12. sij 2010.

Najbolje igre u 2009. godini

Uredništvo Igrorama bloga je, na zahtev svojih čitalaca, sastavilo listu pet naslova objavljenih u prethodnoj godini koje ni jedan ozbiljan igrač ne bi smeo da propusti. Svaki naš predlog prati i kratka argumentacija, a ukoliko smo ga ranije opisali i link na recenziju. Pozivamo vas da pogledate ovaj kratak spisak i iznesete svoje slaganje ili protivljenje u formi komentara na članak, jer nas zanima šta vi mislite: Koje su to igre objavljene u 2009. godini, a koje se obavezno moraju probati?



Na prvom mestu je, sasvim očekivano, Bioware-ov teškaš Dragon Age: Origins. Obzirom na to da smo prvi objavili recenziju ove igre, nećemo ponavljati razloge zbog kojih smatramo da je prosto morate igrati. Naš  veoma obiman tekst pokriva sve detalje a ne otkriva priču i preokrete, pa ako je još uvek niste čitali, bacite pogled ovde!




Drugu poziciju zauzima još jedna igra koju smo prvi opisali na našem jeziku, nastavak sjajnog King's Bounty serijala. Zbog čega "oklopljena princeza" zaslužuje vašu pažnju možete čitati u ovom tekstu.




Na trećem mestu je kalif umesto kalifa - Risen. Niko više i ne zna da li je Gothic 4 objavljen ili je odložen, ali Risen je odigran i spakovan na policu svakog RPG igrača. I njega smo opisali na vreme, a recenziju možete pronaći ako kliknete ovde.




Još jedan RPG koji nam je stigao iz Nemačke, a koji nipošto ne smete da zaboravite samo zato što je objavljen još na samom početku prethodne godine. Ovih dana očekujemo nastavak koji bi po svemu sudeći trebao biti još bolji, a recenziju ove sjajne igre možete pročitati na našem blogu.




Na samom kraju, nakon svih ovih RPG igara napokon jedna strategija - sa elementima RPG-a doduše. Iako su joj manje iskusni stratezi, navikli na "rush" naslove zamerili izostanak razvoja baze operacija i štancovanje jedinica do prekosutra, jednostavno ne možemo da previdimo spoj Myth II mehanike i sjajnog WH40K okruženja. Fokusiranje na jedinice koje prenose iskustvo iz misije u misiju dodatno je ojačalo strateški momenat i učinilo igru težom, što savremena publika očigledno ne zna da ceni. Prava šteta.

...

Uvereni smo da se neće svi čitaoci složiti sa našim mišljenjem, jer smo i mi do njega došli glasanjem i kompromisom, pa vas pozivamo da nam iznesete svojih 5 predloga. Ali, budite oprezni! Godina je duga, i broj naslova objavljenih u toku prethodne sezone uopšte nije mali, kako se to čini gledajući samo hitove kojima su nas izdavači bombardovali na samom kraju.

Zapamtite da je ovo samo svojevrsno podsećanje, a da sve kvalitetne igre koje bi trebalo probati, pre ili kasnije budu opisane - na Igrorama blogu.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 14:

  1. Ne svidja mi se vasa lista UOPSTE. Sve su neki FRP/RPG shitovi, nema ni jedne igre iz "akcionih" zanrova, neki FPS, simulacija ne daj Boze!
    Slobodno preimenujte ovaj post na Najbolje igre u '09. u zanru FRP/RPG (pod-zanr fantasy), i tako napravite i za ostale zanrove...

    OdgovoriIzbriši
  2. E bas necemo, mi volimo FRP/RPG!

    OdgovoriIzbriši
  3. A zašto ti ne kažeš Chat koje su to "akcione igre" koje si igrao ove godine, a da je prava šteta preskočiti ih? Daj nam svoju listu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. @GameMaster
    Vidim da volite FRP/RPG, zato sam i pokusao da vam skrenem paznju...

    @Walker
    Ne znam zasto me pitas pitanje na koje i sam znas odgovor?! Znas u kakvoj sam situaciji (sto se vremena tice, a i finansijskoj), tako da ne znam sto me pitas koje sam igre igrao?! Msm, wtf?! Isto tako nisam nigde rekao da sam igrao ni jednu od predlozenih igara, ali ni da je ijedna losa... Nemam iskustvo koje sam mogao izvuci direktno od igranja predlozenih, vec samo iz recenzija, screenova i trailera. Ali sam NAJVISE pokusao da naglasim izbor zanra igara...
    Sto se liste mojih igara tice, poslao sam ti u toku chata, pre par nedelja, link jedne liste sa kojom se slazem pa si mogao tamo videti...

    OdgovoriIzbriši
  5. Što su svi nešto nervozni ovih dana :)

    Lepo ti kažem da možeš sam da predložiš igre koje smatraš da su dobre, neko drugi će predložiti drugih pet, i tako dalje. Na kraju neko ko bude čitao celu stranicu ima da bira šta god mu se dopada.

    A napisali smo više puta, ovo je naš izbor, i takav je kakav je. Nismo gledali da ga prilagodimo zahtevima tržišta ili publike, već glasali po sopstvenom ukusu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ako si mislio na mene, :D nisam nervozan, samo sam odgovorio u skladu sa prethodnim komentarima.
    Shvatio sam da je to vas izbor, to je jasno. Ja sam ga komentarisao takvog kakav je. Samo sam dao konstruktivan predlog, da bi mozda mogli da napravite liste po zanrovima...

    Srecna Nova Godina, Bozic, Srpska, ostali praznici i slave! :D (da malo opustim atmosferu :P )

    OdgovoriIzbriši
  7. Ima li neki fantasy koji je izasao prosle godine a da nije na vasoj listi? Gori ste od SK-a :P

    Moja lista:
    Runaway 3
    Machinarium
    Dark Fall 3
    The Secret of Monkey Island SE
    Tales of Monkey Island

    Kao sto se moze videti, moja lista je mnogo objektivnija i nije sastavljena prema licnim afinitetima sastavljaca :bleh:

    OdgovoriIzbriši
  8. Hehe, ima li koja avantura da nije na tvojoj listi :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pročitao sam mnogo ovkvih lista u poslednjih mesec dana, ali mi se ova najviše svidela.

    U potpunosti se slažem sa vama. Odavno mi se smučila favorizacija mindless pucačina i sličnih đubradi (oličenih u kolofdjutiju2009). Eto vam ga na, fps fanboyzi :p

    PS
    Mnogo ljudi ne shvata da objektivnost kao kategorija ne postoji, pa nečije subjektivne stavove slične svojim, naziva objektivnim.

    OdgovoriIzbriši
  10. Slazem se sa listom,samo bi umesto Dawn of War-a stavio Batman...

    OdgovoriIzbriši
  11. ^Slazem se za Batmana .

    Mada evo i ja cu da kakim malo . Borderlands fali :P To je FPS/RPG dobar .

    Licno mislim da su FPSovi klasicni danas u dobroj i razvijenoj reciklaznoj industriji . Posto ne mogu u skladiste tako ce jedino moci da izlaze za nove i jace konfiguracije , f*** expansions kada moze nova igra kompletna . Veci hdd pa sto vise mesta da zauzme tih 10-12 sati igranja . I naravno izbor : hocemo ratove istorijske , politicke , vanzemaljske , landscape klasican ili kisu/sneg/mocvaru (zafrknuce Bear Gryllsa uskoro) , overpowered , psycho manijaka , immortala(dok vas ne pogodi dobra stara granata) , coveka koji je izmislio sve psovke ikada(da Miki Rurk , ali to je dobar deo :D ) ... u name it we recycle it . I to ce biti dobro uvek da se covek izivi , sta je drugo u tome bitno uopste ? To je sto kazu matori , igrica kao igrica . A nesto kao ono gore je neponovljivo na ovakav nacin , stoga kada jednom stane na listu to je to . Nema vise , dobro nema bar 15 puta . Bilo bi super da ima , isprogramirao bi da sve predjem i stignem da zivim a ne riknem za kompom :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Tesko da su ovo 5 najboljih igara u prosloj godini.
    Koliko god da gotivis jedan zanr, nije on jedini.
    Neko rece da je CoD6 los, a ja skoro nisam gledao bolji ratni film.

    OdgovoriIzbriši
  13. Prošle godine sam igrao malo igara (pre svega zbog nedostatka vremena za iste). Igre sa liste nisam igrao tako da ću preporučiti ove koje jesam: Resident Evil 5 - neizostavno za ljubitelje serijala, mislim da je ovim delom stavljena tačka na trenutno nam poznati serijal (priča bi trebalo da je završena). Braid - logička igrica koja prezentuje priču na jedinstven način.

    OdgovoriIzbriši
  14. vi ste budale najbolja igrica je ziggy i lopta protiv kakutatju u mumiji!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!