25. lis 2009.

Dragon Age Journeys: Besplatna flash igra

Dan pre nego što je Dragon Age: Origins zvanično "pozlaćen", EA2D nas je obradovao informacijom da je njihova besplatna flash igra, Dragon Age: Journeys, konačno dostupna za igranje. Ovo je dočekano sa izmešanim osećanjima kod zadrtih rpg igrača. Radi se ipak, toliko je svako od nas znao, o "najobičnijoj flash igrici" čiji je zadatak da nam zamaže oči i skrene pažnju pred izlazak prave stvari, igre koju su nam najavili pre više od pet godina. Kako jedna flash igra može i da proba da se predstavi kao pravi cRPG?


Prvo otvaranje zvanične strane odvelo nas je pravo u meni igre, koji je svojim izgledom i funkcionalnošću ispunio sve najave. Na svaki mogući način podsećao je na meni pravog Dragon Age-a, s tim da je sva grafika urađena u ovih godina popularnom "retro" stilu animacije. Nakon opcione prijave sa korisničkim EA nalogom, po prvi put smo se otisnuli u nešto što će iz podozrenja lagano prerasti u zaprepašteno oduševljenje. Dragon Age Journeys jeste prava igra, a flash forma je ne ograničava u bilo kom pogledu, iako sabija sadržaj koncentrišući ga i podižući dinamiku i uzbuđenje do maksimuma. Pre svega, treba naglasiti da iako igra podržava pravljenje lika i izbor između sve tri rase i klase, nema nikakvog traga od zasebne pozadinske priče, takve stvari ne idu uz predgrupu već se čuvaju za glavni spektakl. Bez obzira kreirate li maga ili lutalicu, počećete u tunelima u blizini jednog od patuljačkih gradova, gde vaša ekspedicija gine u susretu sa neobičnim darkspawn izaslanikom, a vama kao jedinom preživelom ostaje da se domognete sigurnosti zidina bastiona slobode za kojeg znate da je tu negde. Iako je prvi utisak da je tamnica kroz koju se krećete potpuno linearna, ovo se kasnije drastično menja i u toku kratkog prvog poglavlja naićete na prave male lavirinte naseljene paucima, gušterima, patuljačkim razbojnicima, te najraznoraznijim okotom tame, koji vam je glavni neprijatelj. Borbe su urađene fenomenalno i ako ih poredimo sa novijim naslovima, tehnički su najbliže onima u Kings Bounty: Legend igri (malo stariji igrači mogu da se sete Heroja moći i magije, zasebnog ekrana, heksagona i poteznog izvođenja. Da, tako je kul), a između njih moguće je tokom istraživanja okrepiti se pomoću pečurki i izvora mane, ili pokupiti zlatnike, delove oklopa, čarobne napitke...


 


Najzanimljiviji deo ovog predgovora Dragon Age sagi nisu ipak ni kompresovani ali zanimljivi dijalozi, ni sjajne borbe, grad sa nekolicinom NP likova i zanimljivih questova, neprijatelji ni sjajna retro animacija koja podseća na dobre stare dane kad su se 2D sprajtovi šepurili našim monitorima. Čar leži u mogućnosti da se iz prve ruke oprobaju magije i veštine koje ćete moći da koristite u pravoj igri kada bude objavljena, da ih upoznate i lakše odaberete kada budete levelovali svog lika čije statistike i putopis će biti obelodanjeni na Bioware društvenoj mreži (pošto jelte, imate originalnu kopiju). To je segment koji je u nedavno otkrivenom Character Creatoru ostao nedorečen, dosta nejasan, a prilično je važan kada igrače očekuje novi svet sa svojim pravilima i osobenostima. Sada postoji mogućnost da se na njega naviknete i pre nego što kupite igru, i to u vidu - gle čuda za EA - potpuno besplatne i kvalitetne flash igre (šuška se da će kasnije biti i offline verzije) koju ne treba propustiti ni u kom slučaju.





Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas, a godinu dana je pisao i za mesečnik "Gameplay". Učestvovao je u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin i IT fabrika.

twitter / wooglah
Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Prelazim ovo već nekih 6 ipo sati efektivno (obično na pauzama između predavanja ili nekim dosadnim predavanjima ;)). Moguće je otključati 3 item-a koji se kasnije mogu koristiti u DA:J mada ne znam koliko je to korisno. Preporuka!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!