13. lip 2010.

Besplatne igre, 2. deo

Krajem maja započeli smo seriju članaka o potpuno besplatnim igrama. Ovim tekstovima vam predstavljamo multiplatformske igre otvorenog koda, male igre, stare igre koje su autori objavili pod novim uslovima i slično. Kao što ste videli u prethodnom članku, među njima ima prosečnih, ali i zaista sjajnih naslova. Najbolje je da odmah nastavimo sa novih deset ostvarenja, bez daljeg odugovlačenja.


Lure of the Temptress



Prilično jedinstvena avantura iz 1989. godine. Mehanika igranja je dosta slična savremenim naslovima, a zastarela grafika pravim avanturistima i tako nikad nije predstavljala prepreku. Obavezno isprobajte i saznajte koliko je Revolution Games bio ispred svog vremena.

Beneath the Steel Sky



Još jedna fenomenalna Revolutionova avantura. Uveren sam da ovoj nije potrebno predstavljanje pa ću samo ostaviti link. Na istoj adresi možete da pronađete i Flight of the Amazon Queen, koja takođe ima preporuku.

Alex the Aligator 4



Zanimljiva platforma koju je stvorio jedan čovek, a pripoveda priču o aligatoru koji mora da spasi svoju porodicu pre nego što ih ljudi pretvore u putne torbe. Jedinstven arkadni doživljaj pojačava monohromatski prikaz na ekranu, koji će vas zaista vratiti u vreme 8-bitnih prenosivih konzola.

Slam Soccer 2006



U pitanju je potpuno besplatan arkadni fudbal sa zanimljivom stripskom grafikom smeštenom u 3D okruženje. Igra donosi 80 timova, 20 stadiona, 10 različitih vremenskih prilika još mnogo toga drugog. Znamo da nije PES, ali ima online Hall of Fame, tako da je sigurno vredi probati.

Vega Strike



U pitanju je prava-pravcata svemirska simulacija koja igračima omogućava da se bore, trguju i istražuju ogromna prostranstva. Pored osnovne igre postoji i veliki broj modova, uključujući i "Vega Trek" za ljubitelje Zvezdanih staza.

Dve avanture, po jedna platforma, sportska arkada i svemirska simulacija - tek stigosmo do polovine teksta. Prošli put smo vam prikazali platforme i simulacije, ali i strategije i akcione igre. Za sada se trudimo da malo "šaramo", ali ostavite nam komentar i recite koji žanr igara vas najviše zanima.

FreeCol



Besplatna verzija čuvene Kolonizacije. Najpopularnija je među korisnicima GNU/Linux sistema, ali bez problema se može igrati i na Windows platformi, a ljubitelji tvrde da je bolja od nedavnog remake-a koji je izdao Sid lično.

Dream Chess



Šah otvorenog koda. Pored ugrađenog Dreamer engine-a, moguće je koristiti i nekoliko drugih, a sama igra koristi OpenGL da prikaže savremene, klasične, 2D i druge table. Ako volite šah, ne razmišljajte dalje.

Danger from the Deep



Simulacija nemačkih podmornica, trenutno u alfa fazi razvoja ali sasvim igriva. Očigledan uzor im je Silent Hunter III, a igra zaista obećava pa bi je trebalo probati, ukoliko volite da sedite satima pored sonara i čekate... i čekate...

Crayon Physics



Sjajna logička igra koja zahteva od igrača da crta predmete po ekranu koristeći voštane boje. Pokrenula je celu revoluciju i donela nam komercijalne naslove poput Max and the Magic Marker i drugih. Ovo je obavezno štivo za svakog pravog igrača.

Cube 2: Sauerbraten



Zanimljiv FPS koji je zapravo demonstracija za engine otvorenog koda. Ne dajte da vas to odbije, radi se o kranje jedinstvenom ostvarenju koje dozvoljava dinamičko redizajniranje mapa u toku igre. Ne samo to, nego su mape dizajnirane da liče na one iz najpopularnijih MO naslova poput CS, ET, Q3 i drugih. Pored multiplayera ova igra dozvoljava i zabavu za jednog igrača, pa nema ni jednog jedinog razloga da joj ne pružite šansu.

To bi bilo to za ovaj put. Ako imate vremena isprobajte ove igre pa nam javite koje vam se dopadaju, a mi ćemo i ubuduće nastaviti da vam predlažemo potpuno besplatne naslove.



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući književni portal Eniaroyah.com i agregator blogova SerbianBloggers.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 7:

  1. Crayon Physics me je iznenadio do te mere da je moju nameru da odigram par nivoa u par minuta radi sticanja uvida u mehaniku i logičke zahteve igre, pretvorio u igranje od sat vremena i ekspresno prelaženje 3/4 igre... Očekuje me još manje od 1/4 i radujem se tome. :) Igra zahteva intenzivno korišćenje apstraktne i vizuelne inteligencije. Ko je talentovan (kao moja neskromna malenkost) fino će se zabavljati i radovati rešenjima nivoa, kojih može da bude onoliko koliko vam mašta dopušta; ko se do sada nije bavio razvijanjem pomenutih talenata - Crayon Physics je ozbiljan način da počne.

    OdgovoriIzbriši
  2. Valja napomenuti da je Krejon Fiziks, kao i sve igre koje daju skoro pa potpunu slobodu (Skriblnauts se sam nameće), namenjen isključivo veoma maštovitim ljudima. Pragmatičari će izgubiti interesovanje onog trenutka kada, posle 2 nivoa, shvate da se svaki može završiti na istu prokletu foru.

    No dobro, to je mač sa dve oštrice. Dok će se neko bajno provesti crtajući do iznemoglosti (kao Žozefina), neko drugi će bataliti igru kad shvati da je "cela ista" (kao ja).

    OdgovoriIzbriši
  3. :) Kako neko može da shvati da je igra "cela ista" ako je batalio posle 2 nivoa? :)

    Istina, neki nivoi mogu da se završe na slične fore, ali igrači sa ciljem većim od kupljenja zvazdica pokušaće da stvore sebi zabavu izmišljajući nove načine rešavanja problema. Uostalom, sigurno ne bih igrala do "besvesti" (sat vremena?) da sam se smarala istim forama... :)

    Zapravo, igra je odlična upravo za pragmatičare - da razviju malo mašte, postanu manje kruti...

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se sa J. Crayon je vrlo zanimljiva i originalna igra. Verovatno bi još zanimljivije bilo na touch screen-u.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za razliku od prethodne liste, ovde za vecinu igara nisam ni cuo... a i kvalitet mi se cini da je u skladu za "zvucnosti". :P
    Naravno, ovde jedino mogu da izuzmem Crayon Physics - koja je fina igra za ubijanje vremena (i vracanje u detinjstvo sa The Incredible Machine)... ali i svakako neobicna zbog nacina izvodjenja. Kao sto @Ogisha rece, bilo bi loodacki da se igra na touch screenu!
    Sto se tice zanra koji volim (kako je autor zatrazio), tu se ne bih mogao svrstati u jedan nikako (a verujem da je to slucaj i sa vecinom)... Volim RTS, dobar FPS, ali i simulaciju neku (npr. voznja)... kad sam bio klinac voleo sam avanture i logicke (cak poneku RPG ili simulaciju letenja)... a SVE OVO je UVEK super u multiplayer modu sa drustvom - nebitno kakav je kvatitet igre! Npr. (Achtung, die Kurve!) :D

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Josephine: Ako ti tako kažeš.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!