3. stu 2012.

Lead and Gold: Gangs of the Wild West, recenzija

Kad smo opisivali Krater, najavili smo još jednu sjajnu igru iz radionice švedskog tima Fatshark - Lead and Gold: Gangs of the Wild West. I opet, ista priča. Sjajna igra nije prošla tako bajno, samo zato što maleni tim nikad neće moći da se nadmeće sa velikim igračima, ne dobija zasluženu medijsku pažnju, a razmaženi igrači neće da probaju nešto drugo, makar samo da razbiju monotoniju. I opet, kritika publike i kritika "novinara" oštro se razlikuju. Dok veliki igrački sajtovi daju osrednje (premda ipak pozitivne ocene), igrači ne kriju zadovoljstvo i oduševljenje.
Rudarski kamp u tami
"Igraj samo Team Fortress 2 i nemaj drugih timskih pucačina osim TF2!"

Zamenik puca brzo i precizno, kao što i dolikuje Ruci Zakona
Čim su Lead and Gold upredili sa igrom Team Fortress 2, kao da je otrovna, igrači su je prenebregli. A jedini razlog da se uporedi sa TF2 jeste činjenica da je posredi timska pucaljka.

Nišanski pogled puške za lov n bizone
Radnja igre odvija se na divljem zapadu. Sjajan izbor jer igre ove tematike nepravedno su zapostavljene. Divlji zapad donosi posebnu vrstu nostalgije - bar starijim igračima - jer vraća u sećanje kultne kaubojske filmove, Džona Vejna, Klinta Istvuda i igranje "kauboja i indijanaca" (ponavljam, za one rođene pre nego što su žmurke i šuge prebačene u virtuelni svet).

Klaustrofobična skučenost napuštenog rudnika zlata
Da bi održali herojski, pionirski duh vremena, Fatshark-ov tim se odlučio da "klase" zameni "likovima". Tu je Revolveraš, koji barata teškim koltom i majstor je borbe iz neposredne blizine. U tom smislu ima posebnu sposobnost da brzo puca (na uštrb preciznosti). Rudar je teškaš naoružan sačmarom i opasnim dinamitima. Njegovo je majstorstvo na poludistanci. Sledi Zamenik (šerifa) koji nosi opaku vinčesterku. Sjajan je na svim razdaljinama, a može da obeleži metu saborcima. I na kraju, tu je ljupka Traperka koja nosi lovačku pušku (čitaj, snajper) i postavlja smrtonosne zamke.

Pala je, ali nije još pobeđena...
E, sad!

Rudar ih slaže na ogradu, k'o zečeve
Uobičajena saradnja igrača pojačana je sinergijama. Svaki borac oko sebe širi auru. Saborci u dometu dobijaju različite bonuse, ojačavajući jedni druge. Revolveraš pojačava preciznost, Rudar pojačava odbranu, Zamenik uvećava ubojitost oružja, a dama povećava izglede za smrtonosne pogotke (critical hit). Uz ovo, svaki ratnik dobija poene iskustva i napreduje po nivoima, čime se poboljšavaju prednosti aure.

Osvajanje kontrolnih tačaka u pograničnom gradiću
Već zvuči zabavno, zar ne? Što reče naš drugar Bogy: "Znaš li kako prašim koltom?"

Traperka sabija puškom za lov na bizone
Dodajte još i šest veoma zanimljivo dizajniranih mapa i sedmu za vežbanje (igraćete protiv botova koji su priličan izazov dok se ne uhodate). Posebno bih pohvalio mape u smislu raznovrsnosti. Na svakoj postoji nekoliko prilaza, nekoliko zanimljivih, gotovo epskih, mesta i vešto postavljenih prolaza. Smeši vam se pravi uzbudljivi vestern, u stilu onih legendarnih CS-ovih mapa. Pucaćete sa krovova, juriti se po pećinama, skupljati blago, osvajati teritoriju, bacati burad s barutom, pljačkati banku.

Revolveraš je loš kad gađa mete veoma udaljene
Igra izgleda veoma dobro, prikaz je oštar, sa lepim pojedinostima, ali ne previše zagušena, tako da možete da se usredsredite na borbu. Likovi su lepo prikazani i animirani, a posebno je zanimljiva animacija kad oborite protivnika. Naime, pali borac nije još sasvim uklonjen, već počinje poslednjim trzajima da puca iz pištolja, u stilu pravih kaubojaca. Moram priznati da me je prvih nekoliko puta iznenadilo.

Ne samo da ima rudnik, ima i stari dobri gatling!
Lead and Gold kritikovan je zbog bagova, velikog pinga i problematičnih servera, ali zakrpe su to odavno rešile. Sada je jedino ostala tuga, jer serveri nisu uvek dovoljno popunjeni. Nada, ipak, ostaje, jer Lead and Gold se prodaje kao deo paketa nezavisnih igara, pa je možete dobiti na SteamGifts-ovoj lutriji. Čak i ako se odlučite da platite 8.99 EUR, nećete se pokajati.


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Ranko, u pravu si i za žmurke i šugu, i za Klinta Istvuda i Džona Vejna, i kauboje i indijance ali su preskočio da dodaš generaciju Zagora Te-nej-a, Teksa Vilera i ostalih. "Kult kaubojštine" još postoji u nekim "našim" generacijama tako da igre (kada filmova više nema) sa tematikom vesterna imaju dobar odziv bez obzira na kvalitet.

    Da li postoji sp varijanta?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne, baš... posredi je timska pucaljka, a solo-mod je samo vežba protiv botova. Možeš da je igraš sam ili u co-opu, ali botovi se neprestano pojavljuju i vrlo lako te izbuše...

    OdgovoriIzbriši
  3. Šteta što Read Dead Redemption nije nikada stigao na PC jer se radi o ubedljivo najboljoj igri sa ovom tematikom a i jednoj od najboljih igara ove generacije uopšte, po komentarima srećnika koji su imali zadovoljstvo da je odigraju na nekoj od konzola!:(
    Lead and Gold izgleda jako zabavno ali nema leba od ovih MP only igara ako nemaju veliku online zajednicu a kako sam čuo malo ko igra ovo.:(

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam za veliku zajednicu, ali kad se okupi družina, bude mnooogo zabave...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nabavio sam igru preko bundle-a al nikako da stignem da je probam.
    Najveci mi je smor kad vidim da igra nema dovoljno ljudi da je igra...
    Tako sam nabavio alien breed 3 i ista prica...

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa imaš ti, ima Bogi, imam ja, koliko vidim taman da opalimo jedan koop...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja bih igrao ovo cudo po ceo dan...

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je igra fantasticna, plus se lozim na western. Primetio sam da ima igraca na serverima u vecernjim casovima, tako da mozemo da se dogovorimo za neko igranje. ;)
    Inace odlepio sam na klasu Gunslinger, mama je na blizinu kad mu ukljucis skill. -brzopotezno_bang_bang_bang- PRASHI!!! ^_^
    Samo se nadam da ce se popuniti serveri, posto je igra prodata u velikim broju preko Indie Gala :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!