5. sij 2014.

XCOM: Enemy Within, recenzija

Entropija. Raspad sistema. Ništa nije kao što je nekad bilo. U naše vreme... Kako god da shvatate ove reči - bilo kao tužbalicu kojom ovaj matori gejmer gotovo uvek započinje pisanije, bilo kao činjenicu da je sve pošlo nizbrdo otkako je prvi pećinski čovek rekao: "Hej, drugari, imam strašnu ideju!" - dakle, sve propada pa i industrija igara. Ako ne verujete, setite se one sličice iseckane Mona Lize koja na gorko istinit način prikazuje kako nam se danas igre serviraju u nizu sve besmislenijih delića. Još malo pa ćemo početi da plaćamo dolar da bi otkrili ime igre, a i impresum (tj. credits) će ući u DLC.

E, sad.

Ova početna žalopojka ostrašćenog džangrizala služi ponajpre da objasni zašto opisujem XCOM: Enemy Within kao da je samostalna igra i zašto joj dodeljujemo počasno mesto subotom, kad je posredi proširenje, tj. DLC, nešto što zaslužuje vest ili kakvu kolumnicu sredom, u najboljem slučaju.

Nije da nas nisu upozorili...
Zato što nas industrija igara, tj. veliki komercijalni izdavači vuku za nos (i neke druge udove), objavljuju nedovršene igre, naplaćuju nam dva puta isti materijal i uopšte prave nas majmunima kako trgovci majmunima prave sve kupce željne robe, još otkako je Gru na pijaci kupio papaju po dvanaest ferkla (Ne znate ko je Gru? Sramite se. U stvari, ne morate, verovatno ste premladi da pamtite stripove na papiru).
Još jedna sitna inovacija - spisak nastradalih sada ima i opis kako je ko izginuo
U recenziji osnovne igre najvećma sam se osvrtao na poređenje starog dobrog "ikskoma" delo ruku Džulijena Golopa (i dalje sjajna igra), a premalo na sve ono što me je žuljalo u novom XCOM-u. Izgleda da mi se igrački i igrostrojiteljski nagon nije otupeo, jer je Firaxis uglavnom popravio sve ono što je smetalo. Ishod je neobična tvorevina. Očaravajuća poboljšanja toliko gusto istkana da se gotovo može nazvati novom igrom, a opet tako podlo istovetno. Zašto podlo? Zato što ćete osnovnu igru platiti 39.99 EUR, a onda još 29.99 EUR za nešto što jeste dobro, ali je trebalo da bude uključeno u osnovni paket. A onda vas neko lupne po glavi i setite se da je prodavac igre zla kompanija Firaxis koja svaku svoju igru (a posebno naslove iz franšize Civlization) secka na sitan rezanac naplaćujući igračima svaki zalogaj.

Konačno malo ogavštine - kit napunjen krisalidima
To je, u suštini jedina zamerka ovom paketu. Što nam prodaje nešto što bi trebalo da nam po pravu pripada. A to je dobra i zaokružena igra. Enemy Within donosi poboljšanja, dakle popravke onog što nije valjalo, umesto da nam donese unapređenja, dakle nešto novo što je obogaćivanje već postojećeg. 

Enemy Unknown (EU), za razliku od DLC-a, Enemy Within (EW) imao je mali broj prilično loše dizajniranih mapa. Premda se i sad dešavaju nevolje sa ciljanjem (Line of Sight), EW donosi dvadesetak novih mapa, a neke stare su ponešto izmenjene. Premda je i to malo za jednu partiju (eto zašto je Džulijenova odluka da mape budu nasumično sklopljene bila mnogo bolja), mnogo je bolje nego da vam se onih dvadesetak vrte u krug. Znam da zvanični izvori navode četrdeset sedam novih mapa, ali to je marketinški trik, jer se pojedine mape koriste samo jednom, dok se neke vrte u krug sa izmenjenom orijentacijom.

Nove mape i nove misije zaista su sjajne
Misije koje zadaje Savet (Council) bile su nepovezane i premda dobrodošlo osveženje, ipak pomalo raskačene od ostatka priče. Onda se neko dosetio da poveže niz misija i kruniše ih jedinstvenim borcem kao što je bio Shaojie Zhang iz DLC-a Slingshot Content Pack. Osim bivšeg člana kineske mafije Trijade, sada u tri povezane misije (Operation Progeny) možete dobiti nekoliko dobrih boraca sa psioničkim darom. 

Nove jedinice i novo naoružanje izgleda božanstveno
Nove misije se prevashodno odnose na nove delove priče, jer osim vanzemaljaca sada se borite i protiv sumanutog kulta EXALT koji je u dosluhu sa vanzemaljcima i pokušava da uništi XCOM. E, ovo je pun pogodak, svaka im čast. Na stranu što je kult opet omaž jednom od nastavaka osnovne igre (sami se dosetite kojem), misije su veoma uzbudljive. EXALT, naime, deluje u potaji i može da sabotira napredak branitelja čovečanstva (to ste - vi). Povremeno možete da otkrijete gde se nalazi ćelija EXALT-a i da pošaljete borca na tajni zadatak. Osim što će se nakrcati iskustvom, agenta ćete morati da spasete i to kroz jednu od dve vrste misije. Neću vam mnogo otkrivati, ali napominjem da EXALT ima opremu sličnu vašoj, kao i dobro uvežbane borce od kojih možete da naučite nešto o taktici. U kulminativnoj misiji, EXALT će vam napasti bazu što je jedna od najboljih misija u celoj igri, a kasnije ćete i vi njima da se krvavo osvetite (što jest slatko, ali nije ispalo naročito zabavno).

Još sitnih izmena koje ne bi trebalo da smetnete s uma
Pored boraca EXALT-a, novi protivnici su i Mechtoid (sektoid u mecha-oklopu koji previše liči na to da su vanzemaljci gledali japanske crtaće), te Seeker (nekakve nevidljive robotske sipe koje mogu da vam uguše borce). Deluje kao "šta samo dva nova protivnika?" ali zapravo videćete da im je AI prilično popravljen, a pojedine mehanizovane jedinice imaju pojačani oklop što znači da onog batabljutu sa grdnim topom (Sectopod) nećete više skinuti iz dva pogotka.

Kakve su ovo nove oznake, doznaćete uskoro...
Osim izmena protivnika, i vaši borci su prilično izmenjeni. Snajperi i teškaši su najviše skresani. Bonus protiv robotskih protivnika je umanjen za teškaše, a snajperisti više ne prave kritične pogotke iz Squad Sight-a. Možda deluje beznačajno, ali u svetlu poboljšanja koja su dobili lekar (Support) i jurišnik (Assault), znatno im umanjuje vrednost, bar na nižim nivoima težine. Jurišnik sada može da puca bez gubitka poteza na sve protivnike koji su bliže od 4 polja. Lekar sada pruža bolju zaštitnu vatru (Covering Fire), jer se okida PRE nego što protivnik opali. Dobija dve dodatne upotrebe dimne granate i mogućnost da koristi predmete još jednom (npr. četiri doze medikita umesto tri). Inače, zbog mnoštva dodatne opreme, sada svi borci mogu da nose dva predmeta sa sobom (otključava se kao projekat za Foundry).

Moćni rendžeri
Pomenuo sam novu opremu, posredi je nekoliko vrsta granata (Needle, Ghost, Gas i Flashbang), pojačanje za automatsko oružje (Reaper rounds), zaštitnik od Seeker-a (Respirator Implant) i mamac (Mimic Beacon) kao najkorisniji. Mamac bi trebalo da privlači vanzemaljce i omogući zanimljive taktičke prednosti, ali neće raditi baš tako savršeno kao što bismo voleli, što opet nije tako loše, jer sprečava da ovaj predmet postane kvariigra.

Dobro došli u laboratoriju, neće ništa boleti, samo se opustite...
Za kraj ostavljam najveće izmene, gotovo temeljne: Meld. Genetsko modifikovanje. MEC.

GMO vojnici
Novi krak priče o invaziji vanzemaljaca predstavlja mogućnost da sa bojišta sakupljate kanistere neverovatne organsko-tehnološke tvari pod nazivom Meld. Ukoliko sagradite laboratoriju za genetiku (računa se kao laboratorija za potrebe bonusa i izgradnje), te ulovite odgovarajuće vanzemaljce, moći ćete da putem genetskih poboljšanja pravite novu vrstu boraca. Promene se odnose na mozak, oči, grudi (srce), kožu i noge. Modifikovani borci mogu postati psionici, a dve mogućnosti su dostupne za svaku oblast tela. MEC-ovi ne mogu dobiti ovu vrstu izmene.

Naravno, tu su i MEC-a vojnici
Izgradnjom radionice za kibernetiku vojnike možete da podvrgnete operaciji koja će im telo zameniti robotskim kosturom (MEC Trooper). Ovim gube sva genetska poboljšanja, ako su ih imali, te sve specijalne veštine. Zadržavaju čin koji su imali (kao i glavu, he-he). Vojnici su nesposobni za borbu sve dok im ne kupite i ne uglavite u MEC Suit. Postoji tri vrste odela, svako donosi dve vrste poboljšanja (birate ih po principu ili/ili za svaki pojedinačni model). Borci svoje staro iskustvo zamenjuju novim stablom, prilagođenim upotrebi oklopnih odela. Ovim zahvatom stiče se veoma moćna (premda nikad dovoljno precizna) vatrena tačka. MEC-ovi ne mogu da koriste zaklon, premda mogu da se pretvore u zaklon za saborce. 

Kao što vidite MEC-ovi imaju poprilično visok prag otpornosti...
Obe grane su sjajan dodatak igri i dobro su uravnotežene. GenMod zahvat je jednostavniji i jeftiniji, ali i prilagodljiviji, dok je MEC skuplji, ali daje jezivo izdržljive i izuzetno snažne borce. 

Nevidljivi GMO vojak u akciji
Da Meld nije samo šminka, dokaz je činjenica da se kanisteri nalaze u svakoj misiji napada na brod kao i u misijama otmice (Abudction site). Igra je samim tim brža i uzbudljivija, te ponešto teža. Zašto? Zato što je do sada vrhunski taktički savet glasio "imate vremena". Uz kanistere Meld-a koji mogu da se samounište ukoliko im ne priđete dovoljno brzo i ne aktivirate ih, bar početak svake misije postaje daleko zanimljiviji. Polako i natenane može da se igra tek kad obezbedite Meld.

Požuri Horhe, nestaće nam Melda!
Pa, lepo su oni to sve napakovali ovako kad se pogleda sa strane. Kanda bi se reklo da i vredi tih 29.99 EUR? Ako još povrh svega zavirimo u nove opcije Second Wave-a, mogućnost ponovnog igranja postaje sve primamljivija. Tu su još i medalje kojima možete određenim borcima dodeliti neki sitan bonus. Ah, da. Firaxis je pokušao da dodatno oplemeni ličnost vojnika, pa ih od sada možete čuti da brbljaju i na španskom, ruskom, poljskom, francuskom, nemačkom i italijanskom. Svaki jezik ima po šest različitih glasova za muške i ženske likove. Deluje kao veliki napredak, ali s obzirom na to da borcima ne možete da birate ni klasu ni nacionalnost, prilično je bezveze. Mislim, u redu je kad ima neke raznolikosti, ali tokom igre stiče se utisak da je posredi "nabudžena" mogućnost, pre nego nešto organsko, prirođeno ličnosti borca.

 Naša najodlikovanija jurišnica
Smatram, ipak, i dalje da je ovaj DLC poželjno nabaviti na popustu, jer je od jedne igre koja je "još malo pa dobra" napravio "baš dobru", ali nisam siguran da je to vredno tri'jes' jura. Kao kad bi vam neko prodao bicikl sa kartonskim točkovima, a onda naknadno naplatio prave, pravcate kakve je trebalo da ima od početka.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Odlicna recenzija i jos bolji podsetnik meni da treba da pocnem da igram osnovnu igru :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!