonu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam ovu igru dobio u HIB Botanicula Debut za jos sitnije pare, a igru sam igrao dok je nisam presao (u jednom trenutku u 8-9 ujutru sam se komirao i zavrsio sam cim sam ustao). Mislim da definitivno vredi te pare koje oni traze

    Btw, super text :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovu igru vredi preći više puta, naročito u društvu.
    Svaka naredna igra od ovog tima je na radaru.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!