1. tra 2016.

Dark Souls 3, recenzija

Hidetaka Miyazaki se vratio za upravljačku palicu, a njegovo čedo, treći izdanak serijala Dark Souls vraća se korenima, što je možda i najbolja vest koju su poklonici sakupljanja duša i neverovatno teških za savladati protivnika mogli da požele. Imali smo čast da timski zaigramo "trojku" i napišemo svoje detaljne utiske, iako će igra zvanično biti objavljena tek za petnaest dana, a kao što možete da shvatite iz prve rečenice, oduševljeni smo. Timski. Mislim, "ono". Kako i ne bismo bili, a i vi svi odreda sa nama, kada je rad na ovom ostvarenju počeo još i pre objavljivanja "dvojke" i kada je svaki pojedinačni protivnik namenski zamišljen i izvajan od mnoštva poligona samo kako bi što efikasnije ubio igrača.

Nisu samo protivnici unapređeni, već sve odreda! Pokreti i animacije borbenih i drugih poteza su tečnije, tako da je određene poteze moguće izvršavati brže no ikad, uključujući i popularni "zar i ti sine Brute" iznenadni ubod s leđa. Novina je i Ash Estus Flask, posebna "čuturica" kojom se nadoknađuju utrošeni magijski poeni. Njih, samo nam to ime kaže, trošimo "bacanjem" raznoraznih magija, kojih je u igri veliki broj, a kao i do sada mogu da pripadaju različitim školama i da se izučavaju na raznim mestima uz manje ili više poteškoća. Ugasla ognjišta, koja igrači treba da obnove kada na njih naiđu, ponovo služe za čuvanje napretka kroz priču.


Dušan: Treba naznačiti da pepeo i plamen ponovo igraju važnu ulogu u priči koja se krije u pozadini. Važna stvar u Dark Souls serijalu jeste da nam igra ne gura priču u lice, ne nameće je poput nekih izvikanijih naslova, već je potrebno zagrebati malo...

Nikola: Po pepelu...

Dušan: Pa da, takoreći zagrebati po pepelu da bismo pronašli spaljene ostatke priče i mučili se da ih povežemo u nešto razumljivo. U ovoj igri ništa nije lako.

Nikola: Mnoge stvari su teže nego u "dvojci". Sećaš se već kod prvog bossa, samo što smo ga ubili, kad ono ispadne da...

Dušan: Mislim da ne treba da spojlujemo priču, naljutiće se čitaoci.

Nikola: Koji čitaoci?

Dušan: Pa ima onaj jedan anonimni oldschooler što ponekad komentariše da kaže šta smo sve preskočili ili previše uopštili...

Nikola: A jeste, u pravu si. Ne bi valjalo da izdamo da jedva što smo pobedili bossa, ispostavilo se da je to samo prva faza i da je u drugoj još zeznutiji, sunce mu žarko.

Dušan: Praise the Sun!



Zanimljiva novina jesu i mali nadgrobni spomenici koji, kada ih igrač dodirne, neko vreme svetle i na taj način pomažu u konstantnom mraku, ali istovremeno i odaju deliće priče i pomažu da se upotpuni utisak. Neprijatelji ovaj mrak koriste da naprave zasede, a neki od njih čak i menjaju taktiku tokom borbe, pa ni stare fore "posmatraj, uči, pobedi" više ne pale tako lako. Igrači nisu ostali uskraćeni, pa je ovog puta različitih opcija prilikom stvaranja novog lika daleko više, jedino je adaptability izbačen, sve ostalo je prošireno i deluje mnogo bolje nego ranije. Štaviše, fokus je mnogo više na uživljavanju u ulogu, saosećanje sa likovima koje susrećemo, shvatanje njihove motivacije... MNoge ćemo posetiti više puta, ne zato što nam je dosadno, već zato što je igra napravljena tako da ima manje mapa, ali su bolje povezane i prožete tako da su neodvojive, nadovezuju se i tek zajedno ispredaju sagu na koju će nam otići veći deo leta.

Dušan: Da, igra ovog puta baš forsira istraživanje i igrači će morati da trče ukrug, naravno sve vreme pazeći da ih neki skriveni protivnik ne skrati za glavu.

Nikola: Glava je okrugla, ognjišta su okrugla, oko tih krugova je prsten tame. One Ring to bring them all and in the darkness bind them.

Dušan: To je druga igra, nemoj da mešaš. Počeo si da se gubiš...

Nikola: Pa kad nas je Yhorm ubio toliko puta da sam zaboravio šta smo igrali.



Najbolja stvar u igri jeste unapređena grafika, što možete i sami da vidite na priloženim slikama. DS3 je verovatno najlepša igra danas. Predeli ne mogu da se opišu drugačije osim kao nekada prelep pejzaž načet zubom vremena i umusavljen garavim prstima smrti. Uostalom, videćete sami kada osvojite igru u našoj nagradnoj igri. Kliknite ovde da se pridružite, poklanjamo 10 primeraka za najsrećnije čitaoce.

Napomena: Ovaj članak je prvoaprilska šala.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!