17. ožu 2011.

Dragon Age 2, recenzija

Pre dvanaest godina komšija „Bajo“ ponudio je mleko na prodaju. Beše izvrsnog kvaliteta, odlično za svaku priliku i upotrebu, pa je išlo k'o 'alva. Vremenom je uzeo da pravi izvanredan maslac, a uskoro i sir. Odrešili smo novčanike uz odobravanje, ali mleka je bilo sve manje. Zatražili smo još, jer za razliku od sira, mleko ima znatno širu primenu. Posle višegodišnje suše, ponovo je ponudio veće količine. Osetilo se da je razvodnjeno, ali svejedno je pohvaljen njegov trud da udovolji vernim mušterijama. Na žalost, ove godine načinio je katastrofalnu grešku. Nesrećni “Bajo” pokušao je u nedostatku pravog, da nam uvali mleko u prahu, kojem je pri tom istekao rok trajanja! Kažu ljudi nije kriv - nagovorila ga žena; kažu i takvo je bolje nego ništa... Sve je to fino, al' meni je sad i onaj njegov sir sumnjiv!

Sada sa duplo više zmajeva...

Osećam se kao da ponovo pišem recenziju igre Fallout 3 (časopis Gameplay, decembar 2008). Znao sam da će mi kad-tad pasti u ruke nova "rp igra“ koja sa žanrom ima zajedničku samo bespravno istaknutu oznaku sa ciljem da obmane kupce, ali posle veoma dobrog naslova Dragon Age: Origins, nisam ni slutio da će iza nje stajati jedan Bioware. Trebalo je da znam. Ne samo ja nego i svi mi, jer ovako nešto odavno nam se sprema i bilo je samo pitanje vremena kada će se desiti. Konačno, možemo da bacimo šaku zemlje na računarski RPG i priznamo – naš omiljeni žanr je mrtav. Ubili su ga Bethesda i Bioware, od kojih smo najviše očekivali da ga održe u životu.

... ali linearnije nego ikad!

Šta tačno ne valja? Odakle da počnem? Ovo je „rpg“ u kojem ne možete da birate saputnike. Šta god rekli ili uradili, određene osobe će da završe u vašoj družini i neraskidivo će biti povezane sa vama, želeli vi to ili ne. Nije prvi put da Bioware donosi ovakvu odluku, ali sve prethodne igre ove vrste bile su namenjene konzolama, pa su kasnije portovane na PC. Serijal Dragon Age najavljen je kao duhovni naslednik legende RPG žanra na računarima, serijala Baldur's Gate. Sada nam podmeću „igricu“ u kojoj ne možete da razgovarate sa 99% stanovnika sveta u kojem ste se obreli. Nismo li pre više od deset godina mogli da popričamo sa svakom ličnošću u nekoj igri? Kažem ličnošću, jer skripte ponašanja i dijaloška stabla bili su toliko dobro razrađeni, da je delovalo kao da smo u prisustvu stvarnih osoba.

Razvoj veština jedan je od retkih pozitivnih delova

Kako je tehnološki napredak doveo do toga da se rpg žanr unazadi? Jednostavno je. Autori igara fokusirali su se na pogrešne stvari, a zanemarili ono što je činilo osnovu ovakvih naslova. Umesto na same dijaloge, pažnju su obratili na animaciju razgovora i glasove glumaca. Potreba da se svaka rečenica podvuče snimljenim glasom dovela je neizostavno do smanjenja ukupne količine teksta, radi uštede prostora na disku, vremena za izradu i uloženog novca. Kad glumci već čitaju napisano, zašto bismo i mi igrači to radili? Nema potrebe ni da razmišljamo koji izbor nosi kakvu posledicu, unapred je sve prikazano grafičkim oznakama. Zašto su uopšte pisali tekst, zašto jednostavno nisu stavili četiri ikone na koje možemo da kliknemo?

Moglo je to i prostije, ne odustaj Bioware!

Pa dobro, kažete sad vi iskreno želeći da verujete kako cRPG nije mrtav, barem taj izbor ima različite posledice. Nešto se menja u zavisnosti od naših odluka, oblikujemo priču svojim delovanjem... Jok! Igra je linearna koliko i aerodromska pista. O, ima nekih mesta gde ćete, u zavisnosti od izabranog odgovora, dobiti različitu animaciju. Ponekad će biti čak i posledica koje osetite tek kasnije. Sve ćete to videti u najviše dva igranja. Tom prilikom ćete shvatiti da je potpuno svejedno šta ste odlučili, jer koliko god sa literarne ili emotivne strane bilo „drugačije“, u suštini je potpuno isto kada je reč o razvoju priče i zadacima koje dobijate. Zabavnije mi je bilo da igram Dead Space 2 po drugi put. Verovatno zbog raznovrsnijih okruženja.

Pećina... kad vidiš jednu - video si ih sve.

Ah da, okruženja. Cela igra odvija se u jednom, istina zaista lepo dizajniranom gradu. Tu je i nešto okoline: metar obale, tri slične pećine koje se kasnije stalno ponavljaju, te pedalj „dubokih puteva“. Sva značajna mesta posetićete na desetine puta, čudeći se pri tom što se ponekad menjaju na krajnje komičan način. Rupa koje malopre nije bilo pojaviće se kada otključate određeni quest, a zaprežna kola i druge veštačke prepreke stvaraće se i nestajati po potrebi. Uličica u kojoj ste malopre bili? Nestala, poput čarobne prodavnice koja se seli iz dimenzije u dimenziju noseći sa sobom slučajne mušterije. Veštačke prepreke na sve strane, u 2011. godini, predstavljaju neoprostivu manu čak i za igru sa mnogo manjim stremljenjima od titule „rpg decenije“.

Saveznici se mogu isprogramirati veoma precizno

Najgore je što se čak i naizgled nasumične stvari, poput biljaka ili ruda koje morate da pronađete, uvek stvaraju na unapred predviđenom mestu. Kad počnete novu partiju obratite pažnju i shvatićete da se pečurke nalaze u istoj pećini, na istom mestu, gde i prethodni put; da se „Elfroot“ pojavio u tačno određenom trenutku, tamo gde ste ga zapamtili. Ostali predmeti ne mogu se ni dodirnuti. Šta vredi detaljno uređena spavaća soba, iako je potpuno ista u svakoj kući u gradu, ako ni jedan od stotinu predmeta ne možete da uzmete ili upotrebite. Jedino što je interaktivno, pored biljaka i plena koji ostaje iza pobeđenih neprijatelja, jesu škrinje i burići. Sve pobrojano samo će dozivati igrača, suprotno svemu što su nas učile bake kad god bismo nešto zagubili.

Uh, što ste se lepo poredali!

Ljuti neprijatelji? Svako malo sukobićete se sa demonima ili zmajevima što je, ove ranije zastrašujuće protivnike, potpuno obesmislilo u odnosu na pandane iz DA:O ili BG2. Takođe, deluje kao da su se dizajneri gadno smorili pa, umesto da postavljaju jednog po jednog protivnika i određuju mu kretanje i ponašanje, odlučili da ih sve poredaju u grupama (taman za dimnu bombu) ili nameste u polukrugovima (za magiju cone of ice). Istina, na najvišim podešavanjima težine predstavljaju ozbiljan izazov, pogotovo kada ih sve ubijete a onda niotkuda uskoče druga i treća klupa. Pošto rastu iz zemlje ili padaju sa neba, često se stvore na najmanje logičnim mestima, na primer iza vaših dalekometnih jedinica. To što ste njih oprezno sklonili u prolaz iz kojeg ste upravo došli – i prethodno ga „očistili“ – autorima ni malo nije smetalo. Doduše, moguće je boriti se samo sa neprijateljima koji sami trče da poginu, ni tu nema mnogo izbora.

Negativno: neprijatelji padaju s neba;
Pozitivno: Er... doskok je lepo animiran?

Uopšte gledano, deluje da je želja autora bila da odgovore igrače od svakog oblika razmišljanja. Izbor opreme i oružja? Zašto se mučiti, dovoljno je pogledati koje ima više zvezdica (tragikomično zvuči podatak da se nisu ni potrudili da korektno ocene sve dostupne predmete). Jačina neprijatelja? Bez brige, prilagođava se stepenu razvoja lika. Kako naći važnog NPC-a u gomili sveta? Označen je tako da se vidi iz svemira... a sa ostalima se i ne može razgovarati. Kuda treba ići i šta tamo raditi? Pratite oznaku na mapi. Teleportujte se. Nema potrebe ni da čitate šta je zadatak. Štaviše, zašto uopšte razmišljati koji quest da se prihvati? Bioware je odredio šta mora ili ne može da se uradi. Ako autori nisu tako predvideli, quest ne može da se odbije, prolaznik ne može da se opljačka, vrata da se obiju...

Rune nemaju zvezdice pa moramo čitati šta koja radi... sramota :)

Kako razlikovati dobrog od lošeg Game Master-a? Lako je. Dobar „gospodar tamnice“ otvoriće vam čitav jedan novi svet, sa svim svojim osobinama, pravilima i zakonima. Vaše je da „živite“ unutar njega, shodno željama, motivima i osobinama svog lika. Dok god pratite unutrašnja (osobine lika) i spoljašnja (osobine i zakonitosti sveta) pravila, sve vam je dopušteno. Loš će vam pak reći „ne možeš to da uradiš“, ali ne zato što svet ne dopušta, već zato što je on drugačije zamislio pravac u kojem će se partija odvijati. David Gaider možda zna da napiše donekle zanimljiv scenario, ali je očajan Game Master. Na žalost po igrače, izgleda da niko u razvojnom timu Bioware to ne shvata, ili ih jednostavno nije briga. Pre da je ovo poslednje.

Štafeta za "Dan mladosti"

Ovo tvrdim zato što je uvaženom gospodinu daleko važnije da igračima prikaže svoje literarne sposobnosti, nego da im omogući da igraju kako žele. Naravno, nije samo on kriv, niti on jedini donosi odluke. Ipak, Gaider je taj koji je objasnio da su određene dramatične epizode u igri nepromenljive, jer su želeli da ih svi igrači dožive na taj način, bez obzira kako pristupali igri, koga vodili u družini, sa kim i o čemu razgovarali... Čovek bi greškom pomislio da sintagma „interaktivna zabava“ ima neko značenje izvan poslednje reči. Dobre igre ne smeju da budu ispričane glasom naratora, njih moraju da ožive likovi. Preporučio bih mu da se okrene knjigama ako želi da radi na linearnom štivu, ali i dobri književnici prate likove i gledaju kuda će ih to odvesti, ne okivaju ih lancima sopstvene volje.

Možda nisam lep, al' bar izgledam kako treba!

Ako pogledamo unatrag, Bioware u suštini ima samo jedan pravi cRPG, a to je Baldur’s Gate 2 serijal Baldur's Gate. Sve ostale njihove igre zapravo su linearne avanture sa više ili manje RPG elemenata, uključujući prvi Baldur’s Gate, Kotor, Jade Empire, ili Mass Effect. BG je, dakle, izuzetak! Razvojni tim čiji je najveći uspeh u rangu statističke greške, "jedno zrno koje bi i ćorava koka ubola", sigurno nije ekipa u koju se smemo pouzdati da iščupa RPG žanr iz žabokrečine u koju je upao poslednjih godina. Čak i kada bi bio, avanture svojevremeno nisu spasili veliki Lucas Arts ili Sierra. Sahranili su ih, baš kao što Bioware sada radi. Razlog je bio isti kao i danas – “veliki” jednostavno ne vide dovoljno zarade u igrama za “hard core” publiku. Tako nastaju "igrice" poput Dragon Age 2, a tako i nestaju kuće poput Sierra... ili Bioware.

Opet ista slika? Ne, samo je mesto isto...

Ipak, ne smemo da se predamo. Potezne strategije bile su mrtve, a su danas življe nego ikad. Avanture smo sahranjivali godinama, pa se sada pojavi nekoliko različitih naslova svakog meseca. Nada postoji! Krije se u malim, nezavisnim razvojnim timovima. Mislite da oni to ne mogu? Veći deo igre Arcanum napravila su tri čoveka. Da je u vreme Troike postojala razvijena digitalna distribucija kao danas, gde bi nam bio kraj? Istina, takve igre neće imati fotorealistične likove koji vam se bljutavo smeškaju, niti pseudo-zanimljive erotske scene za čiju režiju je potrošeno više vremena no za pisanje scenarija. Ono što hoće oživeti jesu sloboda izbora, taktička borba i zanimljive, raznovrsne avanture. Čuvajte novac za tu priliku, jer naša će im podrška biti potrebnija nego ovim današnjim krvopijama.


PS
Podsetite se kako izgledaju prave RP igre: Fallout 2, Baldur's Gate 2, Planescape: Torment i Arcanum. Cene su povoljne i za naše uslove, a svi linkovani naslovi podržavaju savremene Windows x64 sisteme.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 36:

  1. Koliko mozemo cekati do ozivljenja cRPG-a?
    Ja cu sa uzivanjem iscekivati par najavljenih akcionih avantura, ali kada vi mislite da mozemo dobiti sledecu igru igranja uloga?

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da je ovim člankom rečeno sve kako se osjećam nakon igranja DA2. Tresla se brda, obećanja su pala i rodilo se veliko razočaranje. Članak je najrealnije opisao smrt RPGova, posebno je ironična smrt od ruke tvrtke koja je napravila jedan od najbolji RPGova svih vremena, BG koji je bio savršen, a nudio je ako izuzmemo grafiku kao i Arcanum svijet u kome si mogao uraditi sve, u kome su tvoje odluke bitne i u kojemu imaš osjećaj da utječeš, da tvoje posljedice oblikuju svijet, na bolje ili na loše. Ovdje, pa osjećaš se kao statist u lošeme filmu. Šteta bačena potencijala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zapamtio sam taj review fallouta 3 zato sto ga je walker napljuvao u vreme kada su ga svi dizali u nebesa..... Danas ce svako potrcati da kaze kako FO3 nije nista posebno ali tad su svi govorili da je odlican.... Nije mi bilo tesko da ga skeniram posto novina nema odavno: http://bit.ly/dQvM1F

    Potpuno se slazem sa svim sto je autor napisao u clanku o dragon age 2 i verujem da se suzdrzavao da ne otkrije sve jer neke gluposti zadiru u pricu i bilo bi glupavo da ih je rekao posto mozda ima neko da nije igrao....

    OdgovoriIzbriši
  4. Dakle, BioWare je potpuno puk'o. Sve u vezi Dragon Age 2 od trenutka kada su ga najavili je govorilo da će na kraju ispasti ovako a ja sam budala vjerovao da ćemo ipak na kraju dobiti kvalitetan RPG. Još uvijek nisam imao priliku da igram igru osim demoa ali po svemu sudeći nikada i neću. Šteta što su ubili serijal sa toliko potencijala već u drugom dijelu.
    I ova preporuka na kraju vam je jako dobra. Sve četiri igre su legende i mogu da pruže nemjerljivo više zabave nego bilo koji današnji nazovi "RPG" a opet zajedno koštaju manje nego DA2.

    OdgovoriIzbriši
  5. Cekajte samo da vam Vulee dodje :P

    OdgovoriIzbriši
  6. ^^Hehe

    Baldur's Gate kec nije pravi cRPG, e sad sam sve čuo...

    Očigledno je da autor ima neku svoju viziju RPG-a, ali reći da su BG1 i DAO akcione avanture je, najblaže rečeno, budalaština.

    Žao mi je, ali ovo zvuči kao običan rant nekog lika koji 10 godina čeka BG3. Sama recenzija je dobro napisana, i dotakla se očiglednih mana igre, ali je flejm po BioWare-u u gosn. Gaider-u stvarno nepotreban.

    Sreća pa je termin "RPG" dovoljno širok da svi mi možemo da se smatramo Role-Player-ima...

    P.S. Autor je zaobišao (bolje reći napisao 2 rečenice o) priči i likovima, a to je barem po meni, srž dobrog RP iskustva.
    Ah well, videćemo šta će DA3 doneti...

    OdgovoriIzbriši
  7. ^^Nigde u tekstu ne piše da su AKCIONE avanture.

    Svaka čast g. Bulj. :salute:
    Pogodili ste tačno u srž! Trebalo je hrabrosti da se napiše ovakav opis, možda isto onoliko koliko je trebalo da se napiše onakav opis FO(ne)3 u vreme kada su ga skoro svi korumpirani strani sajtovi i domaći izdajnici poput Miodraga Kuzmanovića nazivali najboljim RPG-om svih vremena. BioWare je sa ovom igrom napravio "klasik" koji može da se meri sa "veličinama" kakve su FO(ne)3, Invisible War, Arcania i njima slični.
    Muka mi je od onoga što su uradili sa ovim žanrom samo da bi se ulizali konzolaškoj dečurliji koja ME2 smatra pojmom RPG-a, koja u životu nije videla pravi RPG i koja kada neko spomene Baldur's Gate prvo pomisli na ovo:
    http://www.youtube.com/watch?v=pe-0D8jAcBk
    Samo najgori konzolaški biodrone može igre poput DA2 i Mass Effect-a nazvati RPG-om.

    OdgovoriIzbriši
  8. ^^Moja greška, LINEARNE avanture (jer RPG naravno ne sme da bude linearan, yeah right).

    Lol @ konzolaški biodrone, kako volim pljuvačinu po suprotnim mišljenjima, nothing beats that...

    Mogao bih i ja da probam:
    Samo najveće budale i ljudi izgubljeni u vremenu ne mogu da utuve u svoje glave da DA2 i ME ispunjavaju definiciju RPG-a. :p

    OdgovoriIzbriši
  9. Mass Effect je TPS sa RPG elementima, i kao takav funkcionise savrseno. Generalno, sjajan je serijal i svako ko po njemu pljuje 'da nije RPG' i da je zbog toga los, je po meni budala (zasto Biowareu nije dozvoljeno da napravi nesto sto nije RPG).

    Dragon Age 2 je, po meni unazadio fransizu (ne bi bilo nikakvih problema da su ga napravili kao nekakav spin off naslov i da ne sadrzi broj 2 u nazivu); ja sam verovao da ce se zadrzati sve sto je valjalo u originsu i sto ga je izdvajalo iz mora akcionih RPG-ova, medjutim oni su otisli jos korak dalje i postavili standarde zaglupljivanja, zarad casual igraca (nekoliko puta je onaj smrdljivko Laidlaw izjavio da zele da privuku deo CoD decurlije, kako je to ogroman deo igraca..). Nemam dovoljno prstiju na rukama da navedem sta su sve izbacili, a sto je odlicno funkcionisalo u kecu i cinilo ga dosta kompleksnim sa gameplay strane..

    Medjutim, najveci problem po meni je sam art style i 'smek' koji igra odaje. Na prvi pogled mi je bilo jasno da ja nisam ciljana demografska grupa: svi likovi u igri imaju nekakve fensi frizurice po uzoru na Justina Biebera, protivnici eksplodiraju.. komadi tela lete na sve strane, krv siklja kao iz bokala, combat animacije su over the top (zaeba Hawke i Kratosa), oklopi su isuvise 'siljati' da bi izgledali cool, gay persone gde god da se okrenes, zato sto je to cool i moderno (verovatno ce i osobe sa invaliditetom da se izbore za kvotu od barem jednog lika u buducim BW naslovima), cim sam video onog Fenrisa smucio mi se zivot..

    Sve to u kombinaciji sa zaglupljivanjem RPG elemenata sto je nedopustivo, me stvarno odvraca od igranja ove igre. Kome se svidja, neka uziva.. ja sam veoma razocaran.

    OdgovoriIzbriši
  10. Naravno da pravi cRPG (pravi cRPG, znaš, ono kao Arcanum)ne bi trebao da bude linearan. Ali konzolašima koji nisu prišli bliže RPG-u od Mass Effect-a i Final Fantasy-ja to naravno nije jasno, jer i ne znaju šta je pravi RPG. Inače, evo šta je Dragon Age 2: dizajn sveta i likova inspirisan Final Fantasy serijalom, linearnost jedne Final Fantasy igre, iluzija izbora i nelinearnosti a la Mass Effect i trunčica dating sima (gay dating sima ;)). Za konzolaše je to sigurno igra iz snova. Ako sam "budala izgubljena u vremenu" zato što ne želim da igram takvu igru onda neka. Rado ću da budem takva budala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uh ovo je melem čitati :D
    Dobra recenzija, mada si ih napljuvaoooo...ali zaslužili su.

    Ne vidim u čemu je bio problem da se sačeka još neko vreme i da se fokusiraju na Dragonaž kasnije dok završe Šeparda. Možda je EA tu umešao svoje prste više nego iko. Spali su na to da hoće da se opare samo od DLCova, skoro kao što se kupuju packovi u MMORPGu, recimo D&D. Ne znam ko je tolika budala da plati igru na kraju preko 100$ kada realno treba da ima 3 puta manju cenu za ono što navodno nudi, grafiku. Nije ni kao da nemaju pare. Mada ja nisam ni očekivao ništa od ovoga, kada su promenili borbu bilo je jasno kao kada je Fallout 3 prešao u FPS.

    Ali se ne slažem da je RPG žanr zamro i da je BG1 bio linearan. Ima još velikaša koji mogu da zadovolje obe publike i da se napare.
    Dok god ima Blizzarda i Obsidiana kraj nije došao. Dodajte tu i CD Projekt.
    Sa Biowareom ću samo da Massefektujem.

    Sve ide na grafiku sada kako je Petar Hajnrih iz Bethesde najavio a mi lažemo kad ne verujemo u to. E pa Pero, nataknem te na Legijin krst dok budem davao Flejmtrover tvojoj "grafičkoj publici" da vidi kako si awsum dok vrištiš gorući.

    OdgovoriIzbriši
  12. Dobar tekst. Možda je autor malo preterao u nekim delovima ali većina je na mestu. Ja ipak mislim da je to mleko koje nam je Bajo prodao pre desetak godina bilo toliko dobro da možemo da mu oprostimo i Mass Effect i Jade Empire a na kraju i ovo. Ali i ja se plašim da će BioWare zajedno sa Bethesdom i Obsidianom oterati CRPG u ilegalu i podzemlje, baš kao što su Lucas i Sierra uradili sa p&c avanturama.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ok ljudi, nema razloga za svađu i vređanje. Odgovoriću samo Vuletu ukratko jer me optužio za lupetanje (rant) iako sam lepo argumentovao svaku tvrdnju (za razliku od njega).

    Kažeš da RPG ima široku definiciju i da svako može da nađe svoju ideju šta je to zapravo? To je upravo laž koju Bioware, Bethesda, Square Enix i slični guraju već 10 godina. Ne može nešto biti RPG samo zato što autor kaže da je to RPG - mora da ima minimum neophodnih osobina. Po njihovoj priči je i Diablo odličan RPG...

    RPG znači roleplay game. Dakle to su igre koje ti dopuštaju da oživiš neku ulogu i trudiš se da je igraš najbolje što možeš (u tekstu piše o tome, možda sam morao opširnije da napišem ali nisam želeo da dosađujem tim izlaganjem). Da li Dragon Age 2 daje igraču da igra neku ulogu? Možda Hawke-a? Odgovor je NE!

    Dragon Age 2 uhvati igrača za ruku, vuče ga okolo i govori mu šta da vidi, šta da uradi, kuda da ide... kao da je retard kojeg ne smeš pustiti samog u svet.

    Osećaj je uporediv sa igranjem nekog pravog RPG-a dok ti neko stoji iza leđa i stalno dobacuje: "Ne idi tamo, nema ništa...", "Napadni sad ove, to su neprijatelji", "ne razgovaraj sa tih 100 ljudi, oni su statisti, ali onaj tamo levo ima šta da kaže";

    Na koncu, nigde nisam napisao da je DA:O linearna avantura (iako sama priča u njoj jeste linearna). Origins je modernizacija BG2 ideje, neuspela u potpunosti, ali sama po sebi vrlo dobra. Nisam očekivao da bi iko mogao iz prve da stvori setting tipa Forgotten Realms ili pravila nalik na DnD, pa izuzetak nije ni Bioware. Ali stvorili su odličnu osnovu na koju su dalje mogli da nadograđuju godinama. Umesto toga dobili smo DA2 čija "zanimljivo ispričana lična priča" i "posledice koje se konstantno guraju u lice" (Arcanum ili BG2 si morao da pređeš bar 6-7x da vidiš koliko posledica tvoje akcije imaju, a i dalje ne bi video sve... DA2 smatra da si debil i trči da ti pokaže kako ima "posledice") guše igrača već u drugom prelasku.

    DA2 je u suštini 3D verzija Diabla. Imaš nešto dijaloga, ali su beznačajni. Imaš krša borbe koja je tu zbog sebe same. Nemaš pravog lika, nemaš slobodu razvoja i delovanja, nemaš zanimljive questove, ni jednu zagonetku/problem da rešiš... To se u moje vreme zvalo "hack and slash".

    OdgovoriIzbriši
  14. Treba da uvedete neki sistem znački za recenzije kao što recimo ostali časopisi imaju. Nešto tipa "preporuka redakcije", "izbor urednika koji ne voli pucačine" itd.

    Doduše u vašem slučaju bi to bez problema mogao da bude sledeći sistem: "mala nužda", "velika nužda" i "realna nužda" :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Lol, izgleda samo moja poruka izbrisana! Ako.. iznalupao sam se za medalju!:D

    OdgovoriIzbriši
  16. Nije izbrisana, nego blogger sve češće "zagubi" komentare, pa moraju ručno da se odobre. To se može izbeći prijavljivanjem i ne postavljanjem linkova. Evo sad se vidi šta si napisao.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ma bruka i sramota. Znao sam da će ovo biti užas čim sam čuo da će je prilagoditi konzolama. Glupa igra za glupe klince konzolaše. Ja neću ovo ni pipnuti. Spemenuste Tamnice i Zmajeve u tekstu. Eh, kad bi neko pokušao samo da dočara moć te igre u nekom RPG, al jok. Sve crnje i gore. A ja Mass Effect zaista ne smatram RPG, jer stvarno to nije, ali je odlična igra, koja i liči na nešto. Meni liči da DA2 hvata na paniku i umiljuje se pubilici kao ME igra ali to sve ispalo smešno. Jadan Bajo. Nek mu je večna slava.

    OdgovoriIzbriši
  18. Jedino mi nije jasno zasto ostali Bioware nisu pravi cRPG naslovi, a najpre BG1.

    To je uz BG2 jedini naslov je bas hard-core cRPG. Ostali, kakvi-takvi su, svi sisaju DA2 po kolicini RPG elemenata, izuzev mozda JE.

    OdgovoriIzbriši
  19. Priznajem, izrazio sam se nespretno. Htedoh da kažem da je serijal Baldur's Gate sjedini pravi RPG u celoj plejadi igara koje je napravio Bioware. To sam i napisao u trećem pasusu, ali je dole u zaključku došlo da lapsusa. BG1 jeste cRPG, iako manje "širok" od BG2.

    OdgovoriIzbriši
  20. Napisao sam kilometarski komentar, i bloger mi izbacio neki error, i sav moj trud je obrisan.
    Odgovoriću sutra, previše sam frustriran sada...

    OdgovoriIzbriši
  21. Sramota šta je EA uradio od ove igre. Kažem EA jer BioWare uopšte ne smatram krivim za ovo. Baš sam se posle uspeha koji je doživeo Origins ponadao da će EA shvatiti da klasične cRPG mogu da budu profitabilne ali ništa od toga... Ktulu i ostala drevna zla koja se nalaze na čelu EA očito razmišljaju na potpuno drugačiji način. Sada se ozbiljno plašim za Bio. Dragon Age 2 nije postigao očekivani uspeh kod kritike a nisam nešto optimističan što se tiče prodaje. Još ako SWTOR ne uspe a to je valjda najskuplja igra koju je EA finansirao do sada... Kopilad iz EA bi mogla da ugase Bio.

    OdgovoriIzbriši
  22. Ovakav opis bih očekivao od nekoga sa RPGCodexa a ne od lika koji piše za SK. Ovo zvuči kao da je napisano što je provokativnije moguće da bi se izazvao što veći broj komentara i povećao broj poseta blogu. Baš jeftin trik.

    Dragon Age 2 nije ni blizu tako loša igra kao što je neki predstavljaju. Radi se o sasvim dobrom RPGu. kakva crna masefektizacija i koještarije. Sada što neki ne mogu da prihvate ni najmanju promenu i odmah počinju da kukaju i pljuju po igri. Ja se nadam da je većina nas sposobna da prepozna takve i da ne obraća pažnju na njihove rantove. Žao mi je što i Nikola Bulj izgleda pripada toj ekipici.

    OdgovoriIzbriši
  23. Svako ima pravo na svoje mišljenje, kako o igri, tako i o njenoj kritici. Sa druge strane, na stranici o nama lepo piše "Igrorama je osnovana sredinom 2009. godine, sa ciljem da se starovremenskim igračima pruži mesto gde će moći da čitaju kvalitetne recenzije dužeg formata, a gde bi mlađi naraštaji mogli da nauče jedan drugačiji, ozbiljniji pristup igranju, te umetnosti koja je ovih godina skrenuta u zapećak industrije novca." Ako postoji igra koja zapostavlja kvalitet i umetnički pristup izradi zarad nešto brze zarade, onda je to Dragon Age 2.

    Svaki put kada kritikujem neku igru, postavim sebi jedno pitanje: Da li mogu da je preporučim najboljem drugu? Šta bih rekao da me pita kakva je, da li da je plati? Iskren odgovor završi u vidu recenzije. Nema tog "neprijatelja" kojem bih preporučio da kupi ovu igru, ako traži dobar rpg.

    OdgovoriIzbriši
  24. Sad kad je Walker vec pomenuo, bilo bi dobro kad bi neko uradio recenziju za Fallout 2....kad vec postoji za Arcanum sto ne i za fallout

    OdgovoriIzbriši
  25. Imamo spisak na kojem se nalazi 50-ak klasika, a opisujemo ih "na kašičicu" u posebnim prilikama. Fallout 2 je na tom spisku, to je sve što smem da kažem.

    OdgovoriIzbriši
  26. Eh, Grofe, Carski si to rekao, "mala promena".
    A sada odoh da se pokidam od smeha xD

    Lično sam mislio da je jedina ekipa koja pljuje samo sa 4chan-a, al kada pogledamo malo bolje definitivno je da nije tako. Da je igra iole dobra kao predhotni deo ne bi bila toliko pljuvana i ne bi je neki Biowareov zaposleni dizao u nebesa i dozvolio da ljudi shvate šta je uradio. To je objektivno opažanje makar, osim ako neko nema 70evra u džepu kao siću da odmah kupi igru ne proveravajući ni šta je uzeo.

    Anyway, on topic:
    Obrnuo drugar i razočarao se, otprilike jedini čovek koga lično znam da nije verovao da je igra đene đenei da su je uradili super ma šta rekli. Kad ono međutim. Shvatio je da se batrgao po istom lvlu non stop samo sa drugim skinom. Priča mu je ok kao i uvek. Konta, bolje mu je da su napisali knjigu nego da su pravili igru do koje im navodno nije ni stalo još od onda kada su izbacili DA:O. Po Biowareu, igra nije bila dovoljno dobra. Jelte mrzi ih, ali ne i da uzmu pare.

    OdgovoriIzbriši
  27. zar je bitno?22. 03. 2011. 11:51

    Ništa novo:
    "Baldur’s Gate u sebi objedinjuje četiri žanra kompjuterskih igara: FRP i klasičnu avanturu, te real-time i poteznu strategiju."
    http://www.sk.co.rs/1999/02/siop02.html

    OdgovoriIzbriši
  28. Добар вам је овај опис. Јако добар! Жао ми је што нисам раније чуо за ваш блог. Вероватно не бих ни сада знао да вас да на једном форуму на којем сам активан нисам видео линк за овај опис.

    Мене је Бајо много изнервирао са овом игром. Успели су да ми смуче и први Драгон Ејџ. Тренутно ми се гади на цео тај универзум, на lore, на ликове... Толико су упропастили све са овим наставком да због више не могу да уживам ни у јако добром првом делу.

    Ваљда ће схватити у чему су погрешили и неће пустити да се ово понови. Ваљда. Радује ме што је велика већина играча незадовољна игром. Оцене су солидне али играчи нису прихватили игру. Ваљда ће то Баји нешто значити.

    OdgovoriIzbriši
  29. Povratak ogzimaru al rano24. 03. 2011. 21:41

    Dragon age= horda + zmaj + vitez + vesela druzba... KAda ne bi to bila igra nego stolica bila bi to drvena stolica, hrastova stolica, sa cetiri noge, i drvenom plocom, nimalo oreginalna maksimalno cvrsta... salpom uvalinom zabavnoj za dugo sedenje... Nikakva narocita prica samo mnogo igrivosti baldura, cesto pritiskanje pauze i prebacivanje kamere i brda taktike... Nije se dalo nista epohalno ni ocekivati i kao takvo davalo je nadu kada smo sisli u smrznutu planinu i tamo otkrili znate vec sta i koga, i prijatno se iznenatili meta mini obrtima...

    A onda smo videli trejler za dvojku, dubok glas, brzi pokreti, siljate ledenice i siroke pustare sa mnogo jakih boja...stavili prst na celo i rekli hmmm, sa onako dobrom osnovom od stolice zamisli kako ce samo naslon i rucke izgledati...

    Ne bih nikad ni zasnao da se niste tako elokventno pokidali oko rivjua, jer pobogu to je samo drvena stolica koga briga, al kad je tako zusto sto da ne sednem i sam... I odem po pomenuti naslo(v)n, sednem i imam sta da vidim, Ogromana naslon sa siljcima, pustarom i ledenicama, krv crvenih brodno i srebrnih boja azijsko surveskih nadrealisticnih frizura, kung fun koluta napred i unazad... ali bez stolice! Bez stolice, bez price, sa nacrtanim rukohvatima ogoljen od svih tapacirunga, bez srafa, bez platna, rekoh sebi pazi sto su zapakovali betu mesto alfe... kukam po netu trazim slike alfe da uporedim, alfa, alfa, kad eno ga alfa se betom vika, nit ima smislen dijalog osim sto je obojen u ubacite loptu u krug maniru, nit concept art, cuj art nema ni koncepta, ni slozene mreze iole mreze tehnika, ni zaplete kvestova, ni inventar, ni alhemiju, ni nis, samo par broeva, horizonatalnih linija i ikonica iz warcraft dvoje,ono mac je jeli mac, ku i strela je precrtani polu krug... u 21 veku, stojite u polucucnju ispred kompa uz ogormnu sarenu dasku koja na tankim knavama visi sa plafona, gledate bradatog majmuna sa manje karakterni osobina nega medicinska sestra kako skace kao kungfu panda tumacite akronim sa kutije R...P...G...?

    OdgovoriIzbriši
  30. Walkeru, ako nakon onako velicanstvene recenzije za Arkanum ti napises i tekstove za Fallout 1&2 i Torment, ima da se iscimam i dovedem kako znam i umem Tim Kejna u Srbiju :D

    OdgovoriIzbriši
  31. Šteta što on potajno gotivi Fallout 3 :P

    OdgovoriIzbriši
  32. @Link_Pain: ne bih znao, mada ja iskreno ne varim Bethesdu uopste, posebno ne to njihovo vidjenje treceg dela serijala i one DLCove koji idu uz njega:S Mada ako se nekome svidja, can't blame him for that...posebno kad pise ovakve recenzije, onda se sve prasta^^

    OdgovoriIzbriši
  33. Не бих рекао да аутор овог текста уопште готиви F3. Дајте, не воле више га чак ни клинци којима је то био први сусрет са серијалон, не од како су окусили New Vegas и видели шта је прави прави Fallout.;)

    @Jester
    Ако уради опис Тормента онако како је одрадио Арканум ја ћу му довести Криса Авелонеа макар ми то било последње у животу. Вероватно и хоће.:D

    OdgovoriIzbriši
  34. Neko je u komentarima već linkovao moj članak o igri zvanoj Fallout 3, tako da nema potrebe za nagađanjem - ne odobravam upotrebu broja 3 u imenu. Što se tiče Tormenta, već je rezervisan tako da njega sigurno neću opisivati, ali verujem da će članak svejedno biti napisan kako treba - pogledajte samo recenziju Heroja 3 ;)

    OdgovoriIzbriši
  35. Ponekad lako altiser ratuje03. 04. 2011. 11:32

    http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/2978-Dragon-Age-II

    ako je ovaj dobri i pitomi australijanac izgubio svoje strpljenje sa da2 kako onda prosecni ljuti mali igrac da se uzivi...

    OdgovoriIzbriši
  36. @all
    Zezao sam se za trojku :) To je Failout, hvala bogu za Obsidiana na NV.

    Igra meseca u SKu, hahah. Poboljšana priča x2 hahah. Pa kada bi mi neko dao xbox u ruke da odigram DA2 ne da ne bi mogao nikada da iščupa taj golemi smor koji igra sadrži u sebi nego bih otišao pre da igram Rogue Warrior da slušam Miki Rurka kako "sere".
    Dvoje su kickovali sa Bioware foruma zbog pljuvanja igre ali ne samo ban forumski nego nisu mogli da pristupe svom onlajn akauntu za kupovanje DLCa. EA to zove glitch. Dupli.
    Stara vest ali smešno-užasna dovoljno.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!