23. svi 2010.

Statistika

Vikend je vreme odmora. Kako reklamne agencije, službe za promociju i pojedinci zaduženi za informacije ne rade krajem sedmice, saopštenja za štampu praktično i nema. Otud je svake nedelje, sigurno ste primetili, malo zatišje. Nema vesti, a ako recenzija ne “padne” na taj dan, blog praktično spava do ponedeljka. Nedavno smo odlučili da to promenimo, pa tako vikendom možete da očekujete kolumne, tj. klasične blog članke na razne igračke teme. Ranko je već počeo da predstavlja zanimljiva Flash ostvarenja, Ketchua se bori sa industrijskim vetrenjačama, a ja ću danas pokušati da vas na zanimljiv način upoznam sa našim dosadašnjim radom. Ukoliko ste zaboravili, prvog maja smo obeležili tačno pola godine rada, što znači da je krajnje vreme da napravimo mali osvrt i vidimo šta vam se najviše dopalo.

Kad već pominjemo vas, to jest “naše verne čitaoce”, nemojte se zavarati i pomisliti da su u pitanju prazne reči. Čak 70% naših posetilaca se uvek iznova vraća da pročita nove vesti i recenzije, što je brojka kojom smo mi izuzetno zadovoljni. Zahvalni smo vam na svakom ostavljenom komentaru i svakom linku koji postavite na svom blogu, prezentaciji ili forumu. Mladom blogu kakav je ovaj uvek treba još malo preporuka, a ko bolje da nas preporuči vašim poznanicima od vas samih?

Izgleda da smo sasvim pravilno odabrali “usku” formu bloga, jer 29% vas koristi ekransku rezoluciju od 1024x768 piskela. Na drugom mestu je 1680x1050 na kojoj se proteže radna površina čak 23% naših čitalaca. Firefox je najzastupljeniji browser (57%), a za njim slede Opera (19%) i Chrome (15%). Preko 55% vas koristi aDSL, a 22% kablovski internet. Pitate se koliko još o vama? Pa, sve do kraja. Danas ste vi glavna vest.

Šta vam se najviše dopalo?

Kada se radi o kolumnama, a moramo da počnemo sa nečim laganijim, najčitanija je “Najbolje igre u 2009. godini” u kojoj smo, ako se dobro sećam, izneli listu od nekoliko igara koje su se nama dopale u prethodnoj godini. Nismo se obazirali na žanrove, popularnost, zaradu... Jednostavno smo glasali, sabrali i oduzeli bodove i dobili neki rezultat. Na drugom je mestu “Pad otomanskog carstva” u kojoj je Ketchua pričao o Epic Fail-u poznatom i kao “Infinty Ward Vs PC”. Kako se to završilo? Nedavno su se pojavili zvanični dedicated serveri za MW2. Treća pozicija pripala je tekstu “Ko nam kroji igračku svest” istog autora. Ukoliko ih još uvek niste čitali, slobodno bacite pogled i obavezno nam ostavite komentar da znamo šta vi mislite.

Kada su vesti u pitanju, situacija je potpuno drugačija. Objavili smo ih na hiljade. Najčitanija? “Nove Diablo III slike”. Sasvim je očigledno da čak i one koji ne planiraju da ga igraju interesuje novi nastavak Diablo serijala. Odmah iza njega je tekst o našoj nagradnoj igri, “Poklanjamo beta ključeve za STO”. Nije tajna da svi vole nagrade. Obradovalo nas je da vidimo da je, u izboru od više hiljada vesti, na treće mesto po čitanosti izbila “Machinarium u kutiji”.

Na kraju nam ostaje da pogledamo prvih pet recenzija. Šta se izlizalo od čitanja, šta ste preporučivali drugovima, šta su čitali svi živi...


5. Football Manager 2010 - DeCoy verovatno nije očekivao, ali tekst o najboljoj upravljačkoj simulaciji je zauzeo visoko peto mesto. Rekli bismo da je sport uvek popularan u narodu, ali FM više spada u domen nauke, što veoma dobro znaju svi koji su ga igrali još pre nego što je promenio ime i izdavača.

4. Toki Tori - Sjajna logička igra koja finskog studija Two Tribes osvojila nas je na prečac. Prvi put se pojavila na GameBoy konzoli, a njen dolazak na Steam promenio je PC scenu zauvek. Ako još uvek ne znate ništa o simpatičnom piletu, ne časite časa već pohitajte da pročitate tekst.

3. King's Bounty: Armored Princess - Nastavku hit-igre iz Rusije, Oklopnoj princezi, već je poreklo garantovalo ogromno interesovanje čitalaca, ali nije odmoglo ni što je Ketchua napisao prvi tekst na našem jeziku o ovoj nadprosečno kvalitetnoj igri.

2. Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura - Šta, tek broj 2 za Arcanum? Pretpostaviću da ga niste videli... Inače, reč je o najboljem RPG naslovu ikad, tako da...

1. Dragon Age: Origins - Sasvim očekivano, na prvom mestu ove svojevrsne lestvice popularnosti, čudo iz studija Bioware na koje smo čekali od 2003. Uopšte nije neobično da ni predugačak članak nije uspeo da vas otera od čitanja teksta, pogotovo što je, kao u slučaju Princeze, u pitanju bio prvi tekst o ovoj igri na srpskom jeziku.

A vi? Jeste li očekivali ovakve rezultate? Jeste li želeli još nešto da saznate, ili je ovo bilo dovoljno da preživimo još jedan mrtav vikend? Polje za komentare vam je ispod teksta, ne morate se registrovati ili prijavljivati, samo nam ostavite reč-dve da znamo šta mislite...

Ah, da... rečnik igračkih termina ubrzano stiče popularnost ;)




Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje je u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin i SerbianBloggers.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Nema Psychonauts, Mass Effect, Undying, Call of Duty :(
    Ua čitaoci ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Листа ми се није свидела у старту. Од свега овога сам пробао само једну игру и проследио је клинцу.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!