11. tra 2011.

Anomaly: Warzone Earth, recenzija


Te 1990. godine tvorci igre Rampart ni u najluđim snovima nisu slutili da će im igra desetak godina kasnije jednom Blizzardu poslužiti kao nadahnuće za pojedine nivoe najvećih hitova. Da će se od njihove igre sa kulama toliko godina kasnije razviti potpuno novi podžanr strateških igara, čiji predstavnici u poslednje vreme niču kao pečurke posle kiše. Mini-igre u visokobudžetskim naslovima, nezavisna izdanja, fleš zezalice - tower defense igre svuda su oko nas. No, hiperprodukcija istih sadržaja brzo dovodi do zamora publike, a malo ko je voljan da se malo više potrudi i promeni nešto osim okruženja i smuti-pa-prospi pričice (ako je uopšte i ima). Očigledno da su to shvatili i razvojni timovi, pa sve češće u ovaj žanr uvode inovacije po kojima im se igre razlikuju od mora klonova.

Ovom logikom su se verovatno vodili i momci iz nezavisnog razvojnog tima 11 bit Studios, pa smo tako dobili igru Anomaly: Warzone Earth. Potpuno je zanemarena klasična tower defense postavka po kojoj se branite od talasa nadirućih neprijatelja postavljanjem različitih vrsta kula duž putanje kojom se protivnik kreće. Anomaly bi najlakše bilo definisati kao obrnuti tower defense. Ovde vi preuzimate ulogu napadača koji treba da vozila provede kroz lavirint, prkoseći neprijateljskim odbrambenim kulama.


Iz kratkog, ali za indie igre vrlo kvalitetnog, introa saznajemo da se u bliskoj budućnosti nad planetom Zemljom nadvila opasnost u vidu neidentifikovane komete. Neposredno pred ulazak u zemljinu atmosferu "kometa" se podelila na dva dela koja su pala na različite krajeve planete: jedan deo je pao na Bagdad, dok je drugi završio u Tokiju. Na tim mestima odmah su nastale anomalije u vidu ogromnih neprozirnih kupola koje su progutale čitave gradove. Tu  stupate vi, na čelu 14. voda, koji će se smelo uputiti unutar anomalije. Ubrzo ćete otkriti da je unutrašnjost kupola prepuna nimalo prijateljski nastrojenih mašina. Misiju po misiju, probijaćete se sve dublje u unutrašnjost anomalije, polako otkrivajući tajne koje krije.


Nakon kratkog brifinga naći ćete se na taktičkoj mapi sa jasno prikazanim spletom gradskih ulica i rasporedom kula, a na vama je da isplanirate putanju konvoja. Tokom igre moguće je u svakom trenutku vratiti se na mapu i ispraviti plan u zavisnosti od razvoja situacije na terenu. Većina misija sastoji se od pukog proboja od tačke A do tačke B uz eventualno uništenje objekta na lokaciji C, mada ima i nešto zabavnijih zadataka. Posebno se izdvaja čišćenje koridora kojim treba da preleti teško oštećeni transportni avion ili blagi stealth pristup u misiji u kojoj treba paziti da ne aktivirate posebne kule koje će uništiti most i onemogućiti vam prelazak. U igri nemate neposrednu kontrolu nad kolonom vozila, već pomoću miša navodite komandanta misije, koji je ključna figura na bojnom polju jer bez njegove pomoći vozila neće daleko dogurati. Iako mu se energija dosta brzo obnavlja, poželjno je ne izlagati ga neprijateljskoj vatri. Ukoliko vam avatar pogine biće potrebno nekoliko sekundi da ponovo oživi, a izostanak njegovih specijalnih "usluga" se često može pokazati pogubnim po ishod misije.


Izbor vozila nije naročito šarolik, a tri osnovna modela su APC, Crawler i Shield. APC je ekvivalent tenku u MMORPG igrama, tj. ovo vozilo uglavnom ide na čelu konvoja i prima vatru sa protivničkih kula, dok mu je napad veoma slab. Crawler radi upravo suprotno - ovaj dvonožni robot predstavlja glavno oružje sa raketama velikog dometa, ali će ga uništiti svega nekoliko pogodaka. Shield je vozilo koje ne može da napada, ali obezbeđuje energetski štit za sebe i vozila koja se nalaze ispred i iza njega u konvoju. Pri neprijateljskim napadima prvo se troši ovaj štit, pa tek onda energija samog vozila.


Tokom japanskog dela kampanje dobićete priliku i da isprobate i nekoliko prototipova specijalnih vozila koja zbog ojačanpg oklopa predstavljaju odličan izbor za predvodnika kolone uz pristojnu ubojnu moć. Novac za sticanje novih vozila i unapređivanje onih na terenu dobijate uništavanjem kula ili sakupljanjem zaliha minerala karusauruma, koje su razbacane po mapama.


Glavni junak prati modne trendove koje je postavio Crysis, pa tako i on koristi nano-odelo koje poseduje četiri specijalne moći. Prva je aktiviranje kratkotrajnog polja koje obnavlja energiju vaših vozila, zatim specijalka u vidu dimne zavese koja nakratko štiti jedinice od napada ili postavljanje lažne mete koje će odvući neprijateljsku paljbu. Posednja u nizu je mogućnost pozivanja vazdušnih udara. Ove specijalke se obnavljaju sakupljanjem paketa koje izbacuju avioni koji povremeno preleću bojno polje, a ponekad ostaju i iza uništenih kula.


Što se vanzemaljskih protivnika tiče najčešće su kule sa laserskim topovima koje se mogu obrtati oko svoje ose. Nešto opasnije su kule koje obično stoje na kraju dugačkih ulica i emituju neprekidan zrak energije. Tu su, zatim, i kule koje emituju nekakav elektricitet koji je vrlo poguban po štitove vozila. Najtvrđi protivnici su ogromne behemot kule, koje pucaju dosta brže i jače od običnih, a titula najnezgodnijeg protivnika pripada tzv. hakerskim kulama. Naime, prijateljske jedinice će otvoriti vatru na vašeg avatara ukoliko se ovaj nađe unutar polja koje, srećom, traje svega nekoliko sekundi.


Igranje ove igre bilo je slatko, ali nažalost, veoma kratko iskustvo. Kampanja od svega desetak misija, na normalnom nivou težine, može se završiti za pet do šest sati. Pored kampanjskog, tu su još dva moda: Baghdad Mayhem i Tokyo Raid koji nisu posebno inspirativni, ali produžavaju vreme igranja za još koji sat. Na primer, prvi od njih se sastoji od deset talasa od po pet minuta, u okviru kojih treba uništiti generator koji se pojavljuje negde na mapi. Nakon tog jednog popodneva jedino što vas može naterati na još druženja jeste jurcanje za otključavanjem svih dostignuća i što boljim bodovnim saldom koji obezbeđuje dobru poziciju na globalnom spisku igrača.


Anomaly: Warzone Earth je prijatno osveženje u tower defense žanru, ali i pored svih  kvaliteta, igra je jednostavno prekratka. Možete je veštački produžiti ukoliko se odlučite da je pređete na najvećoj težini, ali to ipak nije to. Iako se 11 bit Studios svojski potrudio da igra ispadne zabavna i inovativna, moja preporuka je da novac ipak uložite u neki naslov u kome ćete uživati znatno duže.


Primerak igre za testiranje ustupio 11bit Studios


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, recenzent je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 12:

  1. Iz napisanog deluje da je igra dosta zabavna i dobro uradjena, tako da cu videti da je nabavim ako bude na popustu. Ko zna, mozda bude posle dodatnih modova i mapa u nekoj expanziji.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro, što kaže Petar, čekamo popust. Malo si me smirio tom pričom o trajanju, ali i dalje sam zagrejan za ovo. :) Iako stilski izgleda užasno. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije tower defense ako igrač ne gradi kule.:P
    Ideja im je jako dobra, čudo je da uz takvu popularnost td igara nikome pre nije palo na pamet da zameni uloge. Šteta što je prekratka i po tekstu bih rekao da joj fali raznovrsnosti. Ali, izgleda jako zabavno a cena ni sada nije prevelika pa ćemo videti...

    OdgovoriIzbriši
  4. Meh. Ove ne-flash tower defense igre se uvek vade na fensi grafiku i efekte. Uvek ispadnu dosta proste i dosadne u poređenju sa bilo kojim boljim besplatnim flash tower defensom. Još uvek nisam probao Revenge of the Titans koji mi deluje jako zanimljivo i ovaj Anomaly. Iz opisa deluje dobro ali pet-šest sati je stvarno prekratko. Moglo je da bude više modova igre, duža kampanja, možda multplejer mod u kome bi jedan igrač postavljao kule a drugi vodio napadače(OK ovo je verovatno nemoguće)...

    OdgovoriIzbriši
  5. Zar se to ne zove DotA? Kad više igrača istovremeno diže kule i napada?

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikada nisam igrao DotA-u (jea, WTF momenat). Ogadili su mi je neki likovi koji su je igrali u mom kraju pre par godina.

    OdgovoriIzbriši
  7. @Walker: Jok, u DotA nema građenja, samo rušenje. I šoping. Previše šopinga. :D

    @Danilo S.: Nisi ništa propustio... I dalje tvrdim da je D-Day najbolji mod za WC3.

    OdgovoriIzbriši
  8. D-Day <3, to vise niko ne igra :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Uh, sad sam prešao demo... igra je fenomenalna, samo mi nešto prebrzo proleteo Bagdad. Nadam se da u Tokiju ima više misija. Svejedno je odlična, kupujem čim budem imao kinte!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nema, u Tokiju takođe samo 6 misija.

    OdgovoriIzbriši
  11. Videh, uz'o sam je u međuvremenu na D2D. Moram priznati da je zaista zanimljiva, pogotovo što gledam da "očistim" baš svaku mapu... da trava ne raste :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Veoma zarazna igra! Prikovala me je za komp skoro dok je nisam prešao iz cuga :) Uopšte je ne treba svrstavati u žanr tower defensa, jer to i nije! Ima mnogo više strateških elemenata od prosečnih TD igricacaca :)

    Preporučujem! Odlična grafika, interesantna pričica, i stvarno dobar i kvalitetan gameplay. Jedina mana eto, što možda po prvom prelazu nećete imati želju da je odigrate ponovo, ali postoji par modova u igri koji bi vas mogli zadržati još koji gameplay session.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!