14. tra 2013.

Machines at War 3, prvi utisak

Igru smo na testiranje dobili ljubaznošću proizvođača i izdavača, firme Isotope 244. Posredi je američki tim koji okuplja Džejms Brajant. Usmereni su na pravljenje igara za iPad i druge mobilne platforme. Zahvaljujući tome što su imali uspeha sa RTS igrama starog kova na ovim platformama, projekat Machines at War koji je nastao 2007. godine dobio je, evo, već treću verziju.

Kad sam prvi put pokrenuo igru, našao sam se u čudu. S jedne strane vidim prilično zanimljiv savremen interfes u stilu štabnih igara, vidim prostrano bojište i mnoštvo podataka koji ukazuju na složenu strukturu igre. S druge strane, izvođenje je sasvim retro, kao da me je neko vratio u vreme kad su se pravile one stare dobre strategije tipa Command & Conquer. Pravi onaj gradi-grabi-štancuj-ratuj-strategije. 


To je okej, jer Isotope 244 i jeste posvećem izradi RTS igara u tom starom fazonu. Ono što jeste novo to su sve prednosti savremene tehnologije u smislu kvalitetne 2D grafike, dobar interfejs koji omogućava da se snađete u mnoštvu jedinica (ima ih čak 130 vrsta) i ogromnom prostranstvu koje mape pružaju. 


Zvuk mi je pomalo bio čudan, jer replike predstavljaju radio-komunikaciju jedinica. Kada sam se navikao, međutim, sasvim je kul i daje utisak da sam zaista komandant koji upravlja bojištem. Jedini pravi kontrast su sličice likova koje su urađene u fazonu crtaća, dok su jedinice ipak u realističnom stilu. 


Osim raznih vrsta pešadijskih trupa, tu su laka i teška oklopna vozila, mnoštvo lovaca, bombardera, te čitava grana mornarice, sa hoverkraftima, podmornicama i brodovima. Zanimljive su i statične baterije koje mogu biti torpedne, artiljerijske, PVO i sl. Igru krase i tzv. mega-jedinice, ogromna čudovišta koja ćete teško uništiti osim drugim mega-zverima.

Kampanja nudi dvadeset jednu misiju i vrti se oko nekakvog zlog Kineza (joj) koji se sprema da uništi planetu. Da li će uspeti da razvije super oružje ili ćete ga savladati, zavisi od toga da li ćete da savladate veštinu izgradnje baze, te naučite sve prednosti i nedostatke arsenala kako bi jedinice na bojištu mogle da se dopunjuju. U tom smislu kampanja je jedan veliki tutorijal koji će vas na kraju naučiti kako se igra Machines at War 3.


Kao i sve stare strategije ovog tipa nudi vam se i skirmiš protiv AI-ja ili online mečevi protiv živih protivnika. Stepen podešavanja je zavidan, pa možete da uključujete i isključujete dostupnost rodova vojske i praktično gradite sopstvene scenarije.


Za sada, u beta-fazi igra košta 14.99$, a izdavač tvrdi da će cena biti viša kad iziđe konačna verzija igre. Machines at War 3 i sada deluje sasvim zaokruženo. Ukoliko ste željni starih dobrih RTS-igara Machines of War 3 opravdava trenutnu cenu, ne znam za kasnije. Čini mi se da bi 30$ bilo previše, ali ostaje da se vidi kad se još malo poigramo, pa možda i napišemo recenziju pune verzije.

Primerak igre za testiranje poklonio nam je izavač, Isotope 244 
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!