2. kol 2014.

Vertical Drop Heroes HD, recenzija

Oduvek sanjate kako ste baš vi onaj izabrani heroj koji će spasiti svet? Ako je tako,onda je Vertical Drop Heroes prava igra za vas. Proročanstvo kaže da tamo negde postoji heroj koji će ući u portal u Hramu Znanja i suočiti se sa brojnim neprijateljima, tragajući za svetom grobnicom koja skriva veliku tajnu Postanka.

Ovo je priča o tragično poginulim herojima koji su mislili da su baš oni taj slavni heroj nad herojima, ali su nažalost smrtno pogrešili u proceni. Da li ste vi taj jedan heroj koji je uspeo da savlada sve nedaće.

Igra je spoj platforme sa elementima RPG-a,u roguelike-stilu. Za one koji ne znaju, rogue je nekadašnji hit sa ascii grafikom u kojem je pred igračem nasumično generisana tamnica svaki put kad krene, i kad pogine mora krenuti od početka – a predviđeno je da gine što češće…


Pre početka igre ponuđen vam je izbor između tri lika, svaki sa svojim sposobnostima i karakteristikama, poput kloniranja ili mega-skoka, a svaki put kada igru pokrenete iznova čeka vas novi komplet likova.


Izvođenje je vrlo jednostavno, bilo da igrate preko tastature ili preko gamepad-a (što preporučujem) i sastoji se od tastera za kretanje, skok, udarac, upotrebu posebnih sposobnosti odabranog lika. Možete je igrati sami, ili sa saigračem (režim podeljenog ekrana), te putem lokalne mreže na dva računara. Cilj igre je vertikalno spuštanje u potrazi za portalom, usput izbegavajući zamke, alarme i čuvare razbacane po nivou, sakupljajući zlatnike i ključeve kojima oslobađate saborce i zatvorenike. Po nivou rasuti zlatnici i kristali služe kao valuta za kupovinu unapređenja i novog naoružanja.

Unapređenja i novo oružje kupujete kod trgovaca koji se povremeno pojavljuju na svakom nivou. Svaka sposobnost koju otključate kupovinom preneće se i na narednog lika koji vodite stoga birajte mudro, neke od njih mogu biti vrlo nezgodne poput bloodlust, koja veoma brzo smanjuje zdravlje lika. Ukoliko zapatite tu bolest, morate sto pre stići do portala, izbegavajući sukobe sa stražarima. Neke sposobnosti mogu biti i vrlo korisne poput veće linije zdravlja ili veće štete koju lik nanosi. Kada heroj sakupi dovoljno iskustva napreduje, a sa svakim napretkom lika skala zdravlja se obnavlja, te povećava snaga i jačina štete koju vaš lik nanosi.

Na kraju nivoa čeka vas glavni i najveći protivnik, a pobedom nad njim otključavate portal koji vas vodi na naredni nivo. Najveća zabava tokom igre biće količina zlatnika koje steknete na miroljubiv način, bez ubijanja stražara. Dizajn nivoa je veoma zanimljiv i raznovrstan,od nivoa sa lavom pa sve do pećine sa kristalima. Jedini, uslovno rečeno, nedostatak igre može biti to što vaši saborci koje oslobađate tokom igre, prekratko žive da bi mogli da vam pomognu u značajnijoj meri, što u nekim deonicama može da iznervira, kao i težina pojedinih nivoa, pa se spremite na česte pogibije.


Igra je veoma zabavna i izazovna,bilo da je igrate sami ili u društvu, naročito ako volite rogue-like tip igara kao što su Rogue Legacy i Risk of Rain. Ukoliko ste ljubitelj ove vrste igara, smatram da bi ovo ostvarenje trebalo da se nadje u vasoj kolekciji, tim pre što je trenutno na promotivnoj akciji povodom dostupnosti na Steamu, sa cenom od 4,89 evra, umesto 6,99 evra koja je prava cena. Bilo da je kupite tokom akcije ili po standardnoj ceni,igra vredi svaki uloženi evro. Inače, igru je radio Nerdook koji je poodavno gostovao na našoj stranici.

Primerak igre za testiranje ustupila kompanija Digerati Distribution

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. U cemu bi bila razlika u odnosu na Rogue Legacy (ako se ispravno secam naziva igre)?

    OdgovoriIzbriši
  2. Rogue Legacy je igra poput Castlevanie, i skolujuca po stranama i ima nivoe u zatvorenom ,dok je Vertical Drop Heroes na otvorenom,i sto bi zargonski rekli slide down.tj padajuca platforma da se tako izrazim. Po meni ova igra ima mnogo veci replay value nego li Rogue,naravno ukusi su različiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Za skrolovanje i nivoe sam shvatio, ali i jedna i druga imaju izbor karaktera na pocetku sa odredjenim mocima, i u zavisnosti od situacije mozes da odaberes odgovarajucu kombinaciju istih. Zato mi nije jasno, osim skrolovanja i dizajna (meni licno je i jedno i drugo kozmetika) u cemu je sustinska razlika?

    OdgovoriIzbriši
  4. Po tome sto VErtical ima generisan ceo nivo po slucajnom izboru. Struktura svakog nivoa se menja,nakon svake pogibije,i svaki nivo je destruktabilan.

    OdgovoriIzbriši
  5. RL takodje ima generisan ceo nivo po slucajnom izboru (uz izuzetak da je sumska oblast uvek desno, tamnica uvek dole a stagod uvek gore), ali nivoi nisu destruktabilni.

    OK, hvala na odgovorima! :-)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!