1. tra 2011.

Hoard, recenzija

U delima narodne i umetničke književnosti brojnih naroda javlja se motiv zmaja koji otima devojku. Slika je to zastrašujućeg hadskog čudovišta koje svoju žrtvu odvlači na golu stenu u planini, kako bi mu postala žena. Neretko zmaj sirotu devojku vrati majci, u zamenu za nadoknadu određene vrste. Ovaj internacionalni motiv zabeležen je još u vreme Helade, u mitu o Persefoni. Nju je oteo Had i odveo je u podzemni svet, da mu postane kraljica. Njena majka Demetra, koja je bila boginja plodnosti, zapretila je Zevsu da priroda neće rađati dok joj se ćerka ne vrati. Pošto je venčanje već bilo obavljeno, postignut je kompromis. Persefona je postala kraljica sveta mrtvih, ali je sa Hadom provodila samo četvrt godine. U to vreme priroda je, zajedno sa Demetrom, tugovala za njom. U proleće, kad bi se devojka vratila majci, sve bi ponovo oživelo.


Slika gramzive nemani vremenom se spojila sa još jednim, pomalo drugačijim motivom. Reč je o ranohrišćanskoj legendi o svetom Đorđu i aždaji. Simbolika ove pripovesti verovatno leži u prevazilaženju iskušenja disciplinom i hrabrošću, a poreklo se može tražiti u legendi o Heraklovom sukobu sa Hidrom. Ono što je važno jeste da se u evropskoj kulturi ustalila slika viteza koji se sukobljava sa zmajem. Spajanjem ova dva motiva dobili smo savršenu romantičnu sliku časnog viteza, koji ne obazirući se na opasnost spašava princezu iz jazbine opasne nemani. Bajka ne bi bila to što jeste da jadni zmaj na koncu ne nastrada zbog svoje usamljenosti. Njegovo pusto blago, zajedno sa nesuđenom ljubom, potom opljačka isti onaj časni junoša. Zaista, do kad tako? U koliko igara do sada smo bili u prilici da ubijemo zmaja? Nije li vreme da jednom budemo on?

Meni za unapređivanje osobina

Igra Hoard, nezavisnog razvojnog tima Big Sandwich Games, upravo nam to omogućava. Samo ime označava skrivenu zalihu dragocenosti, a odnosi se na blago koje su u legendama zmajevi gomilali u svojim jazbinama. Odatle vuče koren i celokupna mehanika igre, koja je veoma jednostavna i zabavna. Na mapi sveta nalazi se jazbina, a u njoj je zmaj kojim upravlja igrač. Okolinu naseljavaju brojni objekti koje je moguće posetiti i uništiti vatrenim dahom. Na zgarištu ostaje određena količina zlata koju treba pokupiti i odneti natrag u jazbinu. Uništeni objekti obnavljaju se posle nekog vremena, tako da nikad neće nestati meta za pljačkanje. Zmaj u početku leti sporo, može da nosi ograničenu količinu tovara, a napad i oklop su mu slabi. Sakupljanjem zlata igrač dobija mogućnost da unapredi neke od ovih osobina, a poboljšanja traju samo do kraja partije.

Snežni tileset ekskluzivan je za Steam verziju igre

Pred očima igrača rađaju se i razvijaju gradovi, niču čarobnjačke kule i zamkovi, a između naselja i farmi jure zaprežna kola. Gradovi se u početku sastoje samo od užeg jezgra, ali vremenom stiču i dodatne objekte. Što više sirovina pristigne u grad sa okolnih farmi, naselje će se brže razvijati. Grad koji ima pijacu slaće više proizvoda u zamkove, a krčma stvara nebrojne lopove koji će se drznuti da opljačkaju vaše blago. Na koncu, iz gradova izlaze strelci koji su jedina linija odbrane, ali ih ne treba podceniti. Zmaj može da spali grad do temelja, ali isplativije je samo zastrašiti građane, kako bi postali vazali. Naselje koje prizna vrhovnu vlast zmaja svoje proizvode šalje direktno u njegovu jazbinu. Iznad takvog grada pojavi se grafička oznaka, a strelci više ne napadaju novog vlasnika. Ovakav odnos prestaje uništenjem gradskog jezgra.

Moguće je pokupiti i aktivirati specijalne moći

U zamkovima se stvaraju kočije sa princezama i vitezovi. Kočije kruže mapom sve dok zmaj ne otme princezu, a tada je potrebno da ona provede neko vreme u jazbini, kako bi bio isplaćen otkup. Vitezovi će pokušati da je oslobode, pa je neophodno zaustaviti ih. Ukoliko vitez oslobodi princezu, postaće heroj i biće još jači. Takođe, za razliku od strelaca koji ne odlaze daleko od gradova, vitezovi slobodno lutaju mapom i iskoristiće svaku priliku da napadnu zmaja. Poslednja vrsta građevina su čarobnjačke kule. One u sebi kriju veoma vredne dragulje, ali ih je teško uništiti jer ih brani magični zrak smrti. Kule će gađati svakog zmaja koji priđe, pa se igra znatno komplikuje kada se nekoliko ovih građevina nalazi u neposrednoj blizini. Dinamici dodatno doprinosi to što se sa protokom vremena obnavljanje uništenih građevina značajno ubrzava.

Multiplayer nudi tri vida igranja i dovoljno različitih mapa

Postoje četiri vrste pravila. U režimu Treasure, cilj je sakupiti što više blaga. Princess rush je takmičenje u krađi princeza, a co-op daje mogućnost da se sa prijateljima, ili računarski vođenim saborcima, udružite protiv celog sveta. U ova tri režima zmaj ne može da nastrada. Kada životna energija padne na nulu, zver odbacuje sav tovar i odmah leti u jazbinu da se zaleči. Ovo stvara brojne taktičke mogućnosti i pozitivno utiče na ukupnu atmosferu igre. Neretko će neprijatelji, umesto obližnji grad ili viteza, vatrom zasuti igrača i preoteti mu mukom sakupljeno blago. Postoji i nekoliko dodataka koje je moguće pokupiti, a koji posle aktivacije privremeno daju veštine koje u rukama veštog igrača mogu doneti preokret. Četvrti vid igre zove se Hoard, a predstavlja režim preživljavanja, sa nešto izmenjenim pravilima u odnosu na prethodna tri.

Izborni pogledi na igru čine da sve zgleda manje pregledno

Grafički dizajn veoma je dopadljiv. Mape su predstavljene klasičnim reljefnim tablama, izrađenim u trodimenzionalnom prostoru. Kamo sreće da je mapa u Herojima 4 ili 5 izgledala baš ovako. Zvučna podloga je zadovoljavajuća, a sa tehničke strane nemamo zamerki. Igra je stabilna, a osnovni prikaz dešavanja na ekranu dovoljno pregledan. Upravljanje je jednostavno i svodi se na tastere WASD za kretanje, te levi (bljuvanje vatre) i desni (korišćenje pojačanja) taster miša. Pored njih, koristi se i space za otvaranje menija koji služi za unapređivanje osobina zmaja. Igra podržava multiplayer preko mreže Steam, ali na žalost nismo bili u mogućnosti da ga isprobamo jer Hoard zvanično izlazi tek 4. aprila, pa još uvek nema igrača. Sudeći po okršajima sa računarski vođenim protivnicima, odmeravanje veštine sa do tri poznanika biće veoma zanimljivo.

Opšti haos garantuje zabavu!

Atmosfera u igri je uzavrela. Opšti haos koji nastane kada se sukobe četiri zmaja, dok oko njih lete zapaljene strele i magijske kule, a preko brda i dolina šeta džin koji ruši sve pred sobom, nateraće vas svaki put da poželite još jednu partiju. Četiri različita vida igranja omogućavaju da svako nađe pravila koja mu najviše odgovaraju, a jednostavna mehanika i upravljanje u saradnji sa mnoštvom dinamičnih detalja garantuju dobru zabavu prilikom igranja na internetu. Sama ideja zamene uloga, to jest mogućnost da se konačno pokažemo kao zmaj, sakupljamo blago i otimamo princeze, predstavlja osveženje kakvo može da dođe samo iz jednog nezavisnog studija. Hoard jeste jednostavna igra, ali je vredi imati u kolekciji, pogotovo ako imate sa kim da je igrate online. 

Primerak igre za testiranje ustupio Big Sandwich Games



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. U toku 2010. godine bio je jedan od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Hehehe dobra recenzija, deluje mi bas zanimljivo ova igra. Moracu da je probam, odma posle BttF :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivo sinko! :D ... Ovo se definitivno mora probati!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!