31. sij 2011.

Plants VS Zombies, recenzija

Strateške igre smatraju se ozbiljnim štivom za ozbiljne igrače. Zahtevaju potpunu posvećenost, koja je u suprotnosti sa pojmom povremenog igranja. Nema ničeg neobavezujućeg u složenim taktičkim manevrima, poznavanju svih jedinica i njihovih mogućnosti, ili proučavanju neprijatelja u potrazi za slabim tačkama. Pa ipak, ovaj žanr obuhvata veoma mnogo različitih naslova. Neki od njih smatraju se klasicima i imaju milione obožavalaca; drugi koriste dokazane ideje da otkinu parče ukusnog kolača zvanog zarada; treći uzimaju oprobanu mehaniku i dodaju joj nešto novo, svoje, u nadi da će na taj način privući sopstvenu publiku ili čak, uz dovoljno hrabrosti i sreće, pomeriti granice žanra.



Kako se većina razvojnih timova zadovoljava beskrajnim varijacijama, tako veliki broj strateških igara nalikuje međusobno jedna drugoj. Sve ih dakako smatramo složenim igrama, ako već ne i ozbiljnim pokušajima da se napravi valjana igra. Zašto se onda ceo jedan podžanr strateških igara uporno podcenjuje? Reč je o tower defense ostvarenjima, u kojima igrač najčešće brani svoju teritoriju postavljanjem odbranbenih kula, koje zatim samostalno napadaju protivnika u okviru svojih mogućnosti. Istorijski, ova podvrsta strategija vuče koren iz korisničkih mapa za popularne naslove poput Starcraft, Warcraft III ili Age of Empires II. Pa ipak, žanr je širu popularnost stekao tek masovnim širenjem flash igara, među kojima su se istakle brojne jednostavne tower defense strategije.


Vrhunac evolucije svakako su ozbiljne igre ovog tipa za PC i konzole poslednje generacije, poput Sol Survivor ili odličnog naslova Defense Grid. Međutim, najpoznatija igra ove vrste potpuno je „neozbiljna“ i ruši sve predstave o strategijama kao pojavi. Štaviše, mnogi igrači ne vide dalje od veselog i šarenog grafičkog prikaza, pa smatraju da je Plants VS Zombies još jedno ostvarenje koje ne zaslužuje da se o njemu govori bez korišćenja deminutiva za reč igra. Da li je zaista tako, ili je „komercijalna banda“ iz kuće PopCap pronašla zlatnu sredinu simpatičnog i složenog?


Sve je u ovoj igri, naizgled, jednostavno. Grafički prikaz je simpatičan i podseća na crtane filmove za decu. Zvuci jedinica su veseli i dopadljivi, a muzička podloga zarazna. Priča se može izneti u jednoj rečenici: Vaš dom napadaju zombiji, a branite se tako što sadite biljke koje će ih zaustaviti. Ipak, ova igra je dokaz da izgled često vara. Pre svega, postoji na desetine različitih zombija, sa specifičnim osobinama i specijalnim napadima. Njima se suprotstavlja još više raznovrsnih biljaka, gljiva i baštenskih predmeta. Iako početne deonice jesu jednostavne i uveliko podsećaju na običnu flash igru, kasnije bitke zahtevaju brižljiv odabir jedinica i taktiziranje pri njihovom raspoređivanju na tabli.


Osnovni režim igranja je kampanja za jednog igrača. Sastoji se iz pet grafički i funkcionalno različitih svetova. U svakom igrač mora da odbrani svoj dom kroz deset progresivno težih deonica. Svaki nivo ima pet vodoravnih traka kojima se zombiji kreću sa desne strane ka levoj. Sukob počinje po danu, na prednjem travnjaku, a nastavlja se kroz noć, prelazi u zadnje dvorište koje sadrži bazen i na kraju se seli na krov. Jedine odbranbene jedinice su biljke koje se sade u dvorištu, za šta je potrebna određena količina sunčeve svetlosti. Svaki nivo proizvodi određenu količinu ove sirovine, a igrač može da dopunjava zalihe sađenjem suncokreta ili zlatnih pečuraka.


Kao i u svakoj drugoj strategiji, dostupne jedinice u igri Plants VS Zombies moguće je podeliti u nekoliko grupa. Tu su proizvođači sirovina (suncokreti, pečurke, bele rade), odbranbeni tim (orasi, visoki orasi, mina od krompira, kruška), te napadači (grašak, zvezda, katapult od kukuruza itd). Svaka biljka ima svoju cenu izraženu u količini sunčeve energije potrebne za sađenje, te period regeneracije u toku kojeg nije moguće kupiti sledeći primerak iste sadnice. Na početku svake deonice igraču se prikazuje napadačka armija, na osnovu čijih osobina on bira biljke koje će moći da koristi za odbranu. Broj mesta za različite sadnice je ograničen, ali je moguće kupiti dodatni prostor.


Suncokreti su nedostupni na noćnim deonicama a pečurke na dnevnim, jer tada spavaju. Moguće ih je razbuditi korišćenjem zrna kafe, ali se ono otključava tek pred kraj kampanje. Deonice u zadnjem dvorištu sadrže bazen, koji daje prednost močvarnom rastinju, te zahteva da se kopnene biljke posade povrh lokvanja. Prisustvo bazena sa sobom povlači pojavu magle u noćnim časovima, tako da se smanjuje vidljivost. Na krovu je situacija još teža, jer svaka biljka zahteva prethodno postavljanje saksije u koju će biti posađena.


Na polovini svakog sveta, umesto uobičajene deonice u kojoj igrač bira svoje jedinice, javlja se nivo gde se sadnice dodeljuju nasumično. Pojavljuju se na pokretnoj traci u vrhu ekrana, a igrač mora da se snađe i iskoristi dostupne biljke najbolje što može. Ukoliko se ne snađe najbolje u ovim mini-igrama za razbijanje monotonije, pa se neki zombi provuče do samog praga, na scenu će stupiti poslednja linija odbrane - kosilica. Naime, svaka od pet traka ima jednu kosilicu koja se aktivira ukoliko se zombiji probiju do nje. Deonice sa bazenom zahtevaju da igrač prethodno kupi podvodni usisivač, a one na krovu da nabavi čistač oluka. Sve dok ih ne priušti, ovi svetovi neće imati tu dodatnu zaštitu.


Kupovina dodatnih mesta za sadnice, ali i novih semenki, korisnih predmeta i sličnih sitnica obavlja se u prodavnici koja je smeštena u gepek automobila luckastog komšije. On će, u zamenu za novac koji se sakuplja u toku igre ili prelaskom deonica, igraču ustupiti korisne dodatke i pojačanja koja se ne mogu steći na drugi način. Njegova uloga ne završava se tu, već ćete ga sresti i u ponovnom prelasku kampanje, kada izborom određenog broja sadnica unosi raznolikost i otežava napredak, te u dodatnom sadržaju poput mini igara, zagonetki ili zen cvetnjaka.


Mini-igre predstavljaju varijacije popularnih i manje poznatih flash igara i starijih PopCap naslova, s tim da su u glavnim ulogama ovog puta zombiji i biljke. Veoma su zarazne i jednostavno gutaju slobodno vreme, a ne zahtevaju dugotrajno učenje pravila i navikavanje na upravljački sistem. Pored njih tu su i dve zanimljive zagonetke, koje su slične mini-grama, s tim da sadrže po deset uzastopnih deonica, gde je poslednja beskonačna. Na koncu, prisutan je i režim preživljavanja, koji zahteva od igrača da preživi pet uzastopnih napada.


Zanimljivost predstavlja zen cvetnjak, koji nije mini igra u pravom smislu reči, već simulacija vrta u kojem igrač uzgaja cveće, zaliva ga, đubri i štiti od napasnika. Zauzvrat, biljke ga nagrađuju srebrnjacima i zlatnicima koje može da koristi za kupovinu. Uz igru stiže i almanah koji predstavlja enciklopediju svih dostupnih biljaka i zombija, tako da igrač može da se upozna sa svojim jedinicama i ljutim protivnicima na miru, van bojnog polja.


Sve to čini igru Plants VS Zombies savršenom strategijom za početnike koji još uvek ne znaju šta je to strateška igra, te nemaju dovoljno vremena ili volje da se posvete visokobudžetnim naslovima sa složenijom pričom i ozbiljnijim grafičkim prikazom. Igra nije teška i kampanja se može preći veoma brzo, ali tu nije kraj, jer pored ponovnog prelaska postoji i nekoliko dodatnih režima, veliki broj predmeta za kupovinu i uopšte, iznenađujuće mnogo dodatnog sadržaja. To predstavlja dobar primer kako se jednostavna zamisao može pretvoriti u iznenađujuće zanimljivu igru koja će zaraditi brdo novca i doneti slavu autorima. Domaći razvojni timovi, pričali smo već o tome, bi trebalo da se oprobaju u restauriranju klasika za novu publiku i nove medije kojima rok trajanja neće isteći brzo kao posustajećem DVD-u.

Opet, to što je igra veoma zabavna nikako nije prepreka za ozbiljne stratege da se malo razonode, tako da svim čitaocima toplo preporučujemo Plants VS Zombies.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Igra za podizanje raspolozenja! Sve u vezi igre zraci nekim smekom, koji ne moze a da ne izmami osmeh na licu. Mozda i nije teska, sto je ujedno i najveca mana, ali je itekako simpaticna i zabavna. Obavezan mali deo steam kolekcije!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Esencija ljubavi otelotvorena u igri.

    OdgovoriIzbriši
  3. 2 sata nakon igranje ove igre lice mi je ukoceno u :) pozi

    OdgovoriIzbriši
  4. Inače ne igram mini-igre (PopCap, GameHouse) ali ovu definitivno vredi odigrati! Da ne trošim reči hvale, već je sve rečeno, samo bih izdvojio muziku koja je sjajno odrađena (i dan danas je redovno slušam u Game plejlisti). Na oficijelnom sajtu možete poslušati sve numere: http://laurashigihara.bandcamp.com/album/plants-vs-zombies-soundtrack

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicna igra, vrlo zarazna i duhovita, muzika je sjajna a osmeh sa lica ne spada sve vreme dok je igrate
    Dokaz da za dobru igru nije potrebno brdo resursa i para vec samo malo mastovitosti, tako da su ova "mala" ostvarenja dosta cesto prava remek dela naspram naduvanih kvazi velicina :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Игра је толико заразна да је подједнако волимо и моји синови и ја. На занимљив начин развија осећај за тактику. Свака препорука.

    OdgovoriIzbriši
  7. Stavim skushke, pojacam i ugasim svetlo .. loodilo,, :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako zarazna igra. Ko nije igrao do sad (mada mislim da je mali broj), preporucujem da proba :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!