25. svi 2013.

Call of Juarez: Gunslinger, recenzija

Od igara uvek očekujemo da donesu nešto novo, da unaprede svoj žanr, da odmaknu dalje od prethodnika. Najveći broj naslova ni izbliza ne ispuni taj uslov, zato se tek retki biseri uzdignu u vrh igračkog panteona. Međutim, ponekad se dogodi upravo suprotno. Autori naprave potpuni zaokret i umesto napred, okrenu se unatrag, izvornim rešenjima. Jedan od najboljih primera jeste igra Serious Sam, koja je posle brojnih unapređenja naracije kod naslova iz tog vremena, neretko nauštrb same mehanike igranja, donela osveženje u vidu povratka korenima žanra, tačnije čistoj haotičnoj, arkadnoj akciji koja je igračima bila zabavnija nego što bi iko očekivao. Komercijalni uspeh naslova naveo je mnoge da pokušaju isto, ali malo koja priča se završila uspešno. Razvojni tim Techland, autori vrlo dobrih igara Xpand rally, Dead Island i Call of Juarez: Bound in Blood, već su omanuli nedavnim pokušajem da iz korena promene popularan serijal i uvedu ga u sadašnjost. Koliko god rizičan potez bio, povratak u prošlost - u svakom mogućem smislu - bio je jedini izlaz. Na sreću nas igrača, ovo je bio pun pogodak!


Call of Juarez: Gunslinger vraća se ne samo dobro poznatoj western tematici, već i gotovo zaboravljenoj mehanici streljane, iz koje su svojevremeno i nastale akcione igre sa pogledom iz prvog lica. Iskusniji igrači još uvek pamte naslov Lethal Enforcers II: Gun Fighters sa konzole Sega Genesis ili arkadnih aparata, u kojem smo, u ulozi šerifa, pucali u bandite koji pljačkaju banku, otimaju kočiju, napadaju voz i na slične načine remete miran život na divljem zapadu. Tehnička ograničenja tog vremena nametnula su igrama jednostavno animirane slike protivnika, koji su se pojavljivali na unapred određenim mestima i ponavljali izlizane fraze, a igrač je morao samo da ih pogodi pre nego što se sklone sa ekrana, te pripazi da ne ubije nekog od nevinih prolaznika. Gunslinger je, u suštini, savremeno odavanje počasti takvim igrama, omaž koji na svakom koraku pokazuje da su i njegovi autori nekada davno uživali uz klasike žanra i filmove kakvi se više ne snimaju. Daleko od toga da se igranje svodi na nišanjenje po statičnim ekranima. Tehničke karakteristike igre su odlične, a naracija pomera poznate granice i sigurno će vas oduševiti.


Početkom prošlog veka, ostareli revolveraš Sajlas Grivs stiže u starovremensku krčmu. Tri mušterije i starac za šankom daju mu besplatno piće u zamenu za životnu priču. Mladić Dvajt veruje u legendu o neustrašivom lovcu na ucenjene glave i cela igra zapravo jeste njegov doživljaj starčevih avantura, oslikan bujnom maštom tokom pripovedanja u mračnoj birtiji. Često se pak istina ne poklapa sa pričama objavljenim u popularnim romanima. U takvim trenucima mladićeva predstava, a samim tim i okruženje u kojem se nalazimo, menjaju se dinamički da se prilagode priči. Čak i kada starac pripoveda po sećanju, naracija je često nesigurna. Slušaoci ga tu i tamo pogrešno razumeju, ili se on zanese pa malo ukrasi priču hipotetičkim avanturama, te se kasnije vraća i pripoveda kako se nešto stvarno desilo. Ovo igru čini zanimljivijom i omogućava nam da iste deonice odigramo na više načina, bez potrebe da autori ugrade grananja priče, što bi svakako uticalo na sredstva neophodna da se igra napravi, ali i sprečilo deo igrača da uživaju u svim nitima pripovedanja. Najbolje je što promene priče igra animira uživo, pojačavajući tako utisak koji ostavljaju.


Kampanja pripoveda sagu o Sajlasu i njegovoj poteri za trojicom ljudi koji su mu uništili život. Sastoji se iz desetine raznovrsnih misija. Slušajući priču o njegovom životu, proživećete sve od traganja za odmetnicima po planinama i močvarama, preko brutalnih gradskih okržaja sa čitavim bandama, do sprečavanja spektakularnih pljački voza. Istina, kroz različite misije provlače se već viđeni elementi okruženja. Tunel pećine, sporedna ulica, ili ruševna kuća identične su u nekoliko različitih misija, ali detalji koji ih okružuju uvek su različiti, kao i doba dana, vremenski uslovi i ostale tehnikalije koje utiču na atmosferu igre, tako da će retka ponavljanja zasmetati samo najprobirljivijim igračima. U svakoj deonici sakriveni su vredni predmeti, čijim pronalaženjem otključavate istinite priče o raznim ljudima, mestima i događajima iz igre, što predstavlja zaista zanimljivo štivo. Takođe, autori su omogućili ne samo korišćenje tri vrste revolvera i tri puške, već i njihovu nadogradnju kroz unapređenje veština. Svaki pogodak donosi određeno iskustvo, a stečeni poeni mogu da se ulože u neku od tri grane unapređenja.


Igra se povremeno oslanja na brze reakcije igrača (Quick Time Events), što obično predstavlja izvor nerviranja. Za divno čudo, autori su našli način da ovakvi događaji budu zabavni! Naime, u situacijama u kojima je neophodno brzo reagovati, ne možete da poginete kao u drugim igrama, već samo da izgubite priliku da automatizovano uklonite protivnike. Ukoliko omanete i sekvenca se prekine, ostaje vam da neprijatelje sredite sopstvenom veštinom. U ovome pomažu dve osnovne veštine, dostupne bez obzira na put unapređenja za koji se odlučite. To su koncentracija, kojom se privremeno usporava vreme, te instinkt za izbegavanje smrti, zahvaljujući kojem imate priliku (ne mora da znači da ćete uspeti) da izbegnete onaj jedan metak koji bi vas poslao u večna lovišta. Ukratko, sve nabrojano čini igru tečnijom, bržom, zabavnijom. Zabavnoj atmosferi doprinose i dopadljivo nacrtane najave važnih likova, poput onih u Borderlands 2, ili delimično animirani stripovi koji povezuju priče, slični onima koji su krasili prve dve igre iz serijala Thief ili Witcher 2. Za kraj, valja pomenuti da kampanja ima dva kraja!


Postoje još dva odvojena načina igranja. Arkada predstavlja klasičnu streljanu, očišćenu od naracije i taktiziranja. Sastoji se od kratkih misija sa ograničenim vremenom, u kojima je neophodno povezati ubistva protivnika u što duži niz, kako bi se množilac rezultata digao u nebo i doneo vam što bolji rezultat. Da bi se ovo ostvarilo neophodno je savladati veštinu korišćenja koncentracije, tj. ograničenog usporavanja vremena i grafičkog isticanja protivnika, te upornim ponavljanjem misija naučiti napamet izgled deonica i raspored neprijatelja. Svaki novi prelazak donosi bodove kojima se otključavaju dodatne veštine, koje znatno pomažu da krajnji rezultat skoči visoko i stavi vas iznad prijatelja i ostalih igrača, sa kojima se poredite preko Interneta. Revolveraški izazov predstavlja seriju od petnaest duela sa poznatim protivnicima iz igre. Na raspolaganju vam je samo pet života, a imate priliku da časno ili nečasno savladate sve protivnike u nizu. Dvoboji se izvode nešto drugačije nego u prethodnim igrama, ali je moje mišljenje da je ovaj sistem bolji i daleko zabavniji nego stari.


Techland je ovog puta zaslužio aplauz. Call of Juarez: Gunslinger je odlična, iako nevelika igra. Grafički stil je dopadljiv i savršeno odgovara tematici, muzička podloga znatno doprinosi atmosferi, glasovna gluma je zabavna i nema joj se šta zameriti, a naracija kojom se odlikuje kampanja predstavlja inovativan primer pripovedanja u akcionim igrama. Igra je ono što vi poželite da bude, jer nudi izbor između taktičkog gađanja sa daljine ili trčanja do protivnika i haotičnog rešetanja sa usporavanjem vremena i izbegavanjem metaka. Misije su raznovrsne, a čak i delovi koji se ponavljaju, poput revolveraških duela kojima se mnoge završavaju, dovoljno su različiti da uvek budu sveži. Ne postoji bilo koji oblik igranja sa prijateljima putem Interneta, ali ne vidim to kao manu. Štaviše, ispostavlja se da su mali proračun i sramota zbog prethodnog promašaja, zvanog Cartel, autorima bili dodatni podsticaj da naprave veoma zabavan naslov za samostalno igranje, u čemu su u potpunosti i uspeli. Moja je preporuka da ovu igru kupite, ne samo jer je cena prihvatljiva i za naše uslove, već jer moramo dati do znanja autorima kakve igre da prave u budućnosti.

Možda će vas zanimati i snimak igranja prve dve misije, ili prikaz arkadnog moda?

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Nisam je jos odigrao ali verujem ti na rec da je igra dobra. Nakon Kartela sta god da su uradili ispalo bi bolje. Odlicna recenzija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicna recenzija. Cim bude neki zesci popust kupujem! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična igra! Svaka čast Techlandu a svaka čast i Ubisoftu jer su im pružili šansku da se iskupe posle Cartela! Ovo je i već drugi put posle FC3 Blood Dragon da ubisoft izda jedan "mali" spin off koji po sadržaju i kvalitetu može da posrami većinu pucačina koje se prodaju po full retail ceni.
    Nadam se da će prodaja biti dobra pa da uskoro dobijemo pravi punokrvni Call of Juarez 3!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicna igra vredna svake pare, bolji narativ dugo ne videh :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Trenutno se na GMG uz zimski vaučer može nabaviti za 4.1$ (3e), što uopšte nije loše.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!