16. kol 2014.

Trading Card Game Maker, intervju

Unity je postao veoma rasprostranjen alat za izradu igara. Koriste ga profesionalni timovi, toliko da je nastala nezvanična profesija, Unity-programer. To zapravo znači da je neko dobar sa C# i zna da iskoristi prednosti ovog endžina. Glavna prednost ovog paketa, ipak, leži u činjenici da je sve više alata na tržištu koji omogućavaju i da oni koji ne znaju kodiranje naprave nešto. Osim Playmaker-a koji je baš specijalizovan za uklanjanje kodiranja, tu su i drugi dodaci (plugins) koji olakšavaju život početnicima.

Jedna od zvezda Unity Asset prodavnice jeste Trading Card Game Maker & Framework autora (ili autorke) pod nadimkom Melange. Znamo samo da je iz Belgije i da je postala zapažena (recimo da je autorka) po neverovatno dobroj podršci. Kad kupite paket možete računati na veoma dobru dokumentaciju, a osim toga Melange možete naći na Skype-u u svako doba dana i noći. Obaveštavaće vas o novim verzijama i pomoći da se snađete, pa samo tako i došli do kratkog razgovora koji vam predstavljamo.


Šta je to TCG Maker & Framework? Posredi je paket u kome stižu specijalni zvučni efekti, besplatne sličice za vašu probnu igru, editor kartica koje čine osnovu igre i endžin koji upravlja pravilima igre. Sve je potpuno otvoren kod tako da onaj ko zna znanje može da ga prilagodi svojim potrebama. Oni koji se ne razumeju u kodiranje moći će da naprave svoju kartičnu igru ugrubo zasnovanu na Magic The Gathering. Paket donosi oko 1000 "čarolija" tj. efekata koje možete da primenite na svojim karticama, pet različitih vrsta kartica, mogućnost da igrači igraju vašu igru putem browswer-a, mogućnost da se naprave raznovrsni špilovi i što je najvažnije, AI koji pristojno igra svoju partiju. Uz malo čačkanja, svako može da napravi svoju kartičnu igru! Paket donosi i mnoštvo dokumentacije, uputstva su deo osnovne instalacije, a tu je i podrška na forumu kao i video-tutorijali na YouTube-u


Za predstojeći Ludum Dare 30, autor(ka) nudi popust od 50%, što znači da umesto 90$ paket možete kupiti za 45$. Jedina molba jeste da TCG Kit zaista i upotrebite na ovom svetskom džemu. S obzirom na ljubaznost i predusretljivost podrške, jedno veče razgovarali smo sa Melange.

Igrorama: Otkuda ovaj paket? Da li si radila u industriji igara? Kako si došla na zamisao da ga napraviš? Koliko dugo ti je trebalo da ga sklopiš i da li si iskusan programer?

Melange: Gejmer sam od pete godine. Tata je prodavao računare i doneo je jednu 386-icu. Radila sam mnoge poslove, uglavnom u vezi sa računarima: prodavala sam ih, radila u podršci, instalirala ljudima internet, programirala finansijski softver, pa čak i dva bota (ne bih ulazila u detalje)

Druga strast mi je građevina. Imam sajt (hommedemetier.be) koji pomaže ljudima da nađu dobre majstore i preduzimače. A vodim i maleni posao renoviranja kuća koji je u krizi. Zato sam odlučila da napravim nešto korisno i ponudim zajednici. Imala sam ranije dodira sa Unity-platformom ali mi se činila zamršena i kao gubljenje vremena. Skinem paket, otvorim ga i počnem da pravim "taj moj veliki MMORPG" i onda se smorim, jer mi se čini da gubim vreme umesto da razvijam svoj sajt ili radim nešto za kintu. Ali TCG Kit mi se učinio kao dobra zamisao. Nešto sam sklepala za tri dana i gotovo za ceo kod mi je trebao Google, jer nisam bila upoznata sa Unity-jem, a C# nisam koristila od fakulteta.

Odziv publike bio je neverovatan, pa sam nastavila da usavršavam projekat, a jedan od prvih kupaca postao mi je partner za Ludum Dare 29 i igru Zems. Evo tri meseca kasnije mogu da kažem da je zajednica okupljena oko Unity-ja naprosto sjajna. Danas znam sto puta više nego na početku, svi su veoma srdačni i predusretljivi. Upoznala sam mnoge programere i umetnike, ne plašim se više ničega kad je Unity posredi, bilo da se radi u 2D ili 3D. Čak su mi neki ljudi poklonili profi materijale za TCG paket (to su sličice koje se dobijaju). Toplo preporučujem Unity-jev Asset Store za svakog programera, mnogo može da se nauči, a i zaradi.


Svi hvale podršuku koju pružaš. I sam sam se uverio u to. Veoma je lako ući u projekat kad te za ruku vodi sam autor. Da li je važnost podrške nešto što si naučila odranije ili je to naprosto izronilo prirodno kao zahvalnost srdačnoj zajednici?

Meni je to nekako došlo logično. Zamisli da ti neko pošalje mejl, "imam problema sa multiplejerom" i recimo da je osam ujutru. Negde oko sedam popodne ti mu odgovoriš, "jesi li isključio play offline, kao što piše uputstvu?" i onda oni čekaju da kod njih dođe jutro da ti opet odgovore. Ako ste u različitim vremenskim zonama, odgovor na jednostavan upit može da dođe tek posle nedelju dana...

Odlučila sam da koristim Skype, jer je svima mnogo udobnije, a problemi se brzo otklone tako da mi ne uzima mnogo vremena. Ako me hvale, to je najviše zbog podrške putem Skype-a. 

Hvala na razgovoru!


(sutradan, Melange mi je putem Skype-a poslala lik ka novoj verziji, sve sa spiskom ispravljenih bagova... mogle bi mnoge kompanije da se ugledaju na ovog nezavisnog programera...)

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!