3. tra 2012.

Assassins's Creed III, najava

Početkom mjeseca zvanično je najavljen treći nastavak Assassin's Creed serijala uz promotivni video. Tako smo saznali da ćemo biti u ulozi Connor-a, assassina koji je sin britanskog vojnika i indijanke plemena Mohawk. Radnja je smještena za vrijeme Američke revolucije i to u gradovima Boston i New York kao i divljni između njih. Posle toga zvanične informacije su prestale da dolaze. Ovih dana je stiglo pregršt novih informacija prikazanih u 3 mala demoa za vrijeme GDC skupa početkom marta mjeseca.

Zov divljine




Po prvi put u Assassin's Creed serijalu imaćemo priliku da doživimo divljninu. The Frontier, kako ga Ubisoft naziva, je prostor između Boston-a i New York-a bogat šumom, biljnim i životinjskim vrstama. Prostor koji je dom i mjesto na kojem je glavni lik ove igre odrastao. Ovaj novi prostor sa sobom donosi mnogobrojne inovacije u igri. Osnovna i najteža za postići kako kaže Ubisoft-ov tim je bilo kretanje igrača kroz divljnu. Assassin's Creed serijal je poznat po free running sistemu kretanja koji je trebalo prenjeti na nešto novo. Kao rezultat dobili smo mogućnost penjanja i kretanja kroz krošnje drveća našeg novog junaka, penjanje uz litice kao i prikradanje kroz visoko rastinje ljudima i životinjama. The Frontier donosi još jednu novinu u serijalu a to su životinje i lov. Po prvi put u serijalu igrači će imati mogućnost loviti životinje čime ćemo dobijati kožu koju možemo koristiti za dalju trgovinu. Takođe neke od životinja neće biti bezopasne i napasće vas ako se osjete ugroženim.

Ako ovo nije dovoljno inovacija stiže nam još jedna, a to je promjenjivo vrijeme. Šumske predjele posjetićemo za vrijeme više godišnjih doba sa kojima se i život kao i kretanje kroz šumu mjenja. Tako ćemo ljeti uživati u cvrkutu ptica i zelenilu dok lagano splavarimo u kanuu niz rijeku i posmatrati životinjski svijet oko sebe. Jesen će sobom donjeti i kišu koja će nam otežati kretanje smanjivanjem preglednosti terena. Dok će zima da donese i snijeg koji će imati uticaj na kretanje igrača u zavisnosti od dubine.  




Još nešto što donosi zima je i hladno vrijeme koje će omogućiti stvaranje leda na vodenim površinama preko kojih ćemo se moći kretati i dolaziti do prethodno nedostupnih djelova terena. U sklopu The Frontiera naći će se i pojedini vojni kampovi toga perioda kao i sela domorodaca među kojima i selo plemena Mohawk kojem Connor pripada. 

Gradovi




Stari i dobro poznati dio svakog nastavka ovog serijala su naravno gradovi i njihovo okruženje. Tako i ovoga puta imaćemo priliku da doživimo atmosferu i arhitekturu dva grada iz toga perioda, a to su Boston i New York. I na ovom polju Ubisoft donosi unapređenja i inovacije. Gradovi su sada življi i NPC likovi mnogo bolje reaguju na prisustvo i akcije našeg junaka ali ujedino imaju i svoju svrhu za razliku od prethodnih nastavaka gdje su bez cilja hodali ulicama. NPC likovi će imati poboljšanu interakciju sa glavnim likom kao i međusobnu interakciju koja će doprinjeti atmosferi grada. Atmosferu grada dodatno obogaćuje i prisustvo djece i životinja poput pasa.



Kao i The Frontier gradovi će da se mjenjaju u zavisnosti od godišnjeg doba kao i u zavisnosti od pojedinih događaja. Tako ćemo imati priliku da doživimo New York za vrijeme velikog požara iz 1776. godine koji će promjeniti izgled grada.  

Gameplay




Kao i sve ostalo način igranja je doživio promjene. Neke su veće, neke manje, a ima i sasvim novih. Tako imamo novi sistem borbe koji je rađen ispočetka da bi omogućio brže i bolje kretanje, korištenje dva oružja istovremeno i omogućavaje različite borbe u zavisnosti od terena. Sistem kretanja je dorađen pa tako ovoga puta imamo mogućnost prolaženja ispod prepreka, preskakanje i sistem zaklona koji je različit u zavisnosti od situacije (kretanjem kroz šumsko rastinje Connor prelazi automatski u stealth mod i može se kreteti neprimjećeno, prilaskom uglovima i preprekama imamo mogućnost da se sakrijemo iza njih, a takođe imamo priliku da uzmemo kao ljudski štit nekoga od protivika). Kretanje kroz divljinu je takođe unaprijeđeno i učinjeno mnogo prirodnije. Više nećemo imati očite putanje dok se penjemo vetikalno uz liticu nego će glavni lik da koristi pukotine i ispupčenja. Tokom zimskog perioda snijeg će imati veliku ulogu u kretanju pa će u zavisnosti od dubine Connor da se kreće lakše ili teže po terenu. Takođe na snijegu će ostajati tragovi životinja i ljudi koje Connor može da prati. Novi dodatak cjelokupnoj igri je i sistem klubova. Tako će igra da prati u pozadini šta igrači rade i ako su dobri u nečemu (za primjer je dat lov) primiće poziv u klub i time otključati niz sporednih misija. Pored lova ponekada možemo postati i lovina ako uznemirimo neku veću životinju. Takođe način na koji lovimo ima uticaja na vrjednost plijena (veću vrjednost ima plijen ulovljen nožem nego vatrenim oružjem). HUD je ovoga puta minimalistički i nalazi se samo u donjem djelu ekrana.

Tehnikalije




Ovaj nastavak serijala pokređe unaprjeđeni Anvil pokretač koji nosi novi naslov AnvilNext. Engine je sada u mogućnosti prikazivati do 2000 likova u isto vrijeme na ekranu, omogućava bolje animacije i AI protivnika kao i NPC likova i ujedino prestavlja unapređenje vizuelnog prikaza. Sve animacije likova su rađenje ponovo i mnogo ih je više nego u prethodnim igrama. Glasove u igri posuđuju čak i potomci plemena Mohawk koji danas žive u Americi. Na igri radi 8 studija i igra je u izradi od januara 2010. godine.

Više informacija o igri se očekuje u narednim mjesecima. Igra izlazi u oktobru za PC, PS3, Xbox 360 i Wii U platforme. Ako imate neka pitanja ostavite ih u komentaru i biće odgovorena ako postoji odgovor na njih



Autor teksta, Dejan 'Dex3108' Abadžić, šegrt je bloga Igrorama od septembra 2011. godine.

Student je arhitekture, a najviše voli da igra akcione avanture i vatreni je obožavalac serijala Assassins Creed.


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 15:

  1. Ne shvatam zašto su ove igre toliko popularne. Prvi sam batalio posle nekoliko sati, dvojku sam igrao nešto duže ali odustao sam i od nje. Sranje je i dalje repetativno, dosadno, borba je prelaka, platforming jednostavno nije zabavan. Gradovi su lepo dizajnirani, izgleda lepo, skupa produkcija i ta sranja. Eh, i onaj "ozloglašeni" DRM mi nije pravio nikakve probleme. Ili su ga zakrpili u ovih godinu dve ili se PC igrači jednostavno ponašaju kao... jebeni PC igrači? Sranje ne pravi nikakve probleme. Mislim, imaš toliko validnih razloga za kritikovanje jebene igre, ne moraš da se vataš za prokleti DRM.
    Pa, predpostavljam da je onih dvadesetak sati vredelo onih sedam-osam evra koliko sam platio igru. Ali, ne pada mi na pamet da završim igru. Ikada. Prokleta stvar jednostavno nije zabavna. Da. Nije zabavna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa nema tu puno pitanja, naveo si sve ono najvažnije što se za sada zna o igri. Svi je čekamo sa velikim nestrpljenjem. Assassins's Creed II opravdano važi za jednu od najboljih akcionih avantura a Brotherhood i Revelations su isto bile igre koje se ne propuštaju iako se mora priznati da nisu donele prave novine. Treći deo po svemu sudeću donosi brojne inovacije i biće osveženje koje je preko potrebno serijalu... U svakom slučaju deluje kao GOTY kandidat i igra koju ćemo igrati sa uživanjem i dugo pamtiti.

    @Astaroth
    Troll?

    OdgovoriIzbriši
  3. Divljina, najzad :D

    1.Koliko će se baviti istorijom? Italija je uvek bila bogata istorijski, zbog toga mi se dvojka najviđe sviđala. Upališ glavni meni i čitaš.
    2.Kako lik u beloj odori sa kapuljačom koji vidno odskače uspeva da se kreće normalno sa ostalim građanima, pritom je Indijanac. Zar to nije doba kada su ih ubijali kolonijalisti čim ih vide?
    3.Ezio je imao konstitucije za 200 godina života. Da li će i Konor biti onako neviđeno fizički jak? Ili više okretan i spretan?
    4.Naveo si osam studija da radi, da li su oni outsourceri ili Ubisoft ima neke svoje posebne odseke?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa ta bela odeća je samo njegov default izgled koji koriste za marketing... Moći će ponovo da se kupuju novi delovi oklopa koji će izgledati drugačije i naravno moći ćeš da platiš da ofarbaju njegovu odeću u druge boje. To nije nikakav problem. I inače boja i kapuljača su i jedino što odskače od mode tog vremena. Uporedi njegovu odeću sa tadašnjim oficirskim uniformama i popularnom odećom i nema tolike razlike.
    I inače Amerika je imala istoriju i mnoge sofisticirane civilizacije mnogo pre dolazka belaca. Već je hintovano da će se igra dotaći toga. A vreme u kome se događa radnja igre je bilo veoma burno za Ameriku i ima tu mnogo toga što može da privuče one koji su zainteresovani za istoriju.

    OdgovoriIzbriši
  5. O kojoj Americi pričamo, o kontinentu ili?
    Amerika, kao država koja postoji danas, ima mladu istoriju. Najmlađu. Zbog toga i pitam.

    Ne želim da kao non stop vodim ličnu vendetu protiv Engleza, iako zvuči zabavno donekle. Još ako naletim na Bleka Stenu, pa onda su reči suvišne...naravno toga neće biti nažalost...

    OdgovoriIzbriši
  6. Amerika kao kontinent naravno...
    I inače otkuda ti to da ćemo se boriti isključivo protiv Engleza? Malo bolje se informiši o igri. Malo će u marketingu pokušati da se uližu Amerima ali to je sve. Assassins's Creed igre nikada nisu išle na političku korektnost i tako će biti i sada.

    OdgovoriIzbriši
  7. @Astaroth
    I sam sam među onima koji ne shvataju šta to AssCreed ima a da je toliko dobro.:)
    Igrao sam originalni AssCreed do jedne misije u Akri. Trebalo je da ubijem nekog tipa koji se krio na brodu. Tada sam prvi puta skapirao da Altair ne može da pliva.:( Skakao sam po čamcima i neki kretem me je valjda gurnuo u vodu i to je to. Animus se valjda resetovao kao kad poginem, ne sećam se više ni kako te stvari funkcionišu u igri. Tada sam odustao od igranja.:) Do tada sam jedva igrao, različiti gradovi se nisu baš toliko razlikovali a onih par tipova sporednih misija koje se rade pre ubistava dosade za par sati. AssCreed 2 nisam ni želeo da igram. I prvi su neki nahvalili pa je ispao takav mediokritet kad sam ga zaigrao.

    @dex
    Nemoj da se uvrediš zbog ovoga što sam napisao.:) Znam da obožavaš ovaj serijal i vidim da si se baš potrudio da sakupiš sam info o trojci. Ovo je samo neko moje lično mišljenje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ni ja nisam neki fan AC-a. Kec mi je totalno dosadan bio. Dvojka je donekle bila ok, ali onda i ona postane repetitivna, pa jos i borba postane prelaka. I na kraju- glup kraj. Nisam imao, niti imam neku posebnu zelju da igram sledece delove.

    OdgovoriIzbriši
  9. 1. Pa bavice s epoprilicno istorijom jer imaju jako puno podataka iz tog perioda. Radili su sa 2-3 istoricara sa univerziteta kao i specjalistima i potomcima indijanskih plemena posebno spomenutog plemena Mohawk (skalpiranje je npr izbaceno iz igre nakon konsultacije jer su im sadasnji potomci iz tog plemena rekli da njihovo pleme to nije radilo). Takodje sami pisci su rekli da im je bilo malo teze raditi jer nisu imali toliko umjetnicke slobode kao u prethodnim djelovima gdje su postojale rupe u istoriji. Ovaj period je jako dobro dokumentovan i bice stiva za citati :D
    2. Pa i nece se kretati tako normalno :D Gradjani ce se cuditi njegovoj pojavi i komentarisati njegov izgled. Takodje i protivnici ce reagovati na njegov izgled ali kao sto Predrag rece bice tu mjenjanja odjece kao i u proslim djelovima. Prvenstveno je Connor i bio napravljen sa kompletnom indijanskom odorom ali je i to odbaceno zbaog price i njegovog prihvatanja “moderne” civilizacije.
    3. Connor ce biti predator i igra ce se vise bazirati na stealth nego prethodnici. Connor ce da bude jako spretan i okretan jer ce se kretati kroz sumske krosnje, penjati po liticama itd. Jer je divljina novi gameplay element.
    4. Svi studiji su Ubisoftovi. Ubisoft ima studije sirom svijeta (zanimljivo je to da nema ni jedan studio u US).

    A sto se tice svidjanja serijala AC je prihvacen iz prostog razloga sto nudi openworld iskustvo kombinovano sa istorijskim cinjenicama. Takodje mu je prednost jer je dosta NPC-a vec svima nama poznato jer su istorijske licnosti. Takodje iako se slazem da je AC serijal lagan sto se borbe tice to mu i nije tolika mana jer je story driven igra, pomalo bi bio smor ponavljati iznova i iznova misije da je tezi. Ovo nije RPG ovo je TP avantura koja poprilicno dobro radi svoj posao u zanru :D Nemam ja sta da se ljutim svako ima pravo na svoje misljenje meni npr. nije sjeo Skyrim.

    OdgovoriIzbriši
  10. Heh, sve ovo što si mi odgovorio zvuči super :)
    Za odeću sam pitao jer ne izgleda kao da služi gradskom stealth-u, već je bolje za divljinu. Bitno da je dizajn ostao isti.
    Ima li šanse da se životinje iskorsite na neki način, osim za krzno? Recimo uz pomoć ovih klubova, da se izdresira neka živuljka. Indijanci su uvek bili stopljeni sa okolinom, mora da je dizajnerima palo na pamet i pripitomljavanje živuljki u jednom trenutku. I to ne samo konja.

    @Predrag Mihajlovic
    Hoću čoveka lično da pitam, ljubitelj je serijala i na sve mi je odgovorio u potpunosti i iskreno. Ne zanima me "copy/paste" mišljenje većine.

    OdgovoriIzbriši
  11. Konji su u 'meriku stigli iz Evrope, indijanci ih nisu pripitomljavali dok ih naseljenici prvo nisu izgubili.

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgleda da su slabe šanse da dobijemo AC igru smeštenu u Japan iako su mnogi fanovi to tražili jer dizajneri smatraju da se to dosadan i nezanimljiv setting... http://www.oxm.co.uk/40413/ubisoft-ww2-japan-and-egypt-are-the-three-worst-settings-for-an-assassins-creed-game/
    Ipak se mora priznati da Indija bar zvuči kao dosta zanimljivo mesto radnje za neki budući AC, malo igara se uopšte dotiče tog dela sveta i njihove istorije...

    OdgovoriIzbriši
  13. Nezanimljivo mesto...pa više slobode imaju tamo da smišljaju nego bilo gde drugde. Cela Azija je puna moćnih legendi i ima solidnu i zanimljivu istoriju. Baš šteta, jedan shinobi bi bio vrh. Za trojku se i pričalo u početku da bi trebalo da se održava u Japanu.

    Asura's Wrath je nešto na indijsko-budistički fazon, zar ne? Eh, da to ima za PC...

    OdgovoriIzbriši
  14. Pa ljudi koji rade na AC serijalu uglavnom traze lokacije koje je malo ko do sada odabrao, tj. one lokacije koje su najmanje obradjene u igrama.

    OdgovoriIzbriši
  15. Da li ce biti jos nastavaka ?? Ili je ovo poslednji ? :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!