28. pro 2013.

Hinterland, recenzija

Deluje glupo, ali Hinterland sam nabavio samo zato što je imala predivnu naslovnicu. Dobro, pomalo i zato što je pisalo da je spoj upravljanja gradom i RPG-a. I lepota i neobičan zbir žanrova imaju ponajviše veze sa vođom tima Tilted Mill Entertainment. Kris Beatris je prvenstveno slikar. Radio je za vodeće izdavačke kuće na oslikavanju knjiga za decu, a sarađivao je i sa kompanijom Disney. Dela su mu veoma živopisna i bajkovita, puna uverljivosti u maštovitom i mašte u stvarnosti. Kao igrotvorac uglavnom je pravio upraviteljske simulacije; Caesar, Lords of the Realm, Lords of Magic, Pharaoh, Zeus, Children of the Nile, Caesar IV, SimCity Societies. Valja još napomenuti da je potekao iz studija Sierra Entertainment's Impression Games, jer se u igri Hinterland prepoznaju uticaji i Krisovog slikarstva i graditeljskih igara, kao i tanani znaci da je učenik velikog studija Sierra.

Znam da nije slika iz igre, ali je primer lepih ilustracija Krisa Beatrisa
Hinterland je slatka mala RPG-igra koja se igra iznova i iznova. To znači da nema velike kampanje i pripovedanja, već mnoštva pojedinosti, a svaka je usmerena da igranje pretvori u iskustvo koje želite da ponovite. Priča je uvek ista i vrlo jednostavna. Kralj vas šalje u pograničnu zonu, a zadatak vam je da pripitomite divljinu, izgradite divan grad poželjan za doseljenike. Očekujte bitke protiv monstruma, osvajanje teritorije, upravljanje gradom i kraljevo zanovetanje.

Čak i kurtizana može da postane vojvotkinja
Već na samom polazu nudi vam se preko dvadeset avatara od kojih su neki veoma zabavni i razbijaju dosadu ustaljenje ponude. Možete, na primer, da budete kurtizana, arhitekta, patuljački predradnik, domostrojitelj, goblinski hemičar, pa čak i pali borac (zombifikovani heroj). Svaki junak donosi ponešto različit raspored početnih sirovina, te ponešto menja pravila igre. Na primer, neki likovi imaju lošu opremu na početku ili malo sirovina. To se uglavom brzo nadomesti. S druge strane, poneki junaci imaju neodstatke koji se teško ispravljaju ili sitne pogodnosti koje će ih pratiti do kraja igre.

Na samom početku nigde nikog, ovde imam sreće da je odmah naišao farmer
U zavisnosti od toga koliko želite da igra bude teška ili duga, birate nivo težine i veličinu mape. Divljina se sastoji od šuma, planina, magijskih portala, tvrđava, plemenskih sela, zverskih jazbina, kamenoloma, rudnika, napuštenih groblja, jezera i livada punih lekovitih trava. Svako polje je označeno koliko opasna bića naseljavaju taj prostor. Svaka tačkica otprilike označava zbir nivoa koji će vam biti neophodni da se uhvatite u koštac sa zlotvorima (šumarak sa jednom tačkicom možete odmah da osvojite, dok je tvrđava sa pet tačkica tvrd orah). Kad stupite u zonu, dobijate poruku koliko čudovišta preostaje, a možete ih pratiti na mini-mapi (radar). Oslobađanje teritorije od protivnika donosi prednost gradu. Šuma obezbeđuje više hrane lovcima, jezero je izvor pitke vode, rudnik omogućava zanatlijama da prave bolju robu i slično. Borba je u akcionom stilu. Meri se snaga vas i vaših saveznika (broj i boja mačeva), otpornost na udarce (broj i boja štitova), te zdravlje (crvena trakica). Oporavljate se u selu, premda ima junaka koji mogu da se zaleče i u prirodi ili samo u prirodi (npr. vilenjaci). Iza protivnika ostaje plen, a poneke zone sadrže i kovčege s blagom. Kad potamanite sve protivnike i osvojite sve teritorije, igra je završena. Na nižim nivoima težine ne možete da poginete, već se uz smanjenje slave (Fame) vraćate u selo, dok je na višim nivoima smrt kraj igre. 

Stigao je i majstor, odmah dobija bolji čekić (oružje i alat u isto vreme) i klešta (alat)
U dnu ekrana su dve trake. U levu smeštate opremu koja se nalazi u skladištu sela, a u desnoj su predmeti koje nosite sa sobom (magijski napici, plen). U vrhu ekrana je pregled sirovina. Zlatom kupujete kućice za doseljenike, unapređujete grad, te isplaćujete pohlepnog kralja. Hranom održavate selo i njegove stanovnike u životu. Stanovništvo je važna sirovina, jer predstavljaju moguće saborce, te proizvode štošta važno za opstanak grada. Slavu stičete pobedom protivnika, osvajanjem prostora, te ispunjavanjem kraljevih hirova. Ako izgubite slavu, gubite i igru, a pojedini naseljenici očekuju da imate određeni stepen slave. Zvezdica označava kvalitet života u naselju. Ne očekujte da se u vašem selu nastani visoki sveštenik ukoliko nemate potreban broj slave, potrebne zgrade i odgovarajući kvalitet života. 

Borbe su brze i ubitačne, a više od animacija gledaćete u crvenu trakicu kako sve brže postaje bela
Doseljenici su veoma važni za rast i razvitak grada. Bez famera i lovaca nema hrane, bez majstora i oružara nema bolje opreme. Čarobnjaci, alhemičari, sveštenici i vidari doprinose korisnim uslugama i predmetima, a krčmar je tu da obezbedi priliv novca i privlači doseljenike. Svaki doseljenik može da napreduje ukoliko mu izgradite bolju kuću. Farmer, na primer, može da stekne veliko imanje i počne da uzgaja zmajeve (biće mu neophodno i bar jedno zmajsko jaje). Od zanatlije postaje ili kovač ili majstor za lukove, a dalje od njih postaju majstor za oružje ili majstor za oklope. Ljupkost igre je u tome što će vam sve ovo biti veoma jasno, pa nema potrebe za složenijim objašnjenjem. Ko zapne, tu je dobra dokumentacija na sajtu razvojnog tima. Na primer, čim se sretnete sa prvim doseljenicima jasno će vam biti šta im je neophodno da bi postali deo grada. Neki očekuju stepen slave, stepen razvoja grada, određeni predmet (bardu je neophodan instrument) ili kakav drugi uslov (grobar neće da radi ako nemate bar jedan leš).

Nismo napaljeni, niti zapaljeni, već nas je sveštenik blagoslovio odbrambenom magijom
Stanarima možete da dajete opremu i naredite im da se bore u slučaju napada. Možete im naložiti da prestanu da se bave svojim poslom i prate vas u pustolovine. Družina može imati četiri člana (vaš junak plus još tri borca). Prilično su bistroumni, pa vam pomažu u borbi ili beže ako su blizu izmaka snaga. Svaki saborac ima četiri ležišta ispod portreta i pokazivača jačine napada, odbrane i zdravlja. Prvo ležište je za oružje, drugo je za oklop, treće je za štit, a četvrto je za alat i opremu. Dok su u gradu, alat im omogućava da bolje rade (proizvode više namirnica ili ih brže prave), a u avanturi im povećava snagu napada i odbrane (čarobno prstenje, moćne amajlije). Grad povremeno napadaju grupice protivnika, pa se potrudite da budete u blizini kad se pljačkaši pojave inače će da vam poubijaju stanovnike i sruše im domove. Kralj vas svako malo uznemirava zahtevima koji su uglavnom porez u hrani i zlatu, premda će da zatraži da uništite ovu ili onu grupu protivnika ili steknete ovu ili onu sirovinu.

Sad već gradić liči na nešto
U grad možete smestiti tridesetak kućica, pa nećete biti u mogućnosti da imate sve zanate koje igra nudi. Biće vam neophodno nekoliko farmi, nekoliko lovaca, nekoliko zanatlija (zbog specijalizacije). Ne možete, ipak, mnogo da pogrešite. Sve će uglavnom zavisiti od toga šta vam i kako zapadne (ako ne nađete čarobnu kuglu, nikad nećete zaposliti vračaru). Igra je u tom smislu veoma jednostavna, ali ne i bez izazova. Igranje je lako i zabavno, pa ćete već posle prve kampanje poželeti da podignete nivo težine (bilo jačim protivnicima ili većom mapom). 

Uau! Rogati šlem! A sad bez šale, obratite pažnju na opis opreme, oružje može biti jako, ali veoma sporo.
Grafika je više ljupka nego što je dobra. To kažem najpre zato što igra potiče iz 2008. godine, a i za ondašnje uslove ima izvesnu notu starinskog. Meni se dopala, kao i ilustracije Krisa Beatrisa koje su zaista čarobne. Muzika je prigodna. Vrlo brzo pređe u pozadinu i tvori dobru zvučnu kulisu, ali za one osetljivijeg uha verovatno će biti dosadnjikava kad se odsluša nekoliko puta. Menja se u odnosu na to da li ste u divljini ili u okrilju sela. Najviše me je podsetila na muziku iz Heroes of Might and Magic 2, a u tom stilu su i zvučni efekti. 

Ovako izgleda prelazak na drugi nivo. Dobra ilustracija svedenosti i jednostavnosti koju pruža Hinterland
Hinterland je bio deo paketa, a sada je na Steam-u na prodaji za deset evra (9.99). To je dobra cena, ali moram da napomenem da igra osim onog što iskusite u prvih nekoliko sati nema neku veću dubinu. Igraćete je kao što se zasladite čokoladnom štanglicom - tri zalogaja i nestalo. Hinterland ne nudi ono što novinari vole da ponavljaju kao kvalitet igre ("sati i sati zabave"), ali jeste dobra za sve one koji vole da im se RPG začini različitim elementima (graditeljski, akcioni, rogue-like).


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!