2. velj 2013.

Farming Simulator 2013, recenzija

Posle prikaza igre Agricultural Simulator 2011: Extended Edition pristigla nam je i igra Farming Simulator 2013. Ako niste znali, posredi je najčešće tražen pojam po kome su razni dolazili na naš sajt. E, pa drugari, konačno je pred vama slavni Farming Simulator 2013. Komentarisali ste da je daleko bolji od Agricultural Simulator-a. Da li je stvarno tako ili će simulacija od pre tri godine ipak uspeti da se nosi sa skupocenim Farming Simulatorom 2013, doznaćete upravo ovde.

Za razliku od Slovenaca kojima AgriSim nije jedina i ključna igra u ponudi, nemački tim Giants Software uglavnom se oslanja na serijal Farming Simulator, uz nekoliko izleta u simulaciju skijaškog centra i simulaciju građevinske kompanije zadužene za rušenje zgrada. Kao i Slovenci, Nemci nude svoj endžin (GIANTS Engine) za izradu 3D igara, ali s tom razlikom što nemački proizvod podržava razne prateće tehnologije (kao što je striming), te široku paletu platformi (Linux, MacOS, Android, iPad, PS Vita, N3DS, PS3, WiiU i Xbox 360).

Karambol
Prvi utisak o igri je doživljaj prostora. Počinjete ispred velike kuće sa prostranim dvorištem iza koga su pomoćne zgrade i čak desetak traktora i priključnih mašina. Na raspolaganju vam je nekoliko malenih traktora, po jedan ispred svake štale i sejačice. Srednji traktor čeka vas kod kultivatora, dok je grdosija spremna da povuče prikolicu ili plug. U poljoprivrednu pustolovinu krećete sa jednim malenim komadom zemlje koje je već zrelo za žetvu, a tu je i maleni kombajn sa žetelicom.

Pogled koji nikad nećete koristiti
Raskoš opreme i takoreći trčeći start dopunjuje sjajna grafika. Modeli mašina i traktora su urađeni zapanjujuće detaljno, a obodom pejzaža mile automobili. Vode ka seocetu koje je prostrano, naseljeno ljudima i podseća na naselja Bavarske. Automobili su kao i stanovnici, duhovi koji su tu samo da stvore privid života. Osim šumica i brdašaca, na mapi su fabrika, luka, mlin, železnica, tunel, pa i rečica. Prostorom, ipak, vladaju oranice, spremne da ih kupite i obrađujete.

U poseti seocetu
Znam da vas zanima kako Farming Simulator u ovom smislu bleštavila deluje u poređenju sa Agricultural Simulator-om. Pa, ponajpre, FarmSim ostavlja utisak arkadnije igre. Ne postoje oštećenja opreme, a pastelni lebdeći znaci u obliku pilula ukazuju na razne funkcije zgrada. Grafika nije mnogo bolja od AgriSim-a. Modeli jesu oštriji i detaljniji, ali ne postoji, na primer, prljanje kao u AgiSim-u, a i pogled iz kabine je nešto lošiji. U suštini čak i dve godine starija igra ovde sasvim pristojno drži ritam, a glavna prednost Farming Simulatora jeste ogroman prostor.

U susret kombajnu
Procedura zemljoradnje je veoma jednostavna. Ralo koristite samo za pripremu zemljišta tj. za pravljenje nove oranice čime se dve manje parcele mogu spojiti u jednu. Kultivatorom pripremate teren za setvu. Sejačica baca seme, kao što joj sam naziv kaže. Kad kultura dozre (kroz nekoliko faza koje možete pratiti na mapi ili uživo) vreme je za žetvu. Žitarice skupljate kombajnom, ali će vam za pojedine kulture biti neophodne specijalizovane mašine, kao što su kombajn za kukuruz, mašina za žetvu krompira i sl. Uz pomoć PDA-uređaja možete da pratite vremensku prognozu, kao i kretanje cena na tržištu, pa da izaberete najpovoljnje otkupno mesto. Obično je to mlin (za žitarice), a povremeno se javljaju posebne ponude na kojima možete dodatno da se obogatite. Ukoliko posedujete sprave za košenje (samostalnu kosilicu ili priključak za traktor), te razne vrste balirki, možete nešto da zaradite i na otkosu tj. slami ili čak travici koja raste između oranica.

Da nam rodi žito!
Ako Farming Simulator drži blagu prednost u odnosu na ratarstvo, ponešto kaska za konkurencijom kad je posredi stočarstvo. Krave, ovce ili kokoške jedini su izbor (podsetiću vas u AgriSim-u imate na raspolaganju razne vrste živuljki, od zečeva do karibua). Jaja prodajete u selu, ovce daju vunu, a krave - mleko.

Im'o sam strašnog petla...
Ono što Farming Simulator 2013 ima kao glavnu prednost u smislu aktivnosti jesu misije i podrška. Misije je zapravo pompezan naziv za raznorazne zadatke koji mogu da vam donesu brzi keš. Ukoliko imate traktor specijalizovan za utovar (sa mnoštvom raznih višljuškara) možete da pomognete komšijama i steknete finu svotu. Isto važi i za kosilicu koja se vrlo brzo isplati kroz uslužno košenje trave. Misije možete da isključite ukoliko vas smaraju, kao i da podesite njihovu učestalost.

Prostor je ogroman
Vreme kao faktor utiče na rast kultura i prinos životinjskih proizvoda, ali kao i u Agricultural Simulator-u ne utiče na brzinu obavljanja mašinskih poslova. Drugim rečima, isključite protok vremena dok sejete, žanjete ili đubrite zemlju, a uključite dok čekate da biljke porastu (svega nekoliko sati).

Mile, idi kući - pijan si!
Prostor u kome AgriSim opet izbija u prednost jeste angažovanje radnika. U igri koju su radili Slovenci možete zaposliti nekoliko radnika, a svaki ima veštine koje se unapređuju. U Farming Simulatoru imate svega jednog zaposlenog koji zapravo predstavlja besprekorni autopilot za datu mašinu ili operaciju. Na primer, ukoliko unajmite radnika dok ste u kabini žetelice, on će početi da žanje, zaustavljaće se kad se kombajn napuni i sipati zrnevlje u prikolicu ukoliko je doterate dovoljno blizu kombajna. Radnika plaćate dok radi, a ukoliko seje, plaćate i seme koje se ne troši iz spremnika (tj. ponaša se kao da unajmljeni radnik donosi svoje seme). Opet jedan mali danak arkadnosti koji čini da Agricultural Simulator ima prednost, jer može da se igra i kao simulacija mašina i kao simulacija menadžera gazdinstva.

Crveni traktori idu brže
Podrška igri jeste glavni razlog popularnosti Farming Simulator-a. Na zvaničnom sajtu možete naći mnoštvo modova, paketa sa novim mašinama, novim modelima, čak novim pravilima igre (na primer, ručno paljenje traktora). Količina dodatnog materijala (besplatnog ili DLC-paketa) je ogromna, pa je jasno da je Farming Sim i pored svih nedostataka u odnosu na konkurenciju ipak popularnija franšiza.

Presipanje (iz šupljeg u prazno)
Premda deluje arkadnije (npr. teleport iz mašine u mašinu pritiskom na TAB, bez obzira na udaljenost), Farming Sim ima i prednost utoliko što je pristupačnija igraču. Osim brojnih informacija na terenu, dostupne su vam telefonska govornica (kao neka vrsta savetovališta), kao i intekativni tutorijali. Imam utisak da je ekonomski model slabiji od onog iz konkurentske igre, ali opet, to je samo pitanje 'arkadne' prirode ovog simulatora.

Samo što nije dozrelo
Farming Simulator je kudikamo skuplji (24.99 EUR na Steam-u 24.99$ kod proizvođača) od Agricultural Simulator-a (14.99 EUR na Steam-u), ali AgriSim nema verzije mlađe od 2011 na Steam-u. S druge strane Farming Simulator 2011 košta svega 9.99 EUR, ali je daleko slabija igra od iste verzije konkurencije. Drugim rečima, izbor između jedne ili druge igre svodi se na lični ukus i dubinu džepa. U svakom slučaju, toplo igru toplo preporučujem svim virtualnim famerima.

Igru smo dobili zahvaljujući ljubaznosti proizvođača, firme Giants Software. 



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Nazalost nisam igrao jos uvek Farming Simulator 2013, ali mi graficki deluje bolje od Agricultural Simulator 2011 (koji imam). Iskreno to dal se vidi da je zaprljan traktor ili ne, nije neka bitna stavka. Istina Agricultural Simulator 2011 i ako je igra starija lepo izgleda. Kazes arkadniji je, pa mozda bi mi nekad i prijalo da bude malo arkadniji simulator (Agricultural 2011), ali meni ne smeta (ne uvek, zavisi od raspolozenja za igru) da satim samo orem. :)

    Ne znam ako budem imao novaca ili bude neka steam rasprodaja sigurno cu ga kupiti (Farming Simulator 2013), posto mi se bas igra! ^_^

    OdgovoriIzbriši
  2. Šta ja znam, nije tako loša grafa u AS 2011 mislim ubi onaj antialiasing i modeli su odlični posebno iz kabine... ali FS 2013 ima jezivu podršku, sa DLC-om možeš da postavljaš svoje plastenike, da se baviš povrtarstvom baš su ga razgranali...

    OdgovoriIzbriši
  3. Slažem se definitivno ide u wishlist...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!