2. ožu 2013.

FTL: Faster Than Light, recenzija


Kad je igra zamršena, obično je lako svesti je na jednu reč ili prostoproširenu rečenicu. Šta da radimo kad je igra već veoma svedena? Tačnije, kada je toliko elegantno postavljena da se iz jednostavnih elemenata rascvetavaju galaksije mogućnosti? Kad se na to sve doda ljupka grafika, prigodna muzika, majstorski zvučni efekti, priča koja se odvija unedogled - jer to je priča koju svaki put sami stvarate - te u ceo doživljaj igre upletu osećanja igrača.

FTL: Faster Than Light čedo je malenog tima koji čine Džastin Ma (grafika) i Metju Dejvis (programiranje). Muziku su naručili od Bena Prantija iz Kalifornije, a pošto su postali slavni na Kickstarter-u pridružio im se pisac, Tom Džabert (pisao je za igru Penumbra). Kad su predstavili publici zahtev za 10.000$ sama zamisao je osvojila srca igrača starog kova, te su prebacili budžet za 2005% sakupivši više od 200.000$.

Zašto?

Igre danas teško uspostavljaju vezu sa igračem. Pravila igre su zamršena i često skrivena od igrača. Priča uglavnom pokušava da opravda događaje na ekranu koji učesnike vezuje grafikom i akcijom. Igrač obavlja akcije koje igra zahteva, a ulog je gotovo nikakav. Rizik ne postoji. Uvek možete da snimite ili učitate poziciju. Kad poginete kazna je obično malena, pa je to razlog popularnosti igara za više igrača jer tek tu, u interakciji sa živim ljudima može da se izrode nekakva osećanja; takmičarski duh, radost pobede, bes zbog izgubljene partije. Većina igara, ipak, brižljivo vodi računa o tome da ne iznervira igrača, da mu omogući još jedan krug, da nastavi dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Borba protiv automatskog jurišnika u opasnim predelima svemirskih maglina
Toga nije bilo kad smo bili mali i igrali se "Ne ljuti se čoveče", "Rizika" ili "Monopola". Stao si na moje polje - plati. Oteo sam ti Aziju - plači. Pojeo sam ti čikicu na korak pred ciljem - ne ljuti se, čoveče! FTL ima tu vrstu jasnoće pravila koja se pred nama odvijaju toliko razumljivo da bi igru bilo moguće zamisliti i kao društvenu, sa šarenim markerima, karticama i planšetama koje mogu da se kombinuju u beskraj.

Čik otključajte ovu lepoticu, krstaricu šunjalicu moćnih Zoltana
Postavka je jednostavna, sa nekoliko "frcoka". Vi ste zapovednik svemirskog broda. Nosite važne podatke koji će spasiti flotu Federacije. Za vama juri čitava flota Pobunjenika i pokušavaju da vas spreče da stignete do baze. Između progonitelja i cilja čeka vas putovanje kroz osam sektora. Usvakom sektoru postoji dvadeset planeta. Na kraju svakog sektora nudi vam se račvanje tako da je na talonu osamnaest galaksija od kojih možete posetiti samo osam u svakom prolazu. Sektori se generišu iznova svaki put, a svaka galaksija može pripadati jednom od pet tipova (civilni sektor, neprijateljski sektor, maglina, specijalni kristalni sektor i specijalni završni sektor).

Zab'o sam najjači laser ikad
Posadu čini nekoliko pripadnika jedne od šest rasa (ljudi, engi, bogomoljke, kameni, zoltan, puževi), plus posebna sedma rasa koju možete da regrutujete putem zamršenog niza zadataka. Svaki član posade ima pet veština koje razvija upotrebom. Pilotiranje i upravljanje motorima omogućava bolje izbegavajne protivničkih projektila, štitovi obezbeđuju brže popunjavanje odbrambenih štitova, veština sa oružjem omogućava brže pucanje, a tu su i brzina popravljanja, te veština borbe prsa u prsa.   Svaka veština ima nultu, početnu vrednost, "zelenu" (prvi nivo) i "zlatnu" (drugi nivo).

Gori, gori, moja gospođice...
Posada putuje kroz svemir - svemirskim brodom koji troši tri vrste sirovina: gorivo, municiju i rezevne delove. Gorivo se koristi za skok do sledeće planete. Municija ili raketice troše se u lanserima ili bombardama, dok ostalo naoružanje (zraci, laseri i jonski topovi) koriste samo energiju broda). Rezervni delovi koriste se za aktiviranje robota. Svaki brod razlikuje se po rasporedu prostorija, vrsti sistema i podsistema koje poseduje, slotovima za oružja i dronove (robote), te poboljšanjima (augmentation).

Ako imate prijatelje ili jake senzore možete da otkrijete gadna mesta, za izbegavanje
Sistemi su oružje, štitovi, motori, generator kiseonika, ambulanta (medbay), računar za kontrolu dronova (što bi rekao kolega Vrzić - WiFi), teleporter, uređaj za nevidljivost i artiljerija. Podsistemi su kontrola vrata, kormilo, senzori. Nemaju svi brodovi sve sisteme, a pojedine možete da dokupite tokom igre. Postojeće sisteme možete da unapređujete koristeći univerzalno sredstvo plaćanja - otpatke (scraps). Glavni sistemi napajaju se iz brodskog reaktora koji možete da unapređujete, kao i svaki pojedini sistem.

Jonski top da ubije štitove, robotski jurišnik da dokrajči gamad
Svaki brodić opremljen je početnim naoružanjem i/ili dronovima. Oružje se deli u četiri klase; rakete, bombarde, zraci i laseri. Rakete troše jednu jedinicu municije. Prolaze kroz štitove zbog čega su ubitačni za obaranje protivničkih sistema. Jači raketni sistemi udaraju snažnije, buše protivničku palubu (radnici moraju najpre da zakrpe proboj pa tek onda da popravljaju sistem) ispaljuju više projektila o trošku jedne "raketice" i sl. Bombarde teleportuju eksploziv pravo u neprijateljski (ili sopstveni) brod i zaobilaze štitove i odbrambene dronove. Ima ih raznih vrsta uključujući i lekovite bombe koje će da izleče posadu. Zracima snagu umanjuju štitovi. Prosecaju kroz nekoliko prostorija i ne mogu da promaše. Mogu biti duži i kraći, gađati samo posadu ili paliti vatru. Laseri skidaju po jedan štit, bez obzira na to koliko su snažni. Tek ukoliko udare u protivnički brod oštećuju ga. Prednost je što mogu da budu specijalizovani za bušenje oplate, što pucaju u rafalu i ne troše zalihe municije. Iz ovog prikaza zaključujemo da štitovi zaustavljaju oštećenje. Da udarac u brod znači a) uništenje strukture (zelena traka), uništenje sistema (ako ga ima), proboj oplate (gadno) i potpaljivanje vatre. Vatra je gadna zbog toga što može da se proširi brodom, povređuje posadu (osim kamenih ljudi) i uništava sisteme. Protiv vatre pomaže ljudstvo ili izlaganje prostorije vakuumu. Čim nestane kiseonika, vatra se gasi. U prostorijama bez kiseonika, posadi kopni snaga.

Dome, slatka prodavnice!
Da biste aktivirali dronove neophodno je da posedujete odgovarajući sistem za kontrolu robota, upustvo za sklapanje (Drone schematics), po jedan "rezevni deo" za aktiviranje jednog drona i dovoljno snage u sistemu da bi se dron pokrenuo. Roboti su raznovrsni i mogu da napadaju protivničke brodove laserom ili zrakom, da popravljaju oštećenja oplate, uništavaju protivničke rakete i lasere, brane brod od pešadinaca, iskrcavaju se na protivnički brod ili opravljaju uništene sisteme.

Uništi me, k'o da me nije nikad ni bilo
Sad se već nazire kostur načela igre. Upravljati posadom, sistemima, balansirati energetske potrebe raznih delova broda, kombinovati dronove i oružja. Pažljivo upravljati paljbom i ritmom borbe. Krpiti oštećenja, veštim upravljanjem vratima suzbijati požare, daviti protivnike. Da li ćete ići na jonske topove koji obaraju štitove da bi zraci zadali smrtonosni udarac ili ćete se opredeliti za skupocene raketne lansere i bombe? Da li ćete pribegavati iskrcavaju na protivnički brod ili ćete da im uništite dovod kiseonika i pogušite ih kao gamad? Da li ćete ih zasuti baražom iz laserskih topova i da li je bolje tri rafala snage jedan ili jedan pucanj snage tri?

Zeleni sektori su za nubine, idemo tamo gde opasno, muahahah
Ne postoje pravila. Svaka situacija je drugačija. Zavisi doslovce od SVIH pomenutih činilaca, počev od posade, završno sa pojačanjima (augmentation) koje ću vam sada predstaviti. Naime, pojedini brodovi kreću već kao poboljšani, a mogu da nose ukupno tri pojačanja koja kupujete tokom igre u prodavnicama (shop). Koristite ih kao nešto što menja pravila igre u smislu da deluju neprestano i donose vam dobrobit. Automatski punjač oružja smanjuje razmak između dva pucanja za 15%. Ruka za sakupljanje dronova omogućava da ponovo iskoristite rezervne delove preživelih robota. Poboljšani skeneri otkrivaju vam pojedinosti o sledećim planetarnim skokovima.

Ima li ko 'vaki kavasaki?
Skokovi su ključna reč. Od jednog do drugog skoka očekuju vas razna (ne)prijatna iznenađenja. Autori igre pripremili su preko tri stotine raznih događaja (preko 25.000 redova teksta). Pojedini događaji naprosto se odigraju i donesu vam neku korist ili štetu. Drugi zahtevaju da donesete odluku. Ishod je ponekad nasumičan, a ponekad sledi logiku prethodnih događaja. Određena mesta zahtevaju da imate posebnu opremu (plavi odgovori). Negde se naprosto borite protiv pirata, pobunjenika, poludelih vanzemaljaca. Katkad vam se pridruži novi član posade, dobijete iznebuha bolje oružje ili vam neka dobra duša opravi brod. Dakle, osim borbe i upravljanja brodom, pred vama je jedna ogromna avantura. Istraživanje svemira u stilu Star Treka, put u nepoznato koji je gotovo nepredvidiv, čak i kad nekoliko puta pređete celu igru.

Ne zaslužujete milost, žgamadijo pobunjenička
A prelazićete je mnogo puta, ili ćete bar pokušavati. Čak i na "easy" igra je veoma teška, a na "normal" bih citirao našeg kolegu Batketa: "Šta je, matori? Je l' ti daje igra po guzi? Zajebano na 'normal', a?"

Jeste. Veoma zajebano.

Negde na polovini prve galaksije shvatićete da vas progoni protivnička flota. Srce će da vam ubrzano kuca. Dupe gaće žvaće! Sve su bliže. Prokletstvo! Moram da obiđem još ovu planetu, možda je baš tamo neka crkavica otpadaka da dokrpim reaktor. Odjednom skok, ah! Hvala bogu. Idemo hrabro dalje, stupamo u nepoznato. Previše je mirno, paranoja radi. Savladali smo nekoliko pirata i nabudžili sisteme u obližnjoj prodavnici. I onda izenada, upadate u zasedu. Pirati su postavili blokadu u blizini sunca. Zasipaju vas paljbom. Štitovi cvile, ne mogu da izdrže navalu. Sunčeva baklja prži brod i otvara brojne požare. Rakete se presporo pune, sekunde odlaze u nepovrat, baš kao i kiseonik koji ističe iz odeljaka sa otvorenim vratima. Pilot napušta kormilo. Brod pluta u svemiru, protivnička paljba pada kao vatrena stihija. Iz pogona već stiže drugi član posade... nivo kiseonika pada, sistemi eksplodiraju jedan za drugim. Samo kad bi uspeli da osposobe dovod kisonika... Uspeli su... Trče ka ambulanti, na ivici su smrti. Ali protivnička paljba ih dočekuje u hodniku. Kraj igre.

Ponekad je ponuda jadna, ali katkad se isplati poštedeti im život...
Plakaćete. Biće vam muka. Želećete da postoji opcija: "Ne, nećemo im dopustiti da se predaju, već ćemo svakog pojedinačno da izbacimo iz broda i gledamo kako mu svemir zamrzava telo dok mu unutrašnji organi ključaju". Moraćete da prihvatite poraz. Mnogo puta. Nepravdu. Uništiće vas tek tako neka budala u prolazu. Ostaćete na jednom jedinom članu posade. Vratićete se iz mrtvih. Da bi vas opet iza ugla dočekala neman. Postaćete paranoični. Uporni. Inadžije. Otključaćete nove brodove, otvoriti nove vidike, probati nove strategije. Radovaćete se. Iskusićete žar pobede. Smejaćete se šašavim događajima, luckastim likovima. Poneće vas instinkt lovca i uzbuđenje istraživača.

Kako misliš da te izrokam kad si nevidljiv?
I kao što vidite, prikaz grafike ili muzike ili zvukova zaista je nevažan. Da, grafika je veoma ljupka. Da, muzika je sjajna. Da, zvuci su istovremeno tako prepoznatljivi i toliko jedinstveni da ćete početi da ih čujete i van igre. FTL je igra koja kao da dolazi iz najboljih vremena zlatnog doba i stare škole. Igra koja je važna, jer je dobra i zabavna igra. Iskustvo u kome se sve tehničke pojedinosti savršeno uklapaju, pa stoga umesto da kažem da su ti delovi nevažni, ispravio bih se i napomenuo da su besprekorno stopljeni sa duhom igre. Kao kad vidite lepu devojku. Ako ne primećujete šminku, znači da je savršeno dobro našminkana.

Za petama su mi!!!
Za svega deset dolara dobijate zabavu koja će vas držati dugo. Koju ćete u zalogajima od po sat-dva igrati bezbroj puta. Čak i kada pobedite poslednju karakondžulu, ostaje vam mnoštvo izazova, što u vidu otključavanja svih dostignuća, otključavanja svih brodova, svih verzija brodova, svih specijalnih dostignuća za brodove, svih zadataka, svih rasa itd.

Da li igra ima nedostatak? Osim što nije za svakoga (nestrpljivi, akcioni tipovi što ne podnose igre nezavisne produkcij; do-vi-đe-nja) i što udara ispod pojasa, mislim da nema. Jednom mi se samo dogodilo da naprasno pukne, ali za mesec dana svakodnevnog besomučnog igranja mislim da je to zaista zanemarljivo. 



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 17:

  1. Odlična recenzija, odlična igra..

    Nemam sreće da ju ubodem na SG, 10$ nemam, a da skidam pirata nemam srca... Mora čekat' bolje dane.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicna i vrlo detaljna recenzija.

    Utopio sam i suvise sati u ovoj igri, jednostavno je savrsena. Zainatio sam se da sa svakim brodom i podtipom predjem igru na normalu makar jednom, ali mi je za neke trebalo i po tri nedelje, dok za druge jedan dan. I jos uvek nisam uspeo, posle sveg ovog vremena, da otkljucam prokleti kristalni brod, a bio sam tako blizu nekoliko puta...

    Na GOG.com moze da se kupi sa popustom s vremena na vreme, bude 5-6e.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na zvaničnom sajtu je relativno često na popustu a dobije se i Steam key i DRM-free verzija. Definitivno najbolji izbor za kupovinu.

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Da, ja sam je sa zvaničnog sajta skinuo za 5$

      Izbriši
  4. Baš je dobra igra ali nema šanse da je pređem na normal!:D Još se sećam prve "pobede" protiv glavnog bossa. Raspao se na par komada i skočio a ja odmah za njim. Meni ostalo možda par hull poena nisam se ni trudio da popravljam neke oštećene sisteme jer sam mislio da sam završio igru! Kada sam video šta me čeka posle skoka... Hteo sam da sažvaćem tastaturu i nisam ni prišao igri par nedelja posle toga!:D

    OdgovoriIzbriši
  5. Za old school igrače savršena

    OdgovoriIzbriši
  6. Igra je jako dobra, ali sreća igra možda i preveliku ulogu. Ne sviđa mi se ograničenje na predefinisane konfiguracije brodova. Bilo je bolje da se na početku dobije određena suma novca, pa da sam igrač izabere početnu opremu i posadu za brod. Ovako neke strategije previše zavise od sreće. Pitanje je da li će igrač naići na prodavnicu koja prodaje određeno oružje ili novi sistem koji želi, da li će uspeti da skupi dovoljno novca relativno rano u igri itd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, sreća ili još bolje rečeno nesreća obeležavaju igru... to su i hteli to i jeste odlika rogue-žanra, ta surovost i bespoštednost, osećanje nemoći koji kod igrača izaziva nasumičnost.

      Ali... Ali... Ali..

      To je i prednost igre, jer uvek moraš da izvučeš najbolje iz okolnosti koje su ti dodeljene... kao život, zar ne?

      Izbriši
  7. *Little school girl scream* Ranko me citirao!

    FTL sam podrzao na Kickstarteru i nisam se prevario. Odlicna igra, puno zabave.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična igra!
    Jedina sitnica što mi se ne sviđa u igri je što bombe i ljudstvo/dronovi mogu da se teleportuju na brod iako su štitovi podignuti.

    OdgovoriIzbriši
  9. "Dupe gaće žvaće!" :D
    Ako je igra i upola dobra kao i recenzija ... a očigledno je višestruko bolja, vredi svaki dinara pa i više!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj Ranko kad napise recenziju, prosto moras da odigras igru. ^_^

    OdgovoriIzbriši
  11. Retko dobra igra....Hiljadu puta sam hteo da razbijem monitor. Jedina misao koja me je sprecavala u tom chinu je da necu moci da igram FTL ako to uradim......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene čudi da mi je komp prošle godine ostao u jednom komadu posle ove igre i Dark Soulsa!:D

      Izbriši
  12. Meni je bio dovoljan jedan gameplay video na jutjubu i ljubav se rodila :D Jes da je u pitanju "tough love" s obzirom da više dobijem ja po pičci nego obrnuto, al hej to je sve dio šarma. Igra se isplati svakog centa pa i više. Sad me još i ova recenzija fino nasmijala i opet mi se igra :P

    OdgovoriIzbriši
  13. Nabavih je danas, poginuo sam u trećem sistemu usled masivnog požara... al' da je dobra - odlična je!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!