31. ožu 2013.

Književnost i igre V, kolumna

Knjige su zabava prespora za ritmove koje nude računarske igre. Slova, reči, rečenice ulaze u glavu daleko tromije od animacija, eksplozija, svetlosnih efekata. Knjiga, međutim, ostaje nešto što svakom poduhvatu daje težinu. Filmovi imaju prateća izdanja u obliku romana, a sve češće i igre. Tako se i mere, svaka iole ozbiljnija franšiza ima svoju knjigu. Ko voli da čita, neka pođe za mnom u svet knjiga pisanih po računarskim igrama.

Danas vam predstavljam roman Dijane Dvejn "X-COM: UFO Defense - A Novel" zasnovan na prvoj igri serijala X-COM. Zanimljivo je da postoji još jedna novelizacija "Враг неизвестен" tj. "Enemy Unknown", ruskog autora Vladimira Vasiljeva čija je knjiga objavljena samo u Rusiji 1997. Tu knjigu nisam čitao (ne znam ruski), ali znam da priča prati osmoricu agenata X-COM-a od početka sukoba do konačnog napada na Sidoniju. U tom smislu, Dijanina knjiga pretrpela je oštre kritike, jer opisuje samo jednu delić igre.

Dijana Dvejn je radila kao asistent piscu naučne fantastike Dejvidu Geroldu. Kad mu je pokazala svoje radove, ohrabrio ju je da ih objavi i napisao uvod, jer nije želeo naprosto da je prestavi na hladan način nekakvim opisom. Tako je nastao serijal priča i knjiga o mladim čarobnjacima. Kasnije je Dijana prešla sasvim na američki stil pisanja u smislu da je šljakala za razne franšize. Pisala je za Star Trek (romane i scenarija za epizode). Bila je prvi autor za trilogiju Harbringer izdavača Wizards of the Coast. Pisala je romane o Spajdermenu, kao i za serijal X-Men.


Roman prati komandanta baze u Africi, Džonel Baret i počinje opisom onog što igrači dobro znaju kao Terror Site. Komandantica dobija zadatak da se premesti u Evropu i počne da gradi bazu u švajcarskim alpima. Tu se priča malo odmiče od vanzemaljaca i prati neobične stočarske običaje Švajcaraca. No, ipak sve ostaje na tragu UFO-a, jer napasnici otimaju krave kao što se u igri i nagoveštava. Sledi napad na bazu vanzemaljaca koja se nalazi tik pored baze koju gradi X-COM.

Knjiga je kratka, dobro je povezana, premda je radnja pomalo iscepkana. Predstavlja priču smeštenu u vreme i okvir sukoba protiv vanzemaljaca, više nego što je pokušaj da se igra pretoči u knjigu. To su ljubitelji serijala zamerili. Kažu da nema dovoljno veze sa igrom, da autorka ne poznaje dovoljno X-COM, te da je priča nepovezana. Istina je samo da se roman ne bavi opisom života i rada agenata niti se bavi dočaravanjem utiska koji dobijate igranjem.

Glavni nedostatak knjige zapravo je prosečnost. Priča je zanimljivo odabrana, ali sasvim prosečna i težište nije na elementu koji dolazi is same igre. Likovi su dobri, ali već viđeni i prosečno prikazani. Akcija je takođe mestimična i prosečna, tako da sve u svemu roman nije neki maestralni doseg umetnosti. S druge strane nije ni glupavo pisanje namenjeno ljubiteljima koji žele "opet to samo malo drugačije". Meni je drago što imam knjigu u štampanom obliku i uživao sam dok sam ga čitao (nekoliko puta). Ne mislim da vredi da se iscimate da ga nabavite, ali ako nabasate na nju mislim da nećete biti razočarani.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!