20. sij 2014.

Horoskop za igrače

Odlučili smo da za promenu batalimo pouzdane informacije iz saopštenja za štampu koja nam svakodnevno zatrpavaju inbox i da se okrenemo odavno ugašenim zvezdama, kako bismo otkrili kakvi su naši čitaoci zavisno od toga kad su ih donele rode. Jeste da se niko od nas ne razume u astrologiju, al' šta da se radi, kad nema preciznijeg načina da se odredi kada će biti objavljen GTA V za PC, te koliko novca ćemo izdvojiti na raznorazne igre iz "skromnih" paketića...

* * *

Ovan neće mariti ko spava dok on želi da se igra. Kakvo je to uživanje u igrama bez zvuka, pogotovo jer je naručio najnoviji hit unapred, pošto je želeo da ga igra odmah? Međutim ovan nije sebičan, pokloniće i vama nešto, tako da nećete moći da odbijete njegovu ponudu za timsko ili kooperativno igranje. Zašto biste, ovaj se svakoj igri predaje punim srcem i neustrašivo juriša napred, sve dok ga saigrači ne iznerviraju. Tada u besu napušta partiju, ali brzo oprašta jer ne može da ostane ljut na nekog ko koristi baš onaj simpatični emotikon u Steam chatu.

Bik je igrač kojeg je gotovo nemoguće isprovocirati. Tokom njegovog poteza ćete se načekati, jer on ne voli da žuri. Strpljiv je i igra svoju igru, ali jednom u sto godina, neki nesrećnik će da pretera sa rushovanjem, a bik će da plane, sruši mu sve četiri baze, ubije i poslednjeg radnika i pospe so po uzoranom zemljištu. Posle će da se smiri i razmišlja o astronomiji ili baštovanstvu, dok sprema ukusnu večeru za sebe i glasniju polovinu.

Blizanci ne vole igre. Oni su aktivni i praktični ljudi koji nemaju vremena za gubljenje, pored toliko važnih mesta koja treba posetiti i toliko stvari koje treba uraditi. Osim kad se okrene vetar, pa izgube ceo dan na instalaciju C&C Red Alert, ubiju se da nađu način da igraju na Internetu igru koju je i sam izdavač zaboravio, iznerviraju što je onih 20 likova, koji na nemačkom community serveru vise 24/7, jednostavno nemoguće dostići. Strpljivo vežbanje bi sigurno pomoglo, ali nemaju oni vremena za gubljenje, pored toliko važnih mesta koja treba posetiti i toliko stvari koje treba uraditi.

Rak ima jednu od najvećih kolekcija igara koje ste ikada videli, samo što pola njih nikada nije ni pipnuo, a drugu polovinu je uzeo jer ih je nekada davno igrao i voleo, pa sama činjenica da ih sada ima u Steam biblioteci budi uspomene na onu malu plavu sa pegicama i vetrovit dan pored reke. Nije mu problem da potroši novac na naslove koje zaista želi da igra, ali ga na smrt nervira što mu silne rasprodaje izvuku i poslednji dinar na gluposti koje mu u suštini i ne trebaju. A opet, bolje se oseća kad zna da su tu, na sigurnom, jer možda ih jednog dana povuku sa Steama, pa šta bi onda?

Lav je uveren da je najbolji igrač i da se niko u timu ne bi snašao bez njega. Stalno izdaje naređenja, određuje drugima uloge, a njegovi saigrači su davno navikli da se ne bune... ili su ispali iz ekipe. Lavovi doduše igraju samo najbolje igre i okružuju se najboljim ljudima, tako da, koliko god vas ponekad nerviralo njegovo smaranje, znajte da je sama činjenica da ste u mogućnosti da uživate u njegovoj blizini, zapravo kompliment. Priznajte, kad je lav tu, igrate malo bolje.

Devica nije igrač kojeg ćete naći usred pokolja, na prvim linijama. Ovaj perfekcionista čuči u hladovini, u nekom žbunu, i gleda vas preko snajpera dok se šunjate mapom uvereni da ste potpuno neprimetni. Čak i ako se zamisli i u nepažnji zaradi koju ranu, znajte da je mislila na sve i da tu negde u blizini čeka medpack, a da joj je s leđa nemoguće prići zbog pažljivo postavljenih sondi. Jako je nerviraju nedoslednosti u biblioteci igara, pa će svakih nekoliko meseci da prečešlja spisak naslova i smisli nove kategorije, kako bi sve bilo uredno i pregledno.

Vaga je savršeno simpatičan i razuman sagovornik dok čekate ostale igrače u lobbyju, samo da bi se pretvorila u poludivljeg Liroja Dženkinsa kad partija počne. Šta god da se desi, kakav god razlog da nađe, dići će neku frku. Ne čudi da u igrama više voli da chatuje nego da zaista učestvuje. Čak i ako niko ne odgovara, ona će da se prepusti dugom monologu i sama sa sobom da raspravi prednosti i mane počinjanja partije sa jednom barakom, fabrikom i zvezdanom lukom. Forume tek što obožava, pa to je čudo! Vaga ne može mirno da spava sve dok neko ko greši na Internetu ne bude ispravljen.

Škorpija ne igra zbog takmičenja, slave ili nagrada, već zbog čistog zadovoljstva. Ne zanimaju je složeni naslovi, radije će da igra arkadni fudbal, ili indie zagonetalicu dopadljivog izgleda. Vole inovativne naslove i neobičnu mehaniku, ali retko pokazuju uzbuđenje. Igre im brzo dosađuju, pa su uvek u potrazi za nečim novim. Ipak, kad ih nešto pogodi "u dušu", znaju danima i nedeljama da se posvete i otključaju sve achievemente. Ako im pak ne ide, postoji šansa da nadrlja kontroler, a da igra zauvek bude izbrisana sa diska.

Strelac je glavna osoba za dogovore oko multiplayera, ali nemojte se iznenaditi ako vas podseti da ste prošli put imali najmanje fragova i da treba da radite na svojim veštinama. Objasniće vam i šta i kako, to nikad nije problem. Zašto se ljutite, on samo pokušava da vam pomogne da napredujete, a sa vama i ceo tim. Ne bunite se, inače će da se uvredi i okrene vam leđa na duže vreme. Onda će da se posveti složenim kampanjama, da se bavi virtuelnom diplomatijom, ali čak i te potezne igre načiniće zanimljivim izbegavanjem da redovno sačuva partiju, jer strelac, više nego drugi igrači, voli rizik.

Jarac je profesionalac. Voli igre sa stalnim lestvicama, konstantnim napretkom i sakupljanjem poena, iskustva i retkih predmeta. Proračunat je i ne trči pred rudu. Ceni dobre igrače, poštuje autore kvalitetnih uputstava i neće mu biti teško da "lajkuje" tutorijal, modifikaciju ili youtube video koji mu se dopao. Njegov profil na Steamu je skroman, ali ako pogledate bolje, videćete da u ono malo naslova koje igra, nema mnogo boljih igrača od njega.

Vodolija će vas neretko iznenaditi potpuno nepraktičnim setom, koji odudara od svega uhodanog i u praksi dokazanog za njenog heroja. Dok se vi nervirate i unapred razmišljate da predate partiju Rusima, vodolija zna da bez eksperimentisanja nije ni moguće pronaći novu ubitačnu kombinaciju. Ukoliko nećete da igrate, naći će nekog drugog, prijatelja joj nikada ne fali. Na Steamu ima i sve bivše devojke u listi poznanika. Ako zaboravi na vas, neće vam se javiti mesecima, ali kada je tu, onda ste joj najvažniji saigrač na svetu. Opustite se i pustite je da eksperimentiše, ipak je to samo igra.

Ribe će rado igrati šta god vi predložite, pomoći vam da pređete onu zeznutu misiju, ali odbiti da na poklon prihvate svoj omiljeni MMO, jer celo njihovo društvo igra na piratskom serveru, pa ih mrzi da se sele i počinju iznova. Na provokacije trolova retko se obaziru, a ako nekome uspe da ih izvede iz takta, osuće po njemu čitavu bujicu najžešćih uvreda. Tu i tamo desiće im se da zaborave da spavaju, okupaju se ili čak jedu, kad se zaigraju, ali kako se neće otimati za igre koje im se ne igraju, rado su viđeni gosti u privatnim grupama na Steamu.

* * *

Pre nego što napišete da ništa nismo pogodili, zapitajte se zašto ste uopšte čitali horoskop na igračkom sajtu, gde ste unapred obavešteni da nemamo pojma o astrologiji i da je sve ovo samo jedna mala šala. Ukoliko, pak, nešto jeste "skroz tačno", ne zaboravite da podelite radost sa drugovima, pa nek' se i oni malo smeju...
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Odlična fora! :D
    Trebali ste da sačuvate ovo za prvi april.:P

    OdgovoriIzbriši
  2. Ubode po nešto. Razmisli o karijeri gaming astrologa ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jarac: "Ceni dobre igrače, poštuje autore kvalitetnih uputstava i neće mu biti teško da "lajkuje" tutorijal, modifikaciju ili youtube video koji mu se dopao."

    Pravo u centar. Ovo ostalo je tu negde, mada nisam baš neki pro igrač a ni Steam profil mi nije baš skroman. :D
    BTW odlično napisano. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hahaha ovo za kateogrije potpuno pogodjeno :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!