12. srp 2011.

Hamilton's Great Adventure, recenzija

Savremene logičke igre možemo nabrojati na prste. Sasvim očekivano, sve nam dolaze iz nezavisnih studija. Mali autorski timovi bez finansijske podrške izdavača imaju samo jedan adut u neumoljivom tržišnom takmičenju – kvalitet. Ukoliko izostane, igra će biti pomenuta u nekoliko recenzija i uskoro nestati iz svesti igrača, kao da je ni bilo nije. Autori koji pak uspeju da pronađu onaj zlatni spoj jednostavne mehanike i složenih zagonetki mogu da očekuju dobru prodaju, koja je jedini način da se osigura plata za zaposlene. Nažalost, odličnih igara ove vrste još je manje. Upravo iz tog razloga ljubitelji logičkih zavrzlama moraju da obrate pažnju na svaki novi naslov, ma koliko čudno im delovao. Ukoliko tražite igru koja će vas iznervirati dovoljno da je isključite, a posle se rešenja zagonetke setite dok radite nešto sasvim drugo, onda ne tražite dalje. Zamena za Toki Tori je tu.


Hamilton's Great Adventure delo je švedskog studija Fat Shark, poznatog po naslovima Bionic Commando Rearmed 2 i Lead and Gold: Gangs of the Wild West. Posredi je neobično logičko ostvarenje koje se odlikuje simpatičnom pozadinskom pričom, arhetipskim ali duhovitim likovima, raznovrsnim pejzažima, te zaista složenim zagonetkama koje će povremeno namučiti i najiskusnije igrače. Priča je jednostavna: ostareli Hamilton pripoveda svoje slavne avanture unuci, dok razgledaju album sa fotografijama. Radnja se igraču predstavlja pomoću fotografija iz mladih dana, koje povezane u niz daju svojevrsnu stripsku animaciju čiji je cilj da igrača upozna sa junacima, pričom, ali i nevoljama koje ga iščekuju. Zanimljivo je da je igra zapravo predviđena za dva igrača, gde jedan upravlja brkatim avanturistom, a drugi vodi njegovu pticu. Naravno, postoji i kampanja za jednog igrača u kojoj igrač sam vodi oba lika.


Upravljanje je jednostavno. Hamilton se kreće samo u četiri pravca po postojećim poljima zamišljene table, za šta se koriste tasteri WASD. U svakom trenutku može da ima najviše tri spravice, za čije aktiviranje se koriste tipke 1, 2 i 3. Na koncu, tu je taster SPACE kojim se otključavaju prolazi, nakon što igrač uspešno stigne do njih sa odgovarajućim ključem u džepu. Sa druge strane, rajska ptica po imenu Saša kreće se slobodno iznad samog nivoa, a igrač je vodi pomoću miša. Levi taster je usmerava, srednji aktivira krik koji ometa ili priziva neprijatelje, dok desni aktivira posebne komande koje se menjaju kroz igru, u zavisnosti od situacije u kojoj se hrabra družina nađe. Iako je Hamiltonov osnovni zadatak da prođe kroz nivo a Sašin da mu pomogne aktiviranjem nedostupnih poluga, igrači željni boljeg rezultata sigurno će pokušati da sakupe sve novčiće i ljubičaste lampione, koji donose dodatne bodove.


Sam prolazak kroz nivo najčešće i nije težak. Problem upravo nastaje kada igrač, ohrabren javnom tabelom rezultata na internetu i steam-dostignućima koja je potrebno osvojiti, poželi bolji rezultat. Tada je neophodno za što kraće vreme sakupiti što je moguće veći broj bodova i uspešno okončati nivo, što zna da preraste u logičku zavrzlamu neslućenih razmera. Naime, svaki nivo zapravo je pravi-pravcati lavirint ispresecan najrazličitijim preprekama. Tu su polja koja padaju u provaliju nakon što preko njih pređete jednom ili dva puta; prolaz često zatvaraju kapije koje je nemoguće otvoriti bez ključa, koji se opet gotovo uvek nalazi na suprotnoj strani mape. Štaviše, kapije se otključavaju samo sa jedne strane, što znači da će igrač često morati da razmišlja nekoliko koraka unapred, te otključa kapiju kroz koju neće odmah proći, pazeći usput da ne uništi jedini put do nje, ili namerno ponovi deo nivoa kako bi sakupio više zlatnika. U toku kampanje igrač otkriva nove zamke, poput živog peska i sličnih opasnosti.


Posle nekog vremena u trku za bodove uključuju se i neprijatelji. Njih ima nekoliko vrsta i veoma su maštovito zamišljeni i animirani, a cilj im je da vas spreče da ostvarite dobro prolazno vreme. Autori su prilagodili svaki tip neprijatelja i prepreke jednom od četiri okruženja u kojima se igra odvija, pa će tako u Amazoniji biti prisutne pirane i vodotoci, a na Himalajima divikoze sa skijaškim naočarima, ili hladni vetrovi koji igrača guraju u određenom smeru. Sam po sebi, ni jedan od ovih elemenata ne predstavlja neprelaznu prepreku, ali udruženi u poseban niz oni čine pravi izazov. Interakcija nekih protivnika sa različitim preprekama ili prekidačima u kasnijim poglavljima igre stvoriće još jedan dodatni problem za igrača – vremensko ograničenje. Naime, često će mogućnost prelaska nivoa neposredno zavisiti od usklađivanja sopstvenih koraka sa kretanjem skriptovanog protivnika.


Igra je podeljena na četiri poglavlja koja se vizuelno i mehanički razlikuju, iako je osnovna mehanika uvek ista. Tu su tropska prašuma, ledeni planinski vrhovi, peščana pustinja, te izgubljeni svet nalik na Atlantidu. Svako poglavlje počinje uvodnom animacijom, a okončava se izazovom, koji prestavlja posebno tešku deonicu u kojoj igrač mora da nadmudri glavonju. Osvajanje zlatnih medalja na nekoliko uzastopnih deonica otključaće dodatne (bonus) izazove, koji su najčešće teži od obaveznih nivoa. Hamilton vremenom stiče spravice koje mu unekoliko olakšavaju prelazak težih deonica, ali glavno oružje igrača do samog kraja ostaje oštar um. Najveći problem jesu pomalo zahtevne kontrole. U toku testiranja dešavalo se da junak ponekad ne odreaguje na vreme na zadatu komandu, što je gotovo uvek imalo za posledicu obavezno restartovanje čitave deonice.


Ostaje samo da se upitamo vredi li kupiti ovu igru? Verujem da se pomenuti problem sa kontrolama može zanemariti, jer je zaista reč samo o potrebi da se igranjem stekne osećaj za pravovremeno pritiskanje tastera, a ne o tehničkom nedostatku. Konačni utisak jeste da je reč o veoma zabavnoj i izazovnoj logičkoj igri. Sa tehničke strane nema zamerki jer su grafika i zvuk zaista odlični, a jedino je potrebno obratiti pažnju na to da igra zahteva Windows Vista ili 7 i grafički adapter sa podrškom za DirectX 10 ili noviji. Ukoliko volite da mučite sopstveni um prostornim zagonetkama, onda je odgovor prilično jasan: Hamilton's Great Adventure obavezno je štivo za vašu sivu masu. Cena sasvim pristojna, s obzirom na to da igra nudi više od 60 različitih deonica u predivno animiranom i duhovitom svetu zagonetki.

Primerak igre za testiranje ustupio razvojni tim Fat Shark

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Znaci - vredi para! Morace da saceka da na moj PC stigne Win7 :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad mi je žao što nisam kupio ovu igru dok je bila na popustu.:(

    OdgovoriIzbriši
  3. На неким другим местима сам прочитао другачије па јој нисам ни дао шансу.

    То се мора исправити, јер нема разлога да вам не верујем. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ono što me je najprijatnije iznenadilo je priča. Za ovakav tip igara se očekuje da nema nikakvu priču već da je ona tu čisto radi reda ali ovde je to drugačije. Dobro, nije ništa specijalna ali opet, bolja je od većine drugih koje se pojavljuju u igrama ovog tipa.

    Zamerki gotovo da nemam. AI ptice je mogao malo da se ispegla, ume da 'zaglupi' povremeno ali dobro... Moglo je malo više muzičkih tema da se napravi (svaki chapter ima samo jednu temu).

    Topla preporuka za fanove žanra!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!